Zoetstoffen zijn caloriearme zoetmakers die vaak suiker vervangen in producten zoals light frisdrank of zuiveldrink 0%. Een van die zoetstoffen is aspartaam. Maar laten we de fabels rond aspartaam eens onder de loep nemen, zoals de bewering dat het kankerverwekkend zou zijn.
Zoete waarheid over aspartaam
Onderzoek naar normale hoeveelheden aspartaam heeft bevestigd dat het veilig is. De paniek rond aspartaam is ontstaan door resultaten uit sommige (maar niet alle) studies bij ratten en muizen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat het bewijs uit dierstudies, waarbij de dieren bovendien buitenproportionele hoeveelheden aspartaam kregen, niet voldoende is om te concluderen dat aspartaam ook schadelijk zou zijn voor mensen.
Onderzoek
Het Eet als een expert-team dook dieper in de literatuur en ontdekte dat het bewijs wel erg mager was. Een grote meta-analyse van alle studies bij muizen en ratten liet namelijk zien dat er geen enkel bewijs was voor het verband tussen aspartaam en het ontstaan van kanker bij deze dieren. Natuurlijk is het bewijs uit muizen- en rattenstudies nooit voldoende om definitieve conclusies te trekken. Maar zelfs bij onderzoek onder mensen, waarbij tien grote studies werden uitgevoerd waarbij mensen jarenlang gevolgd werden, vond men geen overtuigend verband tussen aspartaam en verschillende soorten kanker.
Word zelf een expert
Deze tekst komt uit het boek Eet als een expert. Een boek waarin diëtisten en voedingswetenschappers je helpen om goed onderbouwde keuzes te maken met betrekking tot je gezondheid. Zodat ook jij een expert kan worden!