fbpx

Asperges: daar zit een luchtje aan

Door |2017-01-08T19:38:24+00:0026 mei 2014|Categorieën: Foodbasics, Hoe zit het met..., I'm a Foodie blog|Onderwerpen: |
  • Asperge
Het is weer aspergetijd en ik wed dat ‘het witte goud’ bij veel mensen al op het menu heeft gestaan, misschien ook wel bij jou. Zelf vind ik het een heerlijke lentegroente. Als klassieker met ham en gekookt ei, maar ook op talloze andere manieren klaar te maken. Er is een klein nadeel verbonden aan het eten van asperges en dat is te ruiken op de WC. Het zou zo maar kunnen dat je absoluut niet begrijpt waar ik het over heb. Bijna de helft van de mensen produceert het namelijk niet en een ander deel ruikt het niet. Waar ik op doel?: aspergeplas.

Aspergeplas

Aspergeplas dankt zijn geur aan zwavelverbindingen, zoveel is wel zeker. Als de lucht boven een aspergeplas met gaschromatografie wordt gemeten, zijn er zes stoffen aanwezig in een paar duizend maal hogere concentraties ten opzichte van gewone urine.De grootste stinkers zijn methaanethiol en dimethylsulfide, tevens de kenmerkende onderdelen van koolsoorten – spruitjeslucht! Aspergeplas komt aan zijn geur door afbraak van de voor asperges unieke stof asparagusinezuur.

Maar andere onderzoeken laten zien dat een groot deel van de deelnemende proefpersonen zelfs de meest sterk ruikende aspergeplas niet herkennen. Hoe is dat mogelijk? Dat komt omdat sommigen aspergeplas gewoonweg niet kúnnen ruiken. Er is niks met hun neus, maar er is sprake van anosmia: het onvermogen een bepaalde geur te kunnen ruiken. Maar liefst vijfenzeventig procent van de mensen zou aspergeplas niet kunnen ruiken.

Asperge-2

Asperges zijn vezelrijk

Laat de aspergeplasgeur je er niet van weerhouden om deze vezelrijke, caloriearme, echte seizoensgroente op het menu te zetten. Voedingsvezels leveren geen voedingsstoffen aan het lichaam en kunnen niet verteerd worden in de dunne darm. Wel zijn ze belangrijk voor een goede darmwerking. Een portie asperges van 200 gram levert zo maar 3,4 gram vezels op, dat is zo’n tien procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Met dit supersimpele, maar o-zo-lekkere recept voor vier personen, scoor je vast hoge ogen. En door de zalm ook nog eens rijk aan goede visvetzuren. Je hebt nog tot Sint Jan, 24 juni, wanneer de laatste asperges van 2014 worden gestoken.

Nog een tip: de kontjes en schillen meekoken en het gezeefde kookvocht bewaren, want daar maak je in een handomdraai aspergesoep van.
Asperge-recept-tabel

Bronnen

  1. Hoog, van ‘t A. De geur van het witte goud, 9 mei 2003, via www.kennislink.nl
  2. Mitchell, S.C., Waring, R.H., Land, D., Thorpe, W.V. (1987) Odorous urine following asparagus ingestion in man. Experientia, 43, 382-383.
  3. Mitchell SC, Waring RH, 2014, Asparagusic acid, Phytochemistry, Vol:97, ISSN:0031-9422, Pages:5-10
  4. NEVO-online versie 2013/4.0, RIVM, Bilthoven
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist en voedingskundig jurist

Voeding is een rode draad in mijn hele loopbaan en privéleven. Als afgestudeerd diëtist en jurist heb ik mij gespecialiseerd in levensmiddelenrecht. Als verwoed verzamelaar van (oude) kookboeken ben ik veel in de keuken te vinden waarin ik laat zien dat duurzaam, gezond en lekker heel goed samengaan. Schrijven doe ik ook graag: hier op I'm a Foodie, op mijn eigen site Kitchen Table Happiness en kookboekenreviews op Kookboekennieuws.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?