fbpx

AFVALLEN: 5 tips om definitief afscheid te nemen van je overtollige kilo’s!

Door |2017-01-07T09:55:10+00:0028 juni 2015|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog|Onderwerpen: , |
 • afvallen
De zomer is alweer in volle gang. Op het moment dit ik dit typ sijpelt de regen echter ongestoord door en vraag ik mij af of onze seizoenen in identiteitscrisis verkeren. Desalniettemin is de ‘bikini/ zwembroek-stress’ in mijn omgeving redelijk aan het toenemen. Waarschijnlijk is de zomer het meest gevreesde seizoen als het gaat om de kilo’s en neemt ons zelfbewustzijn toe met elke centimeter dat de rok of broek korter wordt. Vieren de kilo’s bij jou momenteel vakantie op jouw lijf en kun je ze met geen mogelijkheid motiveren om hard aan het werk te gaan? Hier 5 tips om in ieder geval te voorkomen dat ze gaan definitief gaan emigreren met de rest van hun familie! 😉

Afvallen

1. Skip de suikerrijke dranken!

Je kunt nog zo gezond eten, maar als je regelmatig een glas frisdrank of vruchtensap achterover slaat dan is het al snel voor niets. Waarom? Omdat deze zogenaamd gezonde frisse fruitdranken als snel 6-8 suikerklontjes per glas bevatten. Inderdaad, tel uit uw winst!

Gezond drinken

2. ‘Ik eet al zo weinig.’

Ik hoor het vaak op spreekuur. Ik hoor het vaak in mijn directe omgeving. En ook ik vergeet gemakshalve weleens dat koekje bij de thee, een traktatie op het werk of een extra handje noten tussendoor. We zijn geneigd om te denken dat we minder eten dan we daadwerkelijk doen. Confronterend, maar waar. Sta eens stil bij wat je tussen de bedrijven door eet. In mijn vorige blog schreef ik over tussendoortjes. Zo zijn ontbijtkoek en eierkoek ten onrechte als gezond gelabeld. Eet je dit regelmatig? Check de blog eens voor gezondere, lichtere alternatieven! Een ander middel dat uitstekend werkt om je bewuster te worden van wat je eet: een eetdagboek! Je kunt het simpelweg opschrijven in een schriftje, maar je kunt het ook bijhouden via een app. De beste manier? Direct noteren wat je hebt gegeten! Anders zijn we geneigd het toch te vergeten… 😉

afvallen

3. Teveel van het goede.

Kun je teveel gezonde voedingsmiddelen eten? Jazeker. Ons gewicht neemt niet alleen toe wanneer we teveel ongezonde producten eten. Wanneer de energiebalans scheef ligt dan komen we aan. Uiteindelijk houdt ons lijf dan geen rekening met de herkomst van het voedingsmiddel. Kijk eens kritisch hoe groot jouw porties zijn. Heb je echt honger of is er ook sprake van gewoonte?

4. Wees matig met alcohol!

Een no-brainer, maar toch. Een wijntje tijdens het koken, een rosétje op het terras en nog maar een rondje bier tijdens het uitgaan. Je kent het wel (of niet; dan kun je snel door naar punt 5!). De dagen zijn langer en daarmee is de verleiding vaak groter om ’s avonds nog even een borreltje te pakken. Helaas bevat een wijntje als snel 100 kcal. En heb jij ook wel gemerkt dat je meer trek krijgt naarmate je meer drinkt? Bingo. Neem eens een maand geen alcohol en kijk eens wat er gebeurt!

afvallen

5. Zelfsabotage

‘Ik heb de hele week gezond gegeten en veel bewogen, nu verdien ik chocolade.. gebak.. wijn.. chips.’ Uhuh. Zelfsabotage ligt op de loer! Moet je jezelf echt belonen? En als dit het geval is, kan het dan iets anders zijn dan eten? Denk aan een leuk tijdschrift of een lekker warm bad. Vaak wordt ons (eet)gedrag beïnvloed door niet helpende gedachtenpatronen. Een ander voorbeeld: ‘als ik eenmaal één koekje heb gegeten dan maakt het allemaal niks meer uit. Dan kan ik de rest van het pak net zo goed op eten. En nog een reep chocolade. En die zak chips. Morgen begin ik weer…’ Misschien ietwat overdreven maar voor velen zeker herkenbaar! Vraag je zelf af of deze gedachten kloppen (is de hele dag verpest als je 1 of 2 koekjes hebt gegeten?) en stel jezelf ook realistische doelen. Naar mijn idee is het niet realistisch om nooit meer iets ongezonds te eten. Zelfs niet als je wil afvallen. Ook afvallen gaat met vallen en opstaan. Dat mag! Zolang je maar weer opstaat.

afvallen

Hopelijk heb je iets aan deze tips! Vergeet niet dat veel afvallen in korte tijd niet realistisch is. Vooral niet als je je gewicht er op lange termijn wil afhouden. Stel realistische doelen voor korte en lange termijn, ontzeg jezelf niet alles, eet bewust & geniet! Voor je het weet kom je tot de conclusie dat je die extra kilo’s een enkele reis Verweggistan hebt gegeven. Tot nooit meer ziens!

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Sportdiëtist

Ik ben Marjolein Vos, werk- en wonend in Groningen, 27 jaar (oktober 1988), waarvan 6 jaar werkzaam als (sport)diëtist. De afgelopen jaren heb ervaring opgedaan binnen verschillende settingen, patiëntgroepen & ziektebeelden. Als sportdiëtist ben ik verbonden geweest aan verscheidene topsportclubs. Na een aantal jaren in loondienst heb ik sinds 2 jaar (2014) de stap genomen om samen met mijn collega een eigen praktijk te starten: Diëtistenpraktijk Pelster & Vos.

Reacties

7 Comments

 1. Liek 28 mei 2016 at 10:13 - Beantwoorden

  Wat een handige tips. bedankt. Ik wil ook afvallen en kan deze informatie goed gebruiken.

 2. Ramon 21 augustus 2017 at 7:36 - Beantwoorden

  Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen? Doe de test en ontdek je ‘Afslank IQ’ http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/63902/quiz/quiz-af/

 3. Shannon 25 oktober 2017 at 2:47 - Beantwoorden

  Hey, Ik ben Shannon, Wat een leuke blog zeg! Ik heb ook een website en ik schrijf over alles wat met zelfvertrouwen te maken heeft. Gisteren een nieuw artikel geschreven met GRATIS BOEK CHECK IT OUT hieronder https://succestoekomst.nl/goede-voornemens-2018/

 4. Jannie ter haar 25 oktober 2017 at 3:24 - Beantwoorden

  Hoi Shannon Bedankt voor het gratis boek met 50 recepten over afvallen op je website https://succestoekomst.nl/goede-voornemens-2018/
  Ik heb het net aangevraagd en al in mn mailbox gehad. Echt super Bedankt. Groetje Jannie

 5. Lisa - BestProductTips 1 augustus 2018 at 7:19 - Beantwoorden

  Het is belangrijk om dagelijks beweging te hebben. Probeer tussen de 20 à 30 minuten te bewegen zoals wandelen, fietsen, … Als je dit dagelijks kan doen. Dan kan je effectief afscheid nemen van je overtollige kilo’s.

 6. chantivd 6 november 2018 at 12:18 - Beantwoorden

  Heel mooi artikel Marjolein!

  En ga het zeker toepassen!

  Zou ik je wat mogen vragen als professional? Ik vecht al een tijd tegen mijn gewicht en heb van alles geprobeerd. Vooral de dieeten heb ik veel geprobeerd, maar kom nog veel sneller aan. Ben af en toe ten einde raad.

  Nu wil ik het met supplementen proberen, maar veel zijn ongezond en dat wil ik niet. Nu kwam ik een review tegen met duurzame en gezonde afvalpillen met wetenschappelijk onderzoek.

  Toch blijf ik sceptisch en vroeg me af, of jij hier eens naar zou willen kijken. Zou je dat voor mij willen doen?

  https://jouwnatuurlijkegezondheid.nl/2018/11/05/snp-chitosan-review/

  Hoop snel wat van je te horen

  mvg,

  Chanti

  • Sam - xFitness 15 november 2018 at 6:42

   Hey @Chantivd,

   Weet dat je niet perse afvalt door supplementen zoals fat burners. Je voedingsschema moet goed zijn, supplementen zijn geen vervangingen van je voeding, dus behandel ze niet als een wondermiddel.

   Zie fat burners als ”een extra push/hulpmiddel” voor als alles (voedingsschema, workout schema enz.) al goed zijn.

   Succes! 🙂

   M.v.g.,
   Sam

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?