In de maanden maart, april, mei en juni is het lente! De maanden waarin we ons voorbereiden op de zomer. In maart en april wennen we langzaam aan wat mooier weer. In mei en juni kunnen we heerlijk buiten eten in de zon en genieten van het eerste zomerfruit. Milieubewuste keuzes in de lente zijn zoete aardappelen, bloemkool, rodekool, asperges, veldsla en witlof. De komende maanden presenteer ik iedere maand een lenterecept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het seizoen en volgens de RGV.  Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Het is april, dus weer tijd voor een lenterecept! Hier in Groningen op de markt zijn de asperges inmiddels volop verkrijgbaar en die kon ik natuurlijk niet laten liggen. Deze maand kwam ik terecht op de Italiaanse website www.naturalmentebuono.com voor een heerlijke lentesalade met groene asperges. De salade is super geschikt voor op een warme lentedag en eventuele restanten kunnen de koeling in zodat je alvast lunch hebt voor morgen. Alle groenten in deze salade zijn een milieubewuste keuze volgens Milieu Centraal. Bij gebrek aan groene erwten heb ik grote witte bonen gebruikt, bijna alle peulvruchten zullen lekker zijn in deze salade dus gebruik gerust wat je in huis hebt!

  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Prijs per persoon: €3,34 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)
  • Voedingswaarde per persoon: Energie 474 kcal, Eiwit 18,7 g, Koolhydraten 49,2 g, Vet 19,8 g, waarvan verzadigd 3,8 g, voedingsvezel 12,5 g, natrium 380 mg.

Lentesalade met groene asperges

Ingrediënten (Voor 4 personen)

  • 500 g kleine aardappeltjes in schil
  • 400 g witte bonen
  • 400 g groene asperges
  • 200 g verse babyspinazie
  • 8 radijsjes
  • 2 bosuitjes
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Was de aardappeltjes in een vergiet
  • Halveer de aardappeltjes en kook voor 8 minuten
  • Kook intussen de eieren 6 minuten
  • Maak de dressing door de balsamico, olijfolie en honing te mengen en breng op smaak met peper en zout
  • Giet de aardappeltjes af en verspreid over een bakplaat met bakpapier
  • Sprenkel olijfolie over de aardappeltjes en breng eventueel op smaak met kruiden
  • Zet de aardappeltjes 10-15 minuten in de oven afhankelijk van de grootte
  • Schil de asperges met een dunschiller en snijd de houtachtige onderste 3 cm weg
  • Verhit een koekenpan met wat olijfolie en bak de asperges circa 6 minuten
  • Snijd de bosuitjes en de radijsjes in dunne plakjes
  • Doe de spinazie, de radijsjes, bosuitjes en de witte bonen in een saladeschaal en meng de dressing erdoor
  • Laat de aardappeltjes en de asperges een paar minuten afkoelen en meng vervolgens door de salade
  • Pel en halveer de eieren
  • Serveer iedere portie salade met een gekookt eitje
  • Geniet ervan!

Bron

  • Natural Mente Buono (2016). Insalata primaverile di patate novelle, piseli, asparagi e aneto. Geraadpleegd op 20 april 2017