Hoewel je bent begonnen met het introduceren van vast voedsel, blijft melk tot het eerste levensjaar de belangrijkste bron van voeding voor je kindje. Maar hoe ga je om met de situatie wanneer je baby niet langer enthousiast lijkt te zijn over melk?

Compenseren 

Als je kindje eens een paar dagen minder melk drinkt is dat natuurlijk niet zo erg, zolang hij genoeg vocht binnenkrijgt uit ander drinken en eten. De meeste baby’s zullen in de dagen erna compenseren door meer melk te drinken. Drinkt je kindje een langere periode (meer dan een week) geen of amper melk, neem dan contact op met je zorgverlener. Misschien heeft je kindje ergens pijn? En hoe gaat het met de groei?

Tips

Hieronder enkele tips wanneer er geen oorzaak gevonden wordt:

-Geef eerst melk en dan vaste voeding. Als je kindje al veel vaste voeding eet, kan het zijn dat er geen plaats meer is voor melk in zijn buikje. Maar melk is nog steeds nodig op deze leeftijd.

-Voeg kleine hoeveelheden moedermelk of kunstmelk toe aan de warme maaltijd van je kindje of maak een ijsje met moeder- of kunstmelk. Zie het recept in ons boek ‘Eet als een expert mini’ 

-Maak pap van kunstmelk. Gebruik de standaardverhouding poeder tot water en voeg wat ongezoete granen toe, zoals haver- of tarwemeel. Van moedermelk kun je ook pap maken, maar door enzymen worden de zetmelen van granen afgebroken en zal de pap dun blijven.

Als deze tips niet werken of het drinken heel moeizaam blijft verlopen, kan je contact opnemen met je zorgverlener.

SOS-teksten 

Dit is een van de SOS-teksten in ons boek ‘Eet als een expert Mini‘. In de SOS-teksten bespreken experts verschillende moeilijke situaties, zodat jij ook in moeilijke situaties weet wat je het beste kunt doen. Het zal je vertrouwen geven!