Zowel alcohol als cafeïne gaan over in de moedermelk. 

Alcohol en borstvoeding

Voor alcohol is de veiligste optie (voor zowel moeder als kind) uiteraard om het te mijden. Als gezondheidsprofessional zal ik het gebruik van alcohol nooit aanmoedigen. Maar er zijn vast mensen die na de geboorte van de baby wel weer eens een glaasje willen drinken?

Toch een glaasje genomen?

Uit voorzorg raden overheidsorganisaties (zoals het Voedingscentrum) af je kindje te voeden als je alcohol gedronken hebt. Praktisch gezien zou je wanneer je een (1) drankje met alcohol (een standaardglas) drinkt 2 tot 2,5 uur kunnen wachten voor je weer borstvoeding geeft: dan heeft je lichaam de alcohol afgebroken. Je kan dan bijvoorbeeld eerder afgekolfde moedermelk ervoor in de plaats geven.

Cafeïne en borstvoeding

Overheidsinstanties raden aan matig te zijn met koffie omdat de cafeïne je kindje onrustig zou kunnen maken. De wetenschappelijke literatuur lijkt hierin wat minder streng. Je moet een behoorlijke hoeveelheid cafeïne bevattende producten, zoals koffie, cola of energiedrankjes, drinken om bij je kindje een effect te merken.

Veilige cafeïne-inname tijdens borstvoeding

Ongeveer 300 mg cafeïne per dag lijkt veilig. Dat vertaalt zich in ongeveer vijf koppen koffie. Weet wel dat er op individueel niveau altijd uitzonderingen kunnen zijn. Als jij bij elk kopje koffie merkt dat je kindje onrustig wordt, beperk dan je inname.

Alles wat je moet weten over borstvoeding

Wil je weten wat echt belangrijk is om te weten over borstvoeding voor jou en voor je kindje? In ons boek Eet als een expert mini vertellen Rolinde (wetenschapper, kinderdiëtist, lactatiekundige) en Eline (wetenschapper, lactatiekundige en apotheker) je er alles over.