Ik ben een groot voorstander van het eten van onbewerkte producten zoals groente, fruit, noten , peulvruchten en zaden! Maar bewerken (altijd) als slecht bestempelen gaat ver, en zaait onnodig angst over eten. 

We bewerken ons eigen eten ook

Koken, roosteren of bakken van voedsel is al namelijk ook een vorm van bewerken! Bewerken zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat we voeding beter kunnen verteren, dat het lekkerder is of langer houdbaar blijft.

Mate van bewerken

Er zit wel een verschil in de mate waarin voedsel bewerkt wordt. Voorbeelden van licht bewerkte producten zijn bijvoorbeeld peulvruchten in blik, thee en brood . Niks mis mee! Sterk-bewerkte producten (ook wel ultra-processed foods genoemd) daarentegen zijn vaak vezelarm en rijk aan palmvet, suiker en zout. Zoals roze koeken, m&m’s en kaasstengels. Deze producten heb je vanuit voedingskundig oogpunt niet nodig (zijn wel lekker!).

Word ook een expert 

Meer weten over een gevarieerd en gezond eetpatroon? Met een beetje bewerkte producten en veel groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten? Check dan ons boek Eet als een expert.