Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Augustus recept: pasta met sperziebonen en romige avocadosaus

Door | 2017-01-07T09:44:57+00:00 28 augustus 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , |
  • augustus recept
De maanden juni, juli, augustus staan in het teken van de zomer! Het seizoen van de zon en vakantiegevoel. In mijn beleving is koken in de zomer nog net iets leuker dan tijdens andere seizoenen. De hoeveelheid seizoensproducten is groots! Wanneer je op vakantie bent in het buitenland, kun je ook daar op zoek gaan naar de lokale seizoensproducten. Die zul je daar bijvoorbeeld vinden op de markt of bij boeren langs de weg. In Nederland zijn typische seizoensproducten van het zomerseizoen onder andere andijvie, bloemkool, lamsoren, rabarber, spinazie en zoete aardappel.

In het recept van de week presenteer ik jullie de komende weken hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen goede voeding (RGV) in het zomerthema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Augustus, al weer de laatste volledige zomermaand. Het weer in Nederland is alles behalve constant maar we zullen zeker nog wat zonnige dagen krijgen.  In dit augustus recept vind je de seizoensproducten sperziebonen en andijvie terug. Andijvie wordt hier niet verwerkt in een stamppot maar in een zomerse pasta met romige avocadosaus. Weer eens wat anders én erg simpel! Ik raakte geïnspireerd door het recept voor ‘creamy avocado ”pasta” with chicken and asparagus’ van The Healthy Foodie.

Het aspergeseizoen is alweer voorbij dus ik zocht een seizoensgebonden vervanger. Ik heb niet lang na hoeven denken voor ik uit kwam op sperziebonen. Ik ben aan de slag gegaan in mijn keuken en kwam tot een verassend lekkere variant. En dat in 20 minuutjes! Dit was de eerste keer dat ik een pasta met een saus op avocado basis heb gemaakt en ik ben enthousiast. Je kunt variëren met allerlei gegrilde groente, verse kruiden, verschillende soorten noten en je kunt bijvoorbeeld gebakken kip of een gekookt eitje toevoegen. Ook kun je zoals thehealthyfoodie heeft gedaan courgette gebruiken om spaghetti van te maken. Genoeg variatiemogelijkheden dus!

augustus recept

Bereidingstijd: 20 minuten

Prijs per persoon: €2,41 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Voedingswaarde per persoon:

  • Energie 507 kcal,
  • Eiwit 18 g,
  • Koolhydraten 47 g,
  • Vet 25 g,
  • waarvan verzadigd 2 g,
  • voedingsvezel 12 g,
  • natrium 339 mg.

Ingrediënten

(voor 4 personen)

  • 200 g volkoren pasta
  • 1 avocado
  • 4 eetlepels magere kwark
  • sap van 1 limoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 250 g andijvie
  • 400 g sperziebonen
  • 100 g geroosterde amandelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Bereiding

  • breng een pan met water aan de kook
  • was en snijd de sperziebonen ondertussen in stukjes van 3-4 cm
  • verhit wat olijfolie in een koekenpan en voeg de sperziebonen toe
  • hak twee teentjes knoflook en de uien fijn en voeg deze bij de sperziebonen
  • laat de sperziebonen circa 10 minuutjes zachtjes bakken
  • kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • meng in een schaaltje de avocado met de magere kwark en het limoensap tot een saus. Voeg wat peper en zout toe om het af te maken
  • laat op het laatst de andijvie 2 minuutjes meebakken met de sperziebonen, voeg wat peper en zout toe en zet het vuur uit
  • giet de spaghetti af en meng de avocadosaus en de groenten erdoor. Serveer met de geroosterde amandelen

Bron

  1. Sonia Lacasse. Creamy avocado ”pasta” with chicken and asparagus. Geraadpleegd op 20 augustus 2015
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist in opleiding & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Mijn naam is Fleur Pasman (1994). Ik ben vierdejaars studente Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ik doe nu mijn afstudeeronderzoek op de IC van het Martiniziekenhuis in Groningen. Binnenkort ben ik officieel diëtist en heb alles over voeding, gezondheid en ziekte geleerd. Ook weet ik hoe ik me een weg waan in het wetenschappelijk onderzoek. Maar de wetenschap staat nooit stil en ik zou me juist graag nog verder verdiepen in de huidige en toekomstige wetenschap over voeding gerelateerd aan het welzijn van de mens. Daarom hoop ik straks verder te kunnen studeren aan de Universiteit van Wageningen (WUR), waar ik de master Nutrition & Health op het oog heb.

Reacties

Schrijf een reactie