fbpx

Leesvoer: 77 fabels en feiten over onze voeding

Door |2017-01-08T19:43:01+00:0029 april 2014|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews, Trends & Hypes|Onderwerpen: , |
 • 77 fabels en feiten over voeding
Werken bacteriedrankjes? Val je van veel water drinken af? Is kokosvet gezond? Is rauw voedsel beter? Voeding is hot, er gaat haast geen dag voorbij of ons eten is in het nieuws. Vaak gaat het daarbij om hypes in de media, onnodige bangmakerij voor sommige voedingsmiddelen of het zoveelste (eenzijdige) dieet. Dit is absoluut één van de belangrijkste redenen dat ik dit blog ben gestart. Wat is waar en wat niet? Consumenten weten niet meer wat ze moeten geloven.

77 fabels en feiten over voeding77 fabels en feiten over onze voeding

Ook Hans Kraak moet dat gedacht hebben. In zijn boek 77 fabels en feiten over onze voeding, geeft hij volgens de laatste stand van de wetenschap en de nieuwste inzichten op heldere wijze antwoord op veelvoorkomende vragen over onze voeding, voedingsmiddelen en voedingsstoffen. Hans Kraak is hoofdredacteur van het vakblad Voeding Nu. Een vaktijdschrift over voeding en gezondheid wat ik al sinds mijn studie trouw lees.

Inhoud

Vandaag lag dit boek bij mij in de brievenbus. Yay! Als ik de inhoudsopgave bekijk zie ik meteen een aantal onderwerpen die we op dit blog ook uitgezocht hebben: ‘Als sporter heb ik extra eiwit nodig uit supplementengroenten en fruit bevatten minder voedingsstoffen dan vroeger‘, ‘hoe donkerder het brood hoe gezonder‘, ‘bietensap werkt prestatie verhogend‘, en ’koffie leidt tot vochtverlies‘. Mooi, Hans komt tot dezelfde conclusies als wij.  Ook zie een aantal onderwerpen die ik tijdens mijn werk regelmatig van patiënten hoor: ‘Bananen hebben een stoppend effect’, ‘zeezout is beter dan keukenzout’ en ‘alles wat ongezond is, is lekker’. Ben jij al nieuwsgierig naar de antwoorden?  Dit boek wil je meteen uitlezen!

Onderbouwing

Ondanks dat er veel onderwerpen instaan die me al bekend zijn vind ik het wel heel prettig om de onderbouwing te lezen. Het boek is helder geschreven en de uitleg duidelijk. Ook als je wat minder in het onderwerp zit is het boek goed te begrijpen. De wetenschappelijk onderbouwing is volgens de meest recente literatuur, maar de literatuurverwijzingen staan niet direct in de tekst. Als professional vind ik dat wel jammer..Hoe kun je nu de gebruikte bronnen op waarde schatten? Ik vind het altijd fijn om te weten welke literatuur gebruikt is. Aan de andere kant snap ik wel dat het de leesbaarheid niet vergroot. Gelukkig kun je alle gebruikte bronnen achterin het boek terugvinden. Pluspunt is dat het boek peerreviewed is. Dat wil zeggen dat de tekst geheel becommentarieerd is door verschillende voedingsdeskundigen. In de tekst is uitgegaan van consensus. Een grote groep Nederlandse voedingsdeskundigen is het dus eens met de inhoud, in tegenstelling tot sommige boeken van voedingsguru’s, die het in hun eentje voor elkaar krijgen een hele hype (bijvoorbeeld dat tarwe slecht voor je is) te creëren zonder degelijke onderbouwing!

Hypes

Het internet staat overigens vol met hypegevoelige statements over voeding. Op diverse health- & foodblogs kun je bijvoorbeeld lezen dat suiker verslavend is, en dat zuivel verzurend werkt en daarom slecht is voor de botten. Wil jij weten hoe het echt zit? Dat is dit boek echt een must-read! Verwacht niet dat dit boek een hype veroorzaakt, want de waarheid is vaak niet heel zwart-wit maar ligt een stuk genuanceerder. Ook als we er in de wetenschap nog niet uit zijn, staat dat in het boek beschreven. Want soms weten we het helaas gewoon nog niet. Misschien moet Hans Kraak maar eens aan tafel bij #PenW. Samen met een leuke diëtist natuurlijk 😉

Ik vind het wel leuk om één van de feiten en fabels eruit te lichten: Wat heb jij nou altijd al willen weten? Laat het hieronder achter!

Bekijk op bol.com

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

4 Comments

 1. Marleen 30 april 2014 at 7:26 - Beantwoorden

  Misschien hebben jullie het al eerder besproken. Maar ik ben benieuwd naar kokosvet. Mijn gezond verstand zegt: het zijn caloriën dus kom je er van aan. Maar ik lees regelmatig dat juist gewicht verliest. Hoe zit dat?
  Groetjes, Marleen

  • Marijke Berkenpas 30 april 2014 at 8:54

   Hi! Ja kokosvet is een leuke. Heb meerdere berichten ontvangen van lezers die zich afvragen hoe het nou zit. Zit in de planning!

 2. Ja, over kokosolie/vet wil ik ook graag meer weten. En over het verschil met palmolie/vet

 3. Moeheid 9 mei 2015 at 6:42 - Beantwoorden

  Ik vraag me af hoe kokosvet gezond is. Voedingscentrum laat zien dat het veel verzadigde vetten heeft, maar tegelijkertijd wordt kokosvet nu overal verkocht, zelfs in Aldi. Is het nou goed voor je of slecht?

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?