Mijn vorige blog ging over afvallen; een hot topic in de bladen, op internet maar ook gewoon tijdens de koffiepauze. Niet altijd leuk voor degene die er juist voor strijdt om wat extra gewicht bij zich te houden. Want ook al is overgewicht een zichtbaar probleem in onze maatschappij, er is ook een grote groep met ondergewicht (en dan doel ik niet op ondervoede ouderen). Of in ieder geval een groep die graag –een paar kg- zou willen aankomen. Wat meer body of juist extra curves. In de praktijk zie ik dat aankomen voor die groep minstens net zo moeilijk is als afvallen. Vaak wordt door de omgeving vergeten dat ondergewicht een net zo groot en belemmerend probleem kan zijn als overgewicht. Beide eisen soms hun tol wat betreft zelfvertrouwen en fitheid.

Aankomen: Eat to Grow

Yep! Tijd voor een steuntje in de rug voor degene die de extra kilo’s hartelijk verwelkomt. Hier volgen 5 Tips omtrent eten om te groeien.

1. Keep it healthy, keep it simple.

Cliënten die bij mij op het spreekuur komen met ondergewicht, hebben voorafgaand vaak het advies gekregen om ‘simpelweg’ maar wat vaker een stuk taart of een zak drop te eten. In de praktijk is dat vaak niet haalbaar. Je gaat er al helemaal geen spieren van opbouwen. En gezond? Verre van. Terwijl het voor degene met ondergewicht net zo belangrijk is om gezond te eten. Met gezonde voeding kun je net zo goed aankomen, daar hoef je geen poespas zoals slagroomtaarten voor uit de kast te halen. Kies voor pure, echte producten zoals volle zuivel, fruit en noten. Wel kom ik na het belang van gezonde voeding bij punt 2;

2. Eet regelmatig.

En daarmee voldoende van het goede. Het klinkt zo voor de hand liggend. En dat is het ook. Alleen in de praktijk gebeurt het heel vaak niet. Met 3 maaltijden per dag red je het meestal niet om aan te komen. Probeer daarom meerdere eetmomenten, zo’n 5-6, per dag in te plannen. Denk aan een extra portie havermout met fruit tussendoor of maak een gezonde smoothie met volle yoghurt, fruit, avocado en lijnzaad (leef je uit!). Vergeet ook niet de kleine extraatjes, zoals het ruimer besmeren van je boterham (Waar gaat die pindakaas heen met dat broodje? Dat idee ;-)).Heb je tijdens je geplande eetmoment echt geen behoefte? Probeer het dan een uurtje later weer of maak de tussenmaaltijden nog iets kleiner en frequenter. Experimenteer & varieer! Maak het leuk voor jezelf en zoek uit wat bij jou past. Kijk ook goed naar wat je gewend bent om te eten. Het is belangrijk dat je consequent iets extra eet. Op die manier kom je in een positieve energiebalans en zal je aankomen. Hierover meer bij punt 3:

3. ls je wil aankomen is het net zo belangrijk als wanneer je wil afvallen, om je eetpatroon goed onder de loep te nemen.

Heb je in de ochtend geen eetlust? Eet je minder wanneer je het druk hebt? Heb je geen zin om te koken na een drukke dag? Stel jezelf eens van dit soort vragen. Op die manier kun je deze valkuilen onderscheppen. Ontbijt bijvoorbeeld pas als je op je werk bent. Zorg dat je pasklare maaltijden en tussendoortjes hebt klaarliggen tijdens drukke dagen. Kook voor 2 dagen of eet bij een vriend(in). Planning is key!

4. Regelmatig actief en/of aan het sporten?

Probeer dan te eten na de inspanning. Op die manier bevorder je herstel en opbouw. Kies voor een combi van eiwitten met koolhydraten. Bijvoorbeeld een schaaltje kwark met fruit. Na het sporten is de hongerprikkel vaak onderdrukt. Probeer ondanks dat toch te eten. Een grote maaltijd is niet nodig, houd liever de verdeling van eetmomenten aan en zorg ervoor dat je de rest van de dag voldoende voeding tot je neemt. Want voor een goede opbouw is de gehele voeding van belang!

5. Forceer niet!

Aankomen kost tijd. Een kilo per maand is een mooi streven. Je kunt er voor kiezen om je eetpatroon stap voor stap aan te passen. Bereid je eetpatroon bijvoorbeeld eerst uit met één extra eetmoment, of vervang magere producten door volle, of eet consequent één boterham extra per dag. Luister naar je lijf en doe wat goed voelt voor jou.

Hopelijk heb je iets aan de tips. Voeding blijft maatwerk! Wil je een persoonlijk advies? Dan adviseer ik je om een afspraak te maken bij een diëtist.

Bron

  1. NOCNSF