Is je baby klaar om met vast voedsel te beginnen? En twijfel je of je met gepureerde hapjes of stukjes (Baby-Led Weaning of Rapley-methode) gaat starten? Bij deze keuze is het vooral belangrijk om je goed te informeren en een keuze te maken die zowel voor jou als voor je baby goed voelt. Kinderdiëtist Rolinde Demeyer heeft op een rijtje gezet welke overwegingen je mee kan nemen. Sneakpeek uit Eet als een Expert mini!
De wetenschap over Baby-Led Weaning (Rapley-methode) en papjes
De grootste angst van mensen die niet vertrouwd zijn met Baby-Led Weaning is dat je baby onvoldoende voedingsstoffen zou binnen krijgen of zich zou kunnen verslikken in de stukjes. Voor beide is echter geen wetenschappelijk bewijs. Daar kun je meer over lezen in Eet als een Expert mini
Een voordeel van Baby-Led Weaning kan zijn dat er een veel grotere variatie aan smaken en texturen mogelijk is dan bij gemixte of geprakte papjes. Op die manier leert je baby al van in het begin heel wat verschillende soorten eten kennen. Of dit op lange termijn er ook voor zorgt dat kinderen minder kieskeurig zijn, is op dit moment onduidelijk vanuit de wetenschap.
Daarnaast zou je Baby-Led Weaning de ultieme vorm van responsief voeden kunnen noemen. Een baby die zichzelf voedt, zal zijn interesse verliezen in eten wanneer zijn buikje gevuld is. Of Baby-Led Weaning dan ook leidt tot een betere gezondheid op latere leeftijd, is echter niet bewezen. Dit staat natuurlijk ook niet in zwart-wit contrast met papjes. Ook papjes kunnen op een responsieve manier worden gegeven als je als ouder gepast reageert op de signalen van je baby.
Puur op basis van de huidige wetenschappelijk kennis zijn er dus geen duidelijke voor- of nadelen beschreven voor zowel Baby-Led Weaning als papjes. Wat wél duidelijk is vanuit wetenschappelijk oogpunt, is het belang van responsief voeden, waarbij je rekening houdt met de honger- en verzadigingssignalen van je baby. Responsief voeden wordt in verband gebracht met een meer gezond voedingspatroon en adequate groei op latere leeftijd (1,2,3,4)
Wanneer is Baby-Led Weaning af te raden?
In een aantal specifieke situaties is Baby-Led Weaning af te raden: Een minderheid van de baby’s grijpt op de leeftijd van 8 maanden nog niet naar stukjes, ook al worden ze al enige tijd aangeboden. Als je baby in deze categorie valt, is het verstandig om papjes te geven zodat je baby wel de nodige voedingsstoffen binnen krijgt. Een preverbaal logopedist kan je in dit geval ook verder ondersteunen. Baby-Led Weaning kan ook niet gepast zijn wanneer je baby een verlaagde spierspanning heeft (hypotonie) waardoor goed rechtop zitten en een optimale mondmotoriek moeilijker zijn. Heeft je baby een open verhemelte (schisis)? Bespreek met je arts of logopedist wat er mogelijk is op het vlak van vaste voeding in de specifieke situatie van je kind. Soms heeft een baby meer calorieën nodig dan gemiddeld, bijvoorbeeld door een hartafwijking. In dit geval kan je baby mogelijks niet voldoende zelf eten voor zijn verhoogde behoefte. Bespreek ook dan met je arts welke voeding je best aanbiedt.
Wat voelt comfortabel voor jou en je baby?
Belangrijker dan een methode is dat zowel jij als je baby zich comfortabel voelen bij het eetmoment. Soms merk je dat je baby bijvoorbeeld niet gevoerd wil worden, maar het liever zelf doet. Of vind jij het handiger of gezelliger als jullie als gezin tegelijkertijd samen als gezin aan tafel eten? In deze situatie kan je overwegen of stukken beter passen bij jullie.
Misschien wil je baby liever gevoerd worden met een lepel dan zelf stukken te nemen? Dan zijn papjes wellicht meer geschikt voor je baby. Of krijg jij als ouder stress bij het idee van stukken die in het rond vliegen of in de haren gesmeerd worden? Of heb je liever een zicht op de hoeveelheid pap die je baby gegeten heeft? In deze gevallen kunnen papjes een manier van voeden zijn die fijner voelt bij jouw gezin.
Meer weten?
In ons boek Eet als expert mini gaan we in op beide methoden van voeden. Hoe weet je dat je baby er klaar voor is? En hoe zorg je dat het eten veilig verloopt? Je leest er wat je baby nodig heeft, hoeveel je baby nodig heeft en hoe je het praktisch kunt aanpakken met heet aanbieden van de eerste hapjes en/of stukjes, en maaltijden maken.
ps.
De keuze tussen papjes of meteen stukjes geven, hoeft helemaal niet zwart-wit te zijn. Heel wat ouders kiezen er voor om zowel stukjes als papjes aan te bieden aan hun baby. Je kan er bijvoorbeeld wel voor kiezen om thuis stukjes te geven terwijl je baby in de opvang of bij de grootouders papjes eet. Er is geen bewijs dat dit gevaarlijk zou zijn of een verhoogd risico op verslikken geeft. Je baby voelt perfect aan wat hij met welke consistentie of textuur moet doen in zijn mond. Net zoals hij weet dat hij aan een borst of fles iets anders moet doen dan met een lepel.
Literatuur
- Spill MK, Callahan EH, Shapiro MJ, et al. Caregiver feeding practices and child weight outcomes: a systematic review. Am J Clin Nutr 2019;109:990S – 1002S.
- DiSantis KI, Hodges EA, Johnson SL, et al. The role of responsive feeding in overweight during infancy and toddlerhood: a systematic review. Int J Obes 2011;35:480–92.
- Brown A, Jones SW, Rowan H. Baby-Led Weaning: The Evidence to Date. Curr Nutr Rep 2017;6:148–56.
- Black MM, Aboud FE. Responsive feeding is embedded in a theoretical framework of responsive parenting. J Nutr 2011;141:490–4.
Geef een reactie