Ask me anything met Jaap! We bespreken diverse vragen die zijn binnengekomen. Mocht je zelf nog een vraag hebben voor Jaap laat het ons weten (check de shownotes).

Broodje Jaap!: iedere woensdag bellen we met prof.dr. ir. Jaap Seidell en nemen we de week door. We blikken vooruit, maar kijken ook terug. In 15 minuten nemen we dit met je door. Elke week opnieuw!

Liever de podcast terug lezen? Lees de samenvatting hieronder!

In deze podcast worden een breed scala aan vragen van onze luisteraars behandeld. De onderwerpen liepen uiteen van voedselinnovatie om voedselverspilling tegen te gaan tot de vraag of kauwgom goed is voor je brein.

Een vraag die werd gesteld, betrof het gebruik van plantaardige extracten, zoals rozemarijn, om de houdbaarheid van voedingsproducten te verlengen. Hoewel dit kan leiden tot minder verspilling, is het belangrijk om te overwegen of dergelijke voedselinnovaties bijdragen aan onze gezondheid. Het gesprek bood een kritische kijk op het dilemma van het houdbaar maken van ongezonde voeding met behulp van plantaardige extracten, waarbij werd aangevoerd dat gezondheid voorop zou moeten staan.

Een andere luisteraar vroeg naar de opname van ijzer uit verschillende voedingsmiddelen en de rol van factoren zoals calcium. We bespraken hoe ijzer uit dierlijke producten beter opgenomen wordt dan uit plantaardige producten. Bovendien werd het belang van vitamine C voor de opname van ijzer onderstreept.

Verder kwam ook de vraag naar voren of het mogelijk is om thuis ultra bewerkt voedsel te maken, zoals vegan kaasjes. Het antwoord hierop was genuanceerd, waarbij werd uitgelegd dat de definitie van ultra bewerkt voedsel vaak betrekking heeft op industriële bewerkingsprocessen die niet thuis uitgevoerd kunnen worden.

Misschien verrassend voor sommigen, maar kauwgom kreeg een positieve noot in onze discussie. Het kauwen op kauwgom werd niet alleen gunstig geacht voor de mondgezondheid, maar ook voor de cognitieve vaardigheden. Het idee dat kauwen het brein stimuleert, werd ondersteund door onderzoek, waarbij werd aangehaald dat het kauwen van kauwgom vooral voordelen biedt voor het brein en de cognitie.

Tot slot werd de eiwittransitie besproken en welke stappen een gemeente kan ondernemen om de verschuiving van dierlijk naar plantaardig eten te versnellen. Het standaard plantaardig maken van voedselkeuzes in openbare instellingen werd als een praktische eerste stap genoemd.

We hopen dat deze podcast Q&A verlichting heeft geboden over enkele veelgestelde vragen rond voeding en wetenschap. Heb je zelf vragen of opmerkingen? Mail ze dan naar info@imafoodie.nl 

Intro 0:10.576
Ask Jaap Anything 0:54.966
Crackers langer houdbaar maken 1:35.571
Een ontbijt voor ijzeropname 4:53.632
Maakt het uit of je dingen apart eet? 6:56.963
Zelf ultrabewerkt voedsel maken 9:12.019
Kauwgum eten is een goed idee 10:47.383
Aloe vera voor darmslijmvliezen 14:12.946
Gemeenten en eiwittransitie 15:08.349
Tot slot 17:33.899