De maanden maart, april, mei en juni staan in het teken van de lente! Het seizoen waarin de bloemknoppen open springen en de natuur weer kleur krijgt. Het seizoen van het Paasfeest. Het seizoen waarin het elke dag iets langer licht blijft. Het seizoen dat ons voorbereid op de zomer!

Natuurlijk brengt ook de lente weer een hele lading seizoensproducten met zich mee. Typische lenteproducten van Nederlandse bodem zijn bijvoorbeeld prei, rode kool, radijs, appel, peer, paksoi, tomaten, veldsla, schorseneren, snijbonen en rabarber. In het recept van de maand presenteer ik jullie de komende maanden hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen gezonde voeding (RGV) in het lentethema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie – asperges!

We zijn alweer in de vierde maand van 2015 beland en hoewel we ook nog heel koude en regenachtige dagen beleven, hebben we ook al genoten van heel wat zonnige dagen. En guess what? Ik heb voor jullie een recept uitgewerkt dat op beide soorten dagen goed past, want je kunt het zowel warm als koud eten!

Het oorspronkelijke recept komt van een chef-kok via de website www.mydailymorsel.com. Ik vond dit recept goed geschikt voor de maand april omdat een van de hoofdingrediënten groene asperges is! Het aspergeseizoen duurt eigenlijk maar twee maanden dus daar moeten we volop van genieten.

Ik heb het recept naar de richtlijnen goede voeding aangepast en er uiteindelijk in de recept omschrijving een warme variant van gemaakt. Wil je een koud gerecht? Dan kun je het laten afkoelen en eventueel mengen met wat verse sla!

Bereidingstijd: 25 minuten

Prijs per persoon: €3,85 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon: Energie 490 kcal, Eiwit 28,5 g, Koolhydraten 46,8 g, Vet 19,6 g, waarvan verzadigd 3,8 g, voedingsvezel 7,6 g, natrium 402 mg.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 eetlepel boter of olie
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 g groene asperges
  • 400 g zalmfilet in blokjes
  • 200 g volkoren couscous (ongekookt)
  • 2 rode uien
  • Het sap van een limoen
  • Bosje dille
  • peper en zout

Bereiding

  1. Hak de dille fijn, meng dit in een kommetje met het limoensap en zet het apart.
  2. Was de asperges en snijd ze in stukken van 2-3 cm.
  3. Snipper de teentjes knoflook fijn.
  4. Snijd de ui in dunne halve maantjes.
  5. Breng een pan water aan de kook en kook de couscous 4 minuten.
  6. Verhit ondertussen wat olie in een koekenpan, en bak de asperges samen met de knoflook en wat peper en zout 1-2 minuten op hoog voor.
  7. Voeg de zalmblokjes toe en laat deze meebakken tot ze wat lichtbruin kleuren, voeg dan de rode ui toe.
  8. Breng op smaak met peper en zout.
  9. Giet de couscous af en meng door de asperges en zalm.
  10. Laat het geheel nog 1 minuutje bakken en serveer het dan met de limoen-dille dressing.

Bronnen

  1. R. Wofford. Salmon, asparagus, and couscous salad. Geraadpleegd op 22 april 2015.