We kennen de situatie allemaal. Het is al tegen vijven. Je werkdag zit erop! Je slaat je laptop dicht en loopt naar de keuken (want we werken immers nog steeds grotendeels vanuit huis). Wat stond er ook alweer op het menu voor vanavond? Je slaat de koelkast open, maar treft naast wat broodbeleg en enkele (plantaardige) zuivelproducten niks bruikbaars aan. In een dergelijke situatie liggen de diepvriespizza’s en het afhalen op de loer. Idealiter zou je dit alles natuurlijk voorkomen door slim je maaltijden te plannen en boodschappen te doen, iets waar Claudia Vork je meer over kan vertellen. Zelf heb ik sinds ik moeder ben wat meer systeem in het boodschappen doen en koken kunnen brengen, maar ik tref desondanks toch nog met enige regelmaat een lege koelkast aan. In dit blog vind je drie recepten voor gerechten geïnspireerd op mijn ervaring met een lege koelkast, niet veel tijd en meerdere knorrende magen. Vaak kun je met de ogenschijnlijk beperkte inhoud van je keukenkastjes echt meer dan je denkt…

Tips vooraf

Maar voordat je verder leest, heb ik eerst wat cruciale tips waarmee je voortaan het beste uit deze situatie kunt halen, of beter nog: de situatie voor kunt zijn.

  1. Bewaar altijd wat diepvriesgroente in de diepvries.
  2. Zorg altijd voor een voorraadje gezonde graanproducten, zoals volkoren pasta, volkoren couscous, zilvervliesrijst, boekweit etc.
  3. Zorg altijd voor een houdbare (plantaardige) eiwitbron in je voorraadkast, zoals peulvruchten of eieren, maar je kunt ook een portie vlees of vis in de vriezer bewaren.
  4. Zorg voor een voorraadje gedroogde kruiden en specerijen.
  5. Denk ook aan andere houdbare smaakmakers en conserven, zoals verschillende soorten noten en zaden, gedroogd fruit, tomaten passata, sojaroom, natriumarme sojasaus, kokosmelk etc.

Spaghetti met romige Pompoensaus

 Bereidingstijd: 35 minuten

 Kookgerei: Schuimspaan, keukenmachine of blender, rasp

 Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 sjalotjes
  • 1 grote teen knoflook
  • 4 el olijfolie
  • 800 g diepvries pompoenblokjes
  • 2 tl gedroogde salie
  • 300 g volkoren spaghetti
  • 4 eieren
  • 80 g geraspte Parmezaan

Bereidingswijze:

  1. Pel en snipper de sjalotjes en de knoflook. Verhit de olijfolie in een ruime hapjespan en fruit de sjalot en knoflook ca. 1-2 minuten.
  2. Voeg de pompoenblokjes en de salie toe en laat 2-3 minuten bakken op gemiddeld vuur. Roer regelmatig.
  3. Voeg vervolgens een flinke scheut water toe en dek af. Laat het geheel op laag vuur ca. 20 minuten zachtjes stoven tot de pompoen goed zacht is.
  4. Breng ondertussen een pan water aan de kook en kook de spaghetti gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet afgedekt apart.
  5. Vul een brede pan met ca. 5 cm water en een scheutje olijfolie en breng lichtjes aan de kook. Breek één voor één de eieren net boven het hete water en pocheer de eieren in ca. 3-4 minuten gaar. Schep de eieren uit de pan met een schuimspaan.
  6. Mix de pompoen in een keukenmachine of blender tot een gladde saus. Voeg eventueel water toe voor een dunnere consistentie. Breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
  7. Roer de spaghetti door de pompoensaus en serveer met het gepocheerde ei de geraspte Parmezaan.

Voedingswaarde

517 kcal, 55,7 g koolhydraten, 23,8 g eiwit, 20,5 g vet waarvan 6,1 g verzadigd, 8 g vezels, 0,6 g zout

niks in huis

Shakshuka met kikkererwten

Bereidingstijd: 25 minuten

Kookgerei: Vergiet

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 rode uien
  • 1 pot geroosterde paprika
  • 4 el olijfolie
  • 480 g kikkererwten (uitlekgewicht van ca. 2 potten, iets meer of minder maakt niet uit)
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 2 blikken tomatenblokjes, à 400 g per stuk
  • 4 eieren
  • Verse peterselie of koriander (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Pel en snipper de rode ui.
  2. Laat de paprika uitlekken en snijd in blokjes van 1-2 cm.
  3. Verhit de olijfolie in een ruime hapjespan en fruit de ui ca. 1 minuut. Voeg de paprika toe en bak ca. 1-2 minuten op middelhoog vuur.
  4. Laat ondertussen de kikkererwten uitlekken in een vergiet en spoel af met water tot er geen schuim meer ontstaat. Voeg de kikkererwten toe aan de pan samen met de gedroogde kruiden. Bak het geheel nog ca. 2 minuten.
  5. Voeg de tomatenblokjes toe en roer het geheel. Dek af en laat gedurende 10 minuten zachtjes stoven.
  6. Maak vier kuiltjes in de saus en breek de eieren boven de kuiltjes. Dek af en laat nog ca. 8-10 minuten garen op laag tot gemiddeld vuur.
  7. Breng het geheel op smaak met peper en eventueel wat zout.
  8. Garneer eventueel met verse kruiden.

Voedingswaarde

559 kcal, 40,8 g koolhydraten, 22,2 g eiwit, 30,1 g vet waarvan 6,4 g verzadigd, 16,4 g vezels, 0,8 g zout

niks in huis

Couscous met kerriebloemkool en amandelen

Bereidingstijd: 20 minuten 

Kookgerei: Vergiet

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 600 g diepvries bloemkoolroosjes
  • 4 el olijfolie
  • 4 tl kerriepoeder
  • 240 g volkoren couscous
  • 8 gedroogde abrikozen
  • 1 grote rode ui
  • 80 g amandelen
  • 300 g kidneybonen, uit blik/glas

Bereidingswijze:

  1. Snijd de bloemkoolroosjes in roosjes van ca. 3-4 cm.
  2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de bloemkoolroosjes samen met de kerriepoeder beetgaar in ca. 10-12 minuten. Schud regelmatig om.
  3. Bereid ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Snijd de abrikozen in dunne reepjes.
  5. Pel de ui en snijd in flinterdunne ringen.
  6. Hak de amandelen grof.
  7. Laat de kidneybonen uitlekken in een vergiet en spoel af tot er geen schuim meer ontstaat.
  8. Meng de bloemkoolroosjes, kidneybonen, abrikozen en rode ui door de couscous en breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
  9. Serveer met de gehakte amandelen.

Voedingswaarde

508 kcal, 69 g koolhydraten, 22,4 g eiwit, 23,5 g vet waarvan 2,6g verzadigd, 18,7 g vezels, 0,4 g zout