Inmiddels is week 2 van de Vegan Challenge afgerond! Lees hier de start, en deel 1 & 2 van mijn challenge. Eerlijk gezegd gaat het mij vrij gemakkelijk af. Ondertussen stuur ik mijn vriend naar zijn vrienden of familie als hij een stuk vlees of vis wil. Die geur van gebakken vis, ik wil het even niet meemaken..
Over het algemeen is het avondeten niet zo zeer lastig, maar het checken van alle ingrediëntenlijstjes kost mij wel steeds moeite. Ik ben altijd al ‘truus-ingrediëntenlijst’ , maar nu is de focus nog harder aanwezig. Ook het hele idee dat ik sommige producten niet mag eten terwijl ik er eigenlijk wel erg zin in heb, knaagt soms. En dan heb ik het niet zozeer over vlees of vis, maar ook de producten waar ook wat ei of lactose aan is toegevoegd.
Over ingrediëntenlijstjes gesproken: vitaminesupplementen zijn vaak niet veganproof.
“Jij als diëtist slikt vast álle vitamines elke dag”
Nee. Ik ben van mening dat langdurig dezelfde vitamines en mineralen slikken niet altijd per definitie goed hoeft te zijn. Denk bijvoorbeeld aan in vet oplosbare vitamines (A, D, E, K). Deze plas je niet uit, dus een overdosis kan klachten veroorzaken.
Wat ik momenteel gebruik is vitamine D (‘r’ is in de maand hè) en vitamine B-complex. Het zijn in mijn geval ‘raw supplements’, puur plantaardig, dus ook goedgekeurd tijdens deze maand.
Waarom gebruik ik deze supplementen?
Vitamine B12
Vitamine B12 is belangrijk voor het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees, vis, melk en eieren. In sommige algen en zeewieren komt een stof voor die op vitamine B12 lijkt. Deze stof is echter inactief als vitamine. Kant-en-klare vegetarische burgers zijn verrijkt met vitamine B12, maar tofu en tempé niet. Veel veganisten kiezen daarom specifiek een (plantaardig) supplement.
Vitamine D
Vitamine D is een vet oplosbare vitamine die de opname van calcium en de opbouw van de botten bevordert. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. De rest komt uit de voeding. Vitamine D komt uitsluitend voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals vette vis. Vitamine D wordt regelmatig toegevoegd aan producten. Let op: Als dit vitamine D3 betreft dan gaat het om dierlijk vitamine D.
Naast vitamine B12 en vitamine D zijn dierlijke producten ook een bron van calcium en ijzer. Bij een gevarieerde volwaardige plantaardige voeding is de kans op tekorten klein.
Calcium
Calcium zorgt voor o.a. een sterk skelet en gebit. Calcium komt veel voor in plantaardige producten én natuurlijk in zuivel. Denk bij plantaardige bronnen aan groene groenten, sojaproducten, peulvruchten, noten, zaden en pitten. Ook is het aan veel producten toegevoegd, zoals plantaardige melk.
IJzer
IJzer is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en daarmee het zuurstoftransport in het lichaam. IJzer zit in groene bladgroenten, volkorenproducten, peulvruchten, bonen, gedroogd fruit en appelstroop. Door vitamine C te gebruiken tijdens de maaltijd wordt ijzer beter opgenomen.
Dierlijke producten zijn ook een bron van eiwit.
Een goede vervanger is daarom wel belangrijk. Denk hierbij dus aan peulvruchten, bonen, linzen, tofu, tempé, seitan, noten, zaden.
Heb jij vragen over veganisme en vitamines&mineralen? Laat het ons weten!
Missie volbracht. Tot afgelopen vrijdag.
Vrijdag zijn we uit eten geweest bij een vegetarisch restaurant mét veganproof gerechten. Mijn vriend had een Noord Indiase thali en ik een 100% Veggie thali. Het zag er allemaal heerlijk uit en hebben alles van elkaar geproefd. Ik nam een hap van een groene saus/curry en had dus ineens Indiase kaas in m’n mond. Het smaakte mij goed, maar nu staat er wel 1 ‘cheat’ op de teller, en niet eens bewust!
De komende week ga ik wat hapjes maken –etentje met de buren- én heb ik met de meiden van de eetclub afgesproken. Het thema is ‘Vegan’! Helemaal leuk. Volgende week de foto’s 😉
Super dat je alles beschrijft op dit platform en zo duidelijk bent wbt de risico’s en vitamines. Veganisme kan zeker gezond(er) zijn, maar dan moeten mensen zich wel bewust worden van wat ze eten en wat hun lichaam zoal nodig heeft 🙂 Het moet daarom zeker gepaard gaan met wat kennis over voeding te delen, dus daarvoor al dank!