Het is alweer een paar jaartjes geleden dat ik een blog schreef met onze favoriete voedings- en kookboeken. Toen stonden er in de toplijstjes zoals de Bestseller60 en de meest-verkocht-lijst van Bol.com veel voedingsboeken. En dat is nog steeds zo. Op het moment van schrijven staat het nieuwe kookboek ‘VEG’ van Jamie Oliver hoog in de ranglijst. Voeding is en blijft gewoon een hot topic :-). Maar voordat je het volgende nieuwe hype- of dieetboek in je mandje gooit. Check eerst even dit artikel! We schrijven en geven zelf boeken uit: Eet als een Expert, Eet als een Atleet, Eet als een expert- Party Time & Eet als een Expert – Zwanger (en er komt een nieuwe in het rijtje over duurzaamheid! Eet voor de toekomst!), maar daarnaast lezen en leren we graag van anderen! Welke voedingsboeken vinden wij nou de moeite waard?  Ik verzamelde 100+ boekentips van het hele I’m a Foodie team. Je vindt hier deel 1 met de tips (zowel klassiekers als nieuwe boeken) van Sarai, Rob, Claudia en Teuni: basisboeken over voeding, populair wetenschappelijke boeken, kookboeken en ook boeken over duurzaamheid en gedragsverandering.

Boeken over voeding – favorieten van Sarai Pannekoek

Kookboek voor natuurvoeding en makrobiotiek (van der Seelen & Gevaart, 1980)

Kookboek voor natuurvoeding en makrobiotiek

Ooit gevonden voor een dubbeltje. Oud kookboek met interessante voedingscombinaties en leuke uitleg. Geeft mij altijd veel inspiratie om terug te gaan naar de basis in het plantaardig koken.

De Smaakbijbel (Segnit, 2011)

smaakbijbel

Mijn go to als receptontwikkelaar. Voor verfrissende smaakcombinaties en leerzame uitleg over de verschillende soorten smaken.

Hamburgers in Paradijs (Fresco, 2013)

Fysiologie van de voeding

Een leerzaam boek waarin het voedselsysteem met diepgang wordt toegelicht, over de geschiedenis en toekomst van ons voedsel, ons consumptiepatroon en de landbouw.

Goed eten (Korthals, 2018)

Goed eten

Dit boek laat je nadenken over de ethische uitdagingen rondom voedsel en landbouw. Zeer belangrijk leesvoer voor als je meer over het voedselsysteem wil leren.

Advanced Nutrition and Human Metabolism (Gropper & Smith, 2012)

Advanced nutrition and human metabolism

Als ik iets wil weten over bijvoorbeeld micronutrienten, dan pak ik dit boek erbij. Een paar plaatjes ter ondersteuning van de Engelstalige tekst, maar vooral lekker genuanceerd en uitgebreid.

Boeken over voeding – favorieten van Claudia Vork

Voeding bij gezondheid en ziekte (Stegeman, 2017)

Voeding bij gezondheid en ziekteEen typisch studieboek voor de opleiding Voeding & Dietetiek. Zelf heb ik de nieuwe versie weer gekocht vorig jaar. Het is een zeer uitgebreid boek. Heel veel verschillende onderwerpen komen aan bod. Hoe we eten verbouwen en ooit deden; hoe en met wie we eten en welke gevolgen dat heeft; wat koolhydraten, vetten en eiwitten zijn; welke e-nummers er bestaan en wat veilige en onveilige toevoegingen aan voedingsmiddelen zijn. Daarnaast nog alle adviezen per doelgroep en ziektebeeld. Het is vrij vakinhoudelijk geschreven, maar ik zou bijna pleiten dat dit boek ook al op middelbare scholen bij biologie (of nog mooier: nieuw vak als voedingsleer) gebruikt zal worden.

Rapport over voeding, leefstijl en kanker – Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective (2018)

Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: A Global Perspective

Ik vind het fijn als er in een – in verhouding – korte samenvatting duidelijk de nieuwe inzichten worden uitgelegd. Ik focus met mijn bedrijf en recepten vooral op preventie. Een vrij onsexy onderdeel, maar wel belangrijk om up to date te blijven. Dit rapport is gratis te krijgen (ik heb zelf de papieren versie opgestuurd gekregen). Nog meer handvaten om te gaan doorvertalen naar praktische voedingsadviezen.

Het infographic boek over eten (Rowe, 2015)

Infographicboek over eten

Als een echte foodie kun je uren bladeren in dit boek, maar het is ook een heel erg fijn boek als je het koken wilt gaan oppakken. Tips over smaakcombinaties, verschillende soorten groente en fruit, de geschiedenis achter klassieke gerechten, hoe salades goed kunnen worden opgebouwd, nieuwe eiwitbronnen zoals insecten, enz. En dat alles met hele fijne infographics. Goed voor receptontwikkeling, maar ook voor de fun.

Bakken met bonen (Wallentinson, 2019)

Bakken met bonenDit boek laat zien wat je allemaal óók met bonen & peulvruchten kunt. Het bevat recepten voor brood, crackers, cakes, koekjes en ga zo maar door. Zo heb je bijvoorbeeld koekjes met kikkererwten en cacaopoeder of 100% pindakaas. Dit maakt me enthousiast en in mijn ogen focust het op het laten zien wat je met peulvruchten kunt. Ik hoop dat men er dan ook vaker mee gaat koken (warme maaltijden) en het vlees iets vaker laat staan. Een leuke kennismaking en introductie zodat het wat meer in het systeem van mensen komt. Bij mij werkt het in ieder geval goed 😉

Fruit (Worndl, 2018)

FruitIk houd ervan als een kookboek een bepaald onderdeel uitlicht waar we nog te weinig mee koken. Zo merk ik zelf dat ik fruit eten nog weleens ‘vergeet’, buiten mijn ontbijt om. Door dit kookboek word ik ook getriggerd om gerechten te maken waar fruit in verwerkt is. Dit is niet alleen voor zoete dingen, maar juist ook veel hartige gerechten met fruit. Soms is een recept wat arbeidsintensief, maar dan maak ik een versie die snel en makkelijk is met het recept als leidraad. Uiteraard doe ik hetzelfde als er in een recept teveel suiker of zout naar mijn liking in gaat. Ik houd me bijna nooit 100% aan een recept 😉

Boeken over voeding – favorieten van Rob van Berkel

Fysiologie van de voeding (de Wijn en Hekkens, 2013)

Fysiologie van de voeding

Eén van mijn eerste boeken over voeding (en tevens meest versleten).

Krause’s Food & Nutrition Therapy (Mahan en Escott-Stump, 2007)

Krauses Food and Nutrition Therapy

Favoriet tijdens mijn opleiding voeding en diëtetiek.

Bonds voedingssupplementen (Bond, 2018)

Bonds voedingssupplementen

Voor wie de diepte in wil wat betreft voedingssupplementen en het effect ervan op spierkracht en spiergroei.

Het voedsellabyrint (Seidell en Halberstadt, 2014)

Het voedsellabyrint

Eerlijke en duidelijke uiteenzetting over eetadviezen en eetgedrag.

Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding (Katan, 2017)

Wat is nu gezond?

Nuchtere uiteenzetting van fabels en feiten over voeding.

Boeken over voeding – favorieten van Teuni Verhagen

De mooie voedselmachine (Enders, 2019)

Mooie voedselmachine

Hierna wist ik pas hoe je moest poepen.

PuurGezond Slank in 8 stappen! (Hoenderdos, 2015)

Slank in 8 stappen

Mijn basisboek voor puur en onbewerkt eten.

Motiveren kun je Leren (Dekker & Kanter, 2010)

Moriveren kun je leren

Advies geven werkt vaak niet en dit boek gaf mij de uitleg waarom dat niet werkt.

Goud op je Bord 2 – (Frunt & Te Velthuis, 2017)

Goud op je bord

Fijn kookboek en voedzame recepten.

Een pleidooi voor echt eten – (Pollan, 2016)

pleidooi voor echt eten

Toen begreep ik pas dat voeding meer is dan nutriënten!