De maanden juni, juli, augustus staan in het teken van de zomer! Het seizoen van de zon en vakantiegevoel. In mijn beleving is koken in de zomer nog net iets leuker dan tijdens andere seizoenen. De hoeveelheid seizoensproducten is groots! Wanneer je op vakantie bent in het buitenland, kun je ook daar op zoek gaan naar de lokale seizoensproducten. Die zul je daar bijvoorbeeld vinden op de markt of bij boeren langs de weg. In Nederland zijn typische seizoensproducten van het zomerseizoen onder andere andijvie, bloemkool, lamsoren, rabarber, spinazie en zoete aardappel.
In het recept van de week presenteer ik jullie de komende weken hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen goede voeding (RGV) in het zomerthema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.
Inspiratie
Augustus, al weer de laatste volledige zomermaand. Het weer in Nederland is alles behalve constant maar we zullen zeker nog wat zonnige dagen krijgen. In dit augustus recept vind je de seizoensproducten sperziebonen en andijvie terug. Andijvie wordt hier niet verwerkt in een stamppot maar in een zomerse pasta met romige avocadosaus. Weer eens wat anders én erg simpel! Ik raakte geïnspireerd door het recept voor ‘creamy avocado ”pasta” with chicken and asparagus’ van The Healthy Foodie.
Het aspergeseizoen is alweer voorbij dus ik zocht een seizoensgebonden vervanger. Ik heb niet lang na hoeven denken voor ik uit kwam op sperziebonen. Ik ben aan de slag gegaan in mijn keuken en kwam tot een verassend lekkere variant. En dat in 20 minuutjes! Dit was de eerste keer dat ik een pasta met een saus op avocado basis heb gemaakt en ik ben enthousiast. Je kunt variëren met allerlei gegrilde groente, verse kruiden, verschillende soorten noten en je kunt bijvoorbeeld gebakken kip of een gekookt eitje toevoegen. Ook kun je zoals thehealthyfoodie heeft gedaan courgette gebruiken om spaghetti van te maken. Genoeg variatiemogelijkheden dus!
Bereidingstijd: 20 minuten
Prijs per persoon: €2,41 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)
Voedingswaarde per persoon:
- Energie 507 kcal,
- Eiwit 18 g,
- Koolhydraten 47 g,
- Vet 25 g,
- waarvan verzadigd 2 g,
- voedingsvezel 12 g,
- natrium 339 mg.
Ingrediënten
(voor 4 personen)
- 200 g volkoren pasta
- 1 avocado
- 4 eetlepels magere kwark
- sap van 1 limoen
- 2 teentjes knoflook
- 2 uien
- 250 g andijvie
- 400 g sperziebonen
- 100 g geroosterde amandelen
- 2 eetlepels olijfolie
- peper en zout naar smaak
Bereiding
- breng een pan met water aan de kook
- was en snijd de sperziebonen ondertussen in stukjes van 3-4 cm
- verhit wat olijfolie in een koekenpan en voeg de sperziebonen toe
- hak twee teentjes knoflook en de uien fijn en voeg deze bij de sperziebonen
- laat de sperziebonen circa 10 minuutjes zachtjes bakken
- kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking
- meng in een schaaltje de avocado met de magere kwark en het limoensap tot een saus. Voeg wat peper en zout toe om het af te maken
- laat op het laatst de andijvie 2 minuutjes meebakken met de sperziebonen, voeg wat peper en zout toe en zet het vuur uit
- giet de spaghetti af en meng de avocadosaus en de groenten erdoor. Serveer met de geroosterde amandelen
Bron
- Sonia Lacasse. Creamy avocado ”pasta” with chicken and asparagus. Geraadpleegd op 20 augustus 2015
Geef een reactie