De standaard vraag die ik krijg nadat ik vertel dat ik mee ga doen met de VeganChallenge is: “Waarom?” Ik kan dan natuurlijk een pleidooi houden over het dierenleed dat vooraf gaat aan een stukje vlees, maar dat weten we inmiddels (bijna) allemaal wel. De persoonlijke reden waarom ik deze uitdaging aan ga is inderdaad een principe kwestie én om te ervaren hoe het is om je eetpatroon veranderen. Oplossingen en alternatieven bedenken in verschillende situaties en dus ook omgaan met verleidingen.

Vrijdag 1 november, de eerste dag van mijn VeganChallenge

Om de overgang van ‘flexitarisch’ naar ‘veganistisch’ iets minder groot te maken heb ik de afgelopen weken al iets andere inkopen gedaan. Bepaalde producten heb ik al laten staan, zoals kwark en hüttenkäse.
Wel heb ik gisteren – alvast mijn excuses – als een baas genoten van een stuk zalm. Verse zalm, beetje peper en zout en gebakken in de roomboter. Van elke hap heb ik genoten. Ik zag gelijk de oefening  ‘Mindful- eten’ voor me die ik regelmatig mee geef aan cliënten. Genieten!

Ik begin vandaag met een heerlijk ontbijt: havermout met amandelmelk, appel, rode vruchten, lijnzaad, pompoenpitten en speculaaskruiden. Gewoon omdat ik dat lekker vind.

Havermoutpap Veganchalleng

Als lunch eet ik zuurdesembrood met avocado, tomaat, Italiaanse kruiden, peper en zout.

Veganchallenge-brood-met-avocado
VeganchallengeOverigens drink ik bij de maaltijden vrijwel nooit, soms een kop thee of een glas water. Tussendoor eet ik nog een handje gedroogd fruit met ongezouten nootjes en daarnaast drink ik veel thee. De theesoorten die ik lekker vind zijn –zonder merk te noemen- voornamelijk chai-thee en chili-cacao thee. Ook drink ik vaak groene thee.

 ‘s Avonds heb ik een heerlijke pizza gemaakt. Het resultaat:

Zelfgemaakt pizzadeeg van havermoutvlokken, zongedroogde tomaten, amandelen en Italiaanse kruiden. Het is geïnspireerd op een recept van Nina, van chickslovefood. Ik heb de pizza belegd met tomatensaus (+knoflook), aubergine, tofu, ui, Italiaanse kruiden, peper en zout. Zoals je kunt zien, heb ik de andere helft voor mijn vriend belegd met tonijn en gorgonzola. Dat rook ook erg goed. Hoe het smaakte? Geen idee ;). Mijn deel was in ieder geval lekker! Later op de avond dronk ik nog 2 koffie, met opgeschuimde sojamelk.

Veganchallenge-pizza

Morgen ga ik zelf broodbeleg maken. Ik bedoel:4 weken avocado en pindakaas gaat vast vervelen! Nieuwsgierig wat ik ga maken? Volgende week het resultaat en de foto’s! Ook sportdiëtist Sarai Pannekoek deed mee aan de Veganchallenge. Lees hier haar verslag!