Alhoewel de pepernoten al weken in de winkel liggen, is Sinterklaas nu officieel in het land en komen de feestdagen in zicht. Voor veel mensen een gevreesde maand om alle verleidingen de baas te blijven. Toch hoef je niet veel aan te komen tijdens de feestdagen. Mijn advies is om je niet teveel te focussen op de hoeveelheid aan eten, maar op de kwaliteit. Geniet van producten die je echt lekker vindt, maar houdt de hoeveelheid beperkt. Geniet vooral van het samenzijn met dierbaren, want daar draaien de feestdagen toch eigenlijk om!

decemberkilo's

Als je toch ‘verstandig’ wilt genieten van lekkernijen, staan hieronder enkele tips

  1. Kies liever pepernoten dan chocoladepepernoten, dit scheelt je 130 kilocalorieën (kcal) per 10 stuks.
  2. 1 grote chocoladeletter levert evenveel kilocalorieën als een warme maaltijd, namelijk 600 kcal. Welke smaak je kiest, maakt qua kcal niet uit. Pure chocolade is mogelijk iets gezonder, vanwege een hoger gehalte aan anti-oxidanten die mogelijk een gunstig effect hebben op ons hart.
  3. Kies liever voor 1 appelbeignet of 1 oliebol, dan 1 appelflap dat scheelt ongeveer 300 kcal. Een appelflap is gemaakt van bladerdeeg wat veel vet bevat. Mocht je zelf appelflappen maken, kies dan voor filodeeg wat minder vet bevat.
  4. Wees matig met gebruik van alcohol, want dit levert veel kcal. Daarnaast eten wij onbewust meer als we een paar alcoholische versnaperingen op hebben.

Ik ben vooral voor actieve feestdagen. Beweging kan nooit kwaad en zorgt voor verbranding van (extra) kcal. Om 1 bakje pepernoten van 200 kcal te verbranden, moeten wij 1 uur flink wandelen of 40 minuten fietsen.

decemberkilo's

Naar mijn inziens word je niet dik tussen Kerst en Oud en Nieuw, maar tussen Oud en Nieuw en Kerst! Het gaat om het eet- leefpatroon over het hele jaar gezien en niet alleen om die tijdens de feestdagen. Dus geniet, maar met mate en wees actief!

Fijne feestdagen!

Ps: Foodie-proof inspiratie voor een diner tijdens de feestdagen?