De Hongerwinter had al voor de geboorte invloed op de latere gezondheid
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog begon in het Westen van Nederland de Hongerwinter. Een periode van grote voedselschaarste die zeker 20.000 mensen het leven heeft gekost. Maar ondanks die erbarmelijke omstandigheden zijn er [...]
Suiker, wat is dat?
“Wat een stomme titel!”, hoor ik je denken “Wie weet er nu niet wat suiker is?!” Wel, ja, de meeste mensen denken spontaan hieraan (1): of meer bepaald: tafelsuiker. Natuurlijk weten de meesten ook wel [...]
Zwanger: welke vitamines moet ik slikken?
Als je zwanger bent (of wilt worden), heb je iets meer van bepaalde vitamines, mineralen (en visvetzuren, lees ook dit blog ) nodig dan wanneer je niet zwanger bent. Die extra voedingsstoffen zijn nodig voor [...]
Thee en kruidenmelanges: hoe zit het nu met plantengifstoffen tijdens de zwangerschap?
We hebben er weken hoofdpijn van gehad: hoeveel kopjes (kruiden)thee kun je nu veilig drinken als je zwanger bent? Tijdens het schrijven van Eet als een expert – Zwanger! was dit onze hoofdbreker. Je zou [...]
Fabels en feiten over zuivel
Op mijn spreekuur (en op verjaardagen, op het terras, eigenlijk op heel veel verschillende plekken) heb ik steeds vaker discussies met mensen over zuivel. Nu heb ik niets tegen discussies over voeding mits er rationele [...]
Eet voor de toekomst! Nummer 3 van 5: palmolie
Samen duiken Paulien en Sarai in de complexe wereld van voedselverspilling, milieu-impact van eten, biodiversiteit, circulariteit en culturele aspecten die hierin een rol spelen. Zij proberen uit te vinden hoe je gezond en duurzaam eten [...]