Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

April recept: Lentesalade met groene asperges

Door | 2017-04-29T11:19:14+00:00 29 april 2017|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , , , |
  • Lentesalade met groene asperges
In de maanden maart, april, mei en juni is het lente! De maanden waarin we ons voorbereiden op de zomer. In maart en april wennen we langzaam aan wat mooier weer. In mei en juni kunnen we heerlijk buiten eten in de zon en genieten van het eerste zomerfruit. Milieubewuste keuzes in de lente zijn zoete aardappelen, bloemkool, rodekool, asperges, veldsla en witlof. De komende maanden presenteer ik iedere maand een lenterecept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het seizoen en volgens de RGV.  Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Het is april, dus weer tijd voor een lenterecept! Hier in Groningen op de markt zijn de asperges inmiddels volop verkrijgbaar en die kon ik natuurlijk niet laten liggen. Deze maand kwam ik terecht op de Italiaanse website www.naturalmentebuono.com voor een heerlijke lentesalade met groene asperges. De salade is super geschikt voor op een warme lentedag en eventuele restanten kunnen de koeling in zodat je alvast lunch hebt voor morgen. Alle groenten in deze salade zijn een milieubewuste keuze volgens Milieu Centraal. Bij gebrek aan groene erwten heb ik grote witte bonen gebruikt, bijna alle peulvruchten zullen lekker zijn in deze salade dus gebruik gerust wat je in huis hebt!

  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Prijs per persoon: €3,34 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)
  • Voedingswaarde per persoon: Energie 474 kcal, Eiwit 18,7 g, Koolhydraten 49,2 g, Vet 19,8 g, waarvan verzadigd 3,8 g, voedingsvezel 12,5 g, natrium 380 mg.

Lentesalade met groene asperges

Ingrediënten (Voor 4 personen)

  • 500 g kleine aardappeltjes in schil
  • 400 g witte bonen
  • 400 g groene asperges
  • 200 g verse babyspinazie
  • 8 radijsjes
  • 2 bosuitjes
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Was de aardappeltjes in een vergiet
  • Halveer de aardappeltjes en kook voor 8 minuten
  • Kook intussen de eieren 6 minuten
  • Maak de dressing door de balsamico, olijfolie en honing te mengen en breng op smaak met peper en zout
  • Giet de aardappeltjes af en verspreid over een bakplaat met bakpapier
  • Sprenkel olijfolie over de aardappeltjes en breng eventueel op smaak met kruiden
  • Zet de aardappeltjes 10-15 minuten in de oven afhankelijk van de grootte
  • Schil de asperges met een dunschiller en snijd de houtachtige onderste 3 cm weg
  • Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bak de asperges circa 6 minuten
  • Snijd de bosuitjes en de radijsjes in dunne plakjes
  • Doe de spinazie, de radijsjes, bosuitjes en de witte bonen in een saladeschaal en meng de dressing erdoor
  • Laat de aardappeltjes en de asperges een paar minuten afkoelen en meng vervolgens door de salade
  • Pel en halveer de eieren
  • Serveer iedere portie salade met een gekookt eitje
  • Geniet ervan!

Bron

  • Natural Mente Buono (2016). Insalata primaverile di patate novelle, piseli, asparagi e aneto. Geraadpleegd op 20 april 2017
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist in opleiding & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Mijn naam is Fleur Pasman (1994). Ik ben vierdejaars studente Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik doe nu mijn afstudeeronderzoek op de IC van het Martiniziekenhuis in Groningen. Binnenkort ben ik officieel diëtist en heb alles over voeding, gezondheid en ziekte geleerd. Ook weet ik hoe ik me een weg waan in het wetenschappelijk onderzoek. Maar de wetenschap staat nooit stil en ik zou me juist graag nog verder verdiepen in de huidige en toekomstige wetenschap over voeding gerelateerd aan het welzijn van de mens. Daarom hoop ik straks verder te kunnen studeren aan de Universiteit van Wageningen (WUR), waar ik de master Nutrition & Health op het oog heb.

Reacties

2 Reacties

  1. Marielle 29 april 2017 at 11:47- Beantwoorden

    Dat ziet er lekker uit. Ik ga het maken 🙂

  2. De verse verleiding 3 mei 2017 at 12:43- Beantwoorden

    Heerlijk als het lente seizoen weer begint! Dan is er weer lekker tijd voor asperges en meerdere groenten en fruit die maar tijdelijk zijn in het jaar. Als groenteman zelf ben ik dol op groente recepten en verkoop ik alleen maar verse groeten en fruit, waarmee je de dag goed mee kunt beginnen.

Schrijf een reactie