Appelazijn wordt gemaakt van gefermenteerd appelsap. Tijdens de fermentatie van appelsap zetten bacteriën en gisten de aanwezige fruitsuikers om in alcohol; dit is de appelcider. De alcohol wordt vervolgens omgezet in azijnzuur, waardoor appelciderazijn (of appelazijn) ontstaat. Het wordt al decennialang gebruikt als smaakversterker in de keuken zoals in marinades en saladedressings. Daarnaast wordt het de laatste jaren ook sterk gepromoot als wondermiddel voor je gezondheid.
Een ‘wondermiddel’ voor je huid
Sommige influencers zweren erbij! Een paar eetlepels appelazijn zou je huid verbeteren en acne klachten verminderen. Maar klopt dat wel? Dat is moeilijk te zeggen. Het wetenschappelijk onderzoek naar het effect van appelazijn op de huid is erg beperkt. En in de studies die zijn gedaan werd appelazijn niet opgedronken, maar verdund en direct op de huid is aangebracht. Het is vooral onderzocht bij patiënten met eczeem. Het aanbrengen van verdunde appelazijn leidde niet tot verbetering van hun huidproblemen en resulteerde zelfs in huidirritatie en ongemak!
Gezondheidsclaims
Beweringen over het gezondheidsbevorderende effect van voedingsmiddelen worden ook wel gezondheidsclaims genoemd. De online shops waar appelazijn verkocht wordt staan er vol mee. Naast het positieve effect op de huid zou het je spijsverertering verbeteren, je lichaam ontgiften, verkoudheid helpen voorkomen, en je zou er van afvallen. Een van de bekendste gezondheidsclaims is ‘cholesterolverlagend’ op een verpakking margarine. Dat mag er alleen zo opstaan omdat deze claim goed onderbouwd is en op de lijst met – door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) – goedgekeurde claims staat. Alle claims die daar tot nu toe zijn ingediend voor appelazijn zijn echter afgewezen. Daarom vind je die beweringen niet op de verpakking van appelazijn terug. De fabrikant zou daarmee de wet overtreden. Op websites en social media is weinig handhaving op het ten onrechte claimen van gezondheidsvoordelen. Je vindt er zelfs medische claims, die gaan over het voorkomen, behandelen of genezen van ziekten – zoals kanker – door het gebruik van appelazijn. Maar let op: Deze claims vallen onder de Wet op de Geneesmiddelen. Medische claims zijn NOOIT toegestaan op voedingsmiddelen. Er is geen opzichzelfstaande voedingsstof of -middel wat een ziekte kan voorkomen, behandelen of genezen.
Nadelen van appelazijn
Voor al die appelazijn-claims is er eigenlijk geen goed bewijs. Niet voor een gunstig effect en ook niet voor een ongunstig effect. Baat het niet dat schaadt het niet? Niet helemaal. Appelazijn tast het glazuur van je tanden aan. Drink het dus met een rietje. De hoge zuurgraad kan ook andere klachten zoals keel- en maagklachten veroorzaken. Staar je dus niet blind op de magische effecten van een dagelijks shotje appelazijn. Je kunt je beter focussen op je totale eetpatroon met producten waarvan we zeker weten dat ze gunstig zijn voor je gezondheid zoals groente, fruit en volkoren producten. Zowel je gezondheid als je tandarts zullen je dankbaar zijn.
Deze column is eerder in het Santé magazine verschenen.