April recept: Couscous met zalm en groene asperges

Door | 2017-01-07T11:08:40+00:00 26 april 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , |
  • asperges met zalm en coucous
De maanden maart, april, mei en juni staan in het teken van de lente! Het seizoen waarin de bloemknoppen open springen en de natuur weer kleur krijgt. Het seizoen van het Paasfeest. Het seizoen waarin het elke dag iets langer licht blijft. Het seizoen dat ons voorbereid op de zomer!

Natuurlijk brengt ook de lente weer een hele lading seizoensproducten met zich mee. Typische lenteproducten van Nederlandse bodem zijn bijvoorbeeld prei, rode kool, radijs, appel, peer, paksoi, tomaten, veldsla, schorseneren, snijbonen en rabarber. In het recept van de maand presenteer ik jullie de komende maanden hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen gezonde voeding (RGV) in het lentethema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie – asperges!

We zijn alweer in de vierde maand van 2015 beland en hoewel we ook nog heel koude en regenachtige dagen beleven, hebben we ook al genoten van heel wat zonnige dagen. En guess what? Ik heb voor jullie een recept uitgewerkt dat op beide soorten dagen goed past, want je kunt het zowel warm als koud eten!

Het oorspronkelijke recept komt van een chef-kok via de website www.mydailymorsel.com. Ik vond dit recept goed geschikt voor de maand april omdat een van de hoofdingrediënten groene asperges is! Het aspergeseizoen duurt eigenlijk maar twee maanden dus daar moeten we volop van genieten.

Ik heb het recept naar de richtlijnen goede voeding aangepast en er uiteindelijk in de recept omschrijving een warme variant van gemaakt. Wil je een koud gerecht? Dan kun je het laten afkoelen en eventueel mengen met wat verse sla!

Bereidingstijd: 25 minuten

Prijs per persoon: €3,85 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon: Energie 490 kcal, Eiwit 28,5 g, Koolhydraten 46,8 g, Vet 19,6 g, waarvan verzadigd 3,8 g, voedingsvezel 7,6 g, natrium 402 mg.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 eetlepel boter of olie
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 g groene asperges
  • 400 g zalmfilet in blokjes
  • 200 g volkoren couscous (ongekookt)
  • 2 rode uien
  • Het sap van een limoen
  • Bosje dille
  • peper en zout

Bereiding

  1. Hak de dille fijn, meng dit in een kommetje met het limoensap en zet het apart.
  2. Was de asperges en snijd ze in stukken van 2-3 cm.
  3. Snipper de teentjes knoflook fijn.
  4. Snijd de ui in dunne halve maantjes.
  5. Breng een pan water aan de kook en kook de couscous 4 minuten.
  6. Verhit ondertussen wat olie in een koekenpan, en bak de asperges samen met de knoflook en wat peper en zout 1-2 minuten op hoog voor.
  7. Voeg de zalmblokjes toe en laat deze meebakken tot ze wat lichtbruin kleuren, voeg dan de rode ui toe.
  8. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Giet de couscous af en meng door de asperges en zalm.
  10. Laat het geheel nog 1 minuutje bakken en serveer het dan met de limoen-dille dressing.

Bronnen

  1. R. Wofford. Salmon, asparagus, and couscous salad. Geraadpleegd op 22 april 2015.
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Fleur Pasman is begin 2018 afgestudeerd als diëtist. Vanaf juli werkt ze met veel plezier als diëtist in het Deventer Ziekenhuis, daarnaast ontwikkelt ze op freelance basis recepten. Ruim drie jaar geleden is ze begonnen met recepten ontwikkelen voor I’m a Foodie. Naast een enorme passie voor koken, heeft ze ook een passie voor het vergroten van haar kennis op het gebied van voeding en gezondheid. Ze is bijzonder geïnteresseerd in de relatie tussen voeding, de gezondheid van de darmen en het ontstaan van ziekte. In de nabije toekomst staat de master Nutrition & Health aan de Universiteit van Wageningen (WUR) op haar planning.

Reacties

Eén reactie

  1. Daphne 29 april 2015 at 7:00 - Beantwoorden

    Leuk de asperges met couscous dat ga ik ook een keer doen! Weer eens iets anders.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?