Op zondag 5 april (eerste paasdag) bedacht ik geheel onvoorbereid om 30 dagen geen alcohol te drinken. Toen ik dit aan mijn vriend vertelde lachte hij me uit en ook mijn vader verklaarde me voor gek. Voor mij alleen maar meer redenen om het wél te doen. Ik besloot dinsdag 7 april te beginnen. Tegen de buiten wereld zei ik dat ik die dag had gekozen omdat ik dan naar de sauna ging en alle slechte stoffen er dan uit zou zweten en dus ‘schoon’ begon (wat een slechte en onzin reden, Gaby). De echte reden was dan ook dat ik op tweede paasdag nog een lekker wijntje bij mijn opa kon drinken en klaar zou zijn voor het vrijgezellenfeest van een vriendin op 9 mei (oéps).

De ikpas.nl maand was net voorbij (waarom heb ik toen eigenlijk niet mee gedaan?), en ik las allerlei positieve verhalen op internet. Wat ik mag verwachten: een mooiere huid, beter slapen, (daardoor?) minder moe, energieker. Oh, en ik verwacht op zn minst 3x de vraag; ben je zwanger? Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet vaak dronken, maar van mijn dagelijkse wijntje hou ik wel. Ik had al een tijdje geprobeerd door de weeks niet meer te drinken, maar wist dit helaas niet goed vol te houden.

Oké, dus 1. Ik hou van een wijntje, 2. Het lukt me al niet om doordeweeks te stoppen en 3. Ik hou al helemaal niet van 30 dagen challenges, omdat het vaak alleen een korte termijn effect heeft. Je begrijpt dat ik mezelf ook even moest overtuigen. Gelukkig schreef Liesbeth al in een blog dat helemaal niet drinken het best is, Marijke schreef over de hoeveelheid calorieën in alcohol, en Charlotte schreef dat maar 15%  lijkt te profiteren van de beschermende effecten van alcohol.

30-dagen-zonder-alcohol

Dagboek: 30 dagen zonder alcohol

Ik heb voor jullie een dagboek met mijn bevindingen bijgehouden. Elke avond heb ik braaf wat geschreven (zonder een glas wijn erbij. Dus.)

DAG 1 – De eerste dag, in de sauna. Ik heb flink gezweet, veel water gedronken, opgietingen mee gedaan (ga je nog meer van zweten), een massage gedaan (schijnt afvalstoffen af te voeren), salade gegeten en ik heb zelfs een groene smoothie gedronken. Zo. Nu kan ik helemaal schoon, gereinigd, en ontdaan van afvalstoffen beginnen aan mijn avontuur. Vriendlief nam rond borreltijd een biertje (how sweet) en ik genoot van mijn cappuccino met sojamelk…

DAG 2 – Jahoor, 2 dagen bezig én snot verkouden! Wat een fijne beloning voor mijn gezonde gedrag. Mijn keel doet pijn en een ijskoude Jägermeister had nu vast wonderen gedaan. Niet dat ik het lekker vind hoor, maar het werkt gewoon écht ontzettend goed bij keelpijn. (Niet wetenschappelijk bewezen ;)).

DAG 3 – Aha, daar is de eerste: ‘’Doe je dit alvast om te oefenen voor als je straks zwanger bent?’’ (oke, ze vroeg niet of ik zwanger wás, een halve punt dan). Oh, en ‘s avonds op de bank verspreek ik mij… “wil je me wijn aangeven” *stilte* ‘’ehhh… thee bedoel ik’’.

DAG 4 (vrijdag) – Een feestje; wát ga ik drinken? Op ikpas.nl las ik dat je van te voren moet plannen wat je gaat drinken. Oke plan de campagne voor vanavond: Spa rood (mét citroentje), Rivella, Spa rood, Rivella.

Update; ja, hoor, gelukt! En dat terwijl mijn vrienden mij regelmatig plagen met; ‘’Wijntje???’’. Ik moet alleen zeggen dat ik al dat koolzuur niet zo gewend ben….

Ik maak te pas en te onpas grapjes over alcohol. Ik merk dat ik heel bewust ben van het feit dat ik normaal wel alcohol drink. Kan ik echt aan niets anders denken? Of is het mijn manier om aan mensen te vertellen waar ik mee bezig ben? Zoek ik steun? Waardering?

DAG 5 (zaterdag) – Voordeel ervaren; vroeg opstaan gaat écht makkelijker zonder alcohol op 🙂 (of werkt het psychologisch? Ik denk dat ik beter op kan staan en dus…) Ik koop een muntplant en citroen. ‘s Avonds maak ik een grote kan water met munt + citroen en later zet ik nog een verse muntthee. Prima te doen!

DAG 6 (zondag) – Etentje bij mijn schoonouders, daar wordt meestal wel een lekker wijntje gedronken. En ik zit aan de water, Rivella en decafé koffie… Misschien is het wat te vroeg gejuicht hoor, maar missen doe ik die alcohol eigenlijk niet.

DAG 7 & 8 – Maandag en dinsdag zijn beide sportavonden; geen probleem dus (en zelfs béter) om geen wijntje te drinken.

DAG 9 – Vergadering gehad tot 21.30. Nu had ik dus wel een wijntje gelust. Baluh.

DAG 10 – Oh oh… vandaag kwam ik erachter dat ik ook geen alcoholische versnapering mag op Koningsdag. Daar had ik dus even geen rekening mee gehouden. Top, let’s do this!

DAG 11, 12 en 13 (vrijdag, zaterdag en zondag) –  Een weekendje zonder verplichtingen. Wanneer ik vrijdag op de bank zit heb ik eigenlijk wel zin in een wijntje. Dit is ook een reden waarom ik niet van challenges hou. Als je ergens echt zin in hebt, moet je het gewoon kunnen nemen (mits dit niet te vaak is natuurlijk:) )

DAG 14 en 15 – Weer twee van mijn vaste sportavonden; no problemo dus!

DAG 16 – Vandaag op de weegschaal gestaan en ben één kilo lichter! Dat is niet de bedoeling in mijn geval. Ik denk toch dat ik (eerlijk is eerlijk) gemiddeld 1,5 glas wijn per avond mis (=ongeveer 150-180 kcal) + de bijbehorende toastjes met zeezoutboter die we (eerlijk is eerlijk) er ook regelmatig bijnamen en die bij flavoured water toch net iets minder lekker smaken dan bij een glas wijn. Hmm actiepunt: ‘s avonds een uitgebreider (gezond) tussendoortje nemen!

DAG 17 – Mijn vader vraagt of ik een wijntje wil en als ik antwoord met nee-hee kijkt hij me glazig aan. Ik licht toe: ‘’ik drink toch 30 dagen geen alcohol.’’ Hij: ‘’oh, hou je dat nu nog steeds vol?’’ om vervolgens te vervolgen met ‘’Ben je soms zwanger?’’ Thnx Pap! P.S. dat is 1,5 punt op mijn ‘’Ben je zwanger?-lijstje’’

30-dagen-zonder-alcohol

DAG 18 & 19 – Het gaat gewoon GOED! Ik heb echt het idee dat ik het ‘s ochtends makkelijker heb met wakker worden. Waar ik eerst zonder koffie niet echt wakker werd, neem ik nu mijn eerste kopje gewoon omdat ik het lekker vind en niet omdat ik het nodig heb.

Dag 20 (zondag) – Een nachtje weg. Eten in een restaurant en daarna nog een drankje doen in een beach tent. Wat ik dronk? In het restaurant: 2x spa rood, In de beach tent; een cappuccino, een jus d’orange en om af te sluiten…. spa rood! 🙂

DAG 21 – KONINGSDAG! Maar weet je? Die festival wijn is toch ook eigenlijk niet te zuipen? Toen ik er achter kwam dat ik op koningsdag niet mocht drinken dat ik echt; maar wat nu? Maar nu moet ik eigenlijk zeggen dat ik het wel prima vind. Ik drink lekker water en geniet!

DAG 22, 23, 24, 25 – Jup, it is going well 🙂 Wat me overigens tegen valt is de verbeteringen aan mijn huid. Ik had gehoopt daar meer verschil in te zien.

DAG 26 – Een feestje van een vriendin die ik nog niet had gesproken over mijn 30 dagen challenge. Natuurlijk is haar eerste vraag; ‘’Wijntje?’’ Als ik zeg dat ik 30 dagen geen alcohol drinkt zegt ze ‘’O oke, ik heb cola, 7up, Crystal Clear…’’ Verder wordt er geen aandacht aan besteed. Eigenlijk is het ook gewoon normaal als je geen alcohol drinkt, maar waarom had ik dan zoveel meer opmerkingen verwacht? Hiervoor zei ik ook altijd nee tegen suikerrijke dranken. Gewoon omdat ik het niet wilde. Dat kan met alcohol natuurlijk ook.

DAG 27 – Mijn geliefde zwager komt langs…met een fles wijn. ‘’O ja even vergeten’’. Hmpf.

DAG 28 – Ging prima! Ik geniet van mijn uitgebreidere tussendoortjes ‘s avonds. Een volle bak yoghurt met muesli en pruimencompote (uit eigen tuin!) of lekkere crackers met zelfgemaakte hummus . Nomnomnom.

DAG 29 – Bevrijdingspop; hier geldt eigenlijk hetzelfde voor als koningsdag. Geen vieze wijn! Wat fijn! 🙂

DAG 30 – De laatste dag. Ik krijg het nog ff moeilijk. Ik zit een avondje bij mijn opa, en die heeft altijd goede wijn in huis. Dit is dan ook (wederom) de reden dat ik niet hou van challenges waarbij iets helemaal niet mag (of juist móét in het geval van een squat challenge o.i.d.). Chocola neem ik ook gewoon af en toe, en een suikerrijke drank ook. Zo zou ik het ook met alcohol moeten gaan doen. Komen we op de volgende vraag…

En nu?

Ik heb de laatste dagen zitten denken… wat ga ik doen als de 30 dagen zijn afgelopen? Het gevaar van zulke challenges is dat je na de challenge geen ‘’stok meer achter de deur hebt’’ en terug valt in het oude patroon. Dat wil ik niet. Maar doordat ik deze gedachtes al heb, denk ik dat ik al een heel eind op weg ben. 30 Dagen geen alcohol drinken zal nauwelijks van invloed zijn op je algehele gezondheid, maar het grootste voordeel mijn inziens is dat ik een stuk bewuster ben geworden van mijn alcohol gebruik. En daar gaat het misschien juist wel om!

Ik blijf minder alcohol drinken, dat is zeker. Ik mis de alcohol niet, wel ben ik een ervaring rijker. De ervaring dat ik kan genieten van festivals, dat ik aan het einde van de dag kan relaxen op de bank en dat ik gezellige avonden met vrienden kan hebben. Zonder alcohol. Maar mocht zich een gelegenheid voor doen waarbij ik een lekker glaasje wijn kan drinken, dan zal ik daar ook zeker van genieten!

30-dagen-zonder-alcohol

Conclusie

Conclusie 1: Geen 3 punten op mijn Ben-je-zwanger?-lijstje. Redeneringen: Of mensen dachten echt niet dat ik zwanger was óf mensen durfde het niet te vragen 🙂

Conclusie 2: Het kan ook gezellig zijn zonder alcohol. Dit wist ik natuurlijk van binnen al, maar toch zwichtte ik altijd weer voor dat glas wijn. Ik zal nu vaker bewuster voor iets anders dan wijn kiezen.

Conclusie 3: Ik blijf het lastig vinden wat ik dan wél kan drinken tijdens een avondje uit. Teveel suikers en zoetstoffen drink ik liever ook niet (maar waarom dronk ik die alcohol dan wel?) en de hele avond Spa rood vind ik toch ook wat saai voor mezelf. Iemand tips?

Conclusie 4: Als ik mijn blog terug lees lijk ik wel een (afgekickte) alcoholist. TOP!