“Biologische groenten en fruit zijn lekkerder, voedzamer en beter voor je gezondheid.” Dat klinkt best logisch, toch? 

Onderzoek

Toch is er maar weinig informatie over de werkelijke gezondheidsvoordelen van biologisch eten. Dat komt met name omdat die voordelen lastig te onderzoeken zijn. Grote groepen mensen moeten dan jarenlang biologisch eten, en worden vergeleken met mensen die geen biologisch voedingspatroon hebben. In zo’n onderzoek is het ontzettend belangrijk dat mensen zich daar dan elke dag strikt aan houden. Zo’n type studie is erg duur en lastig uitvoerbaar. Een alternatief is groepen mensen observeren en terugkijken in de tijd. Bijvoorbeeld naar hun gedragingen en eetpatroon. Uit zulke observaties blijkt dat gezondere mensen vaker een biologisch eetpatroon hebben. Maar aan dit type studie zitten veel haken en ogen, want weet jij nog wat je gisteren gegeten heb? Of vorige week, of vorig jaar? Ook weet je bij dit soort observaties nooit zeker of het eetpatroon verantwoordelijk is voor de gezondheid van de mensen in de studie. Mensen die biologisch eten vertonen vaak ook nog ander gezond gedrag zoals veel bewegen of niet roken. Het zou kunnen dat juist dat er voor zorgt dat ze gezonder zijn, en dat het biologische eetpatroon minder van invloed is. Kortom voedingsonderzoek is supercomplex en geeft op dit vlak alleen aanwijzingen en geen hard bewijs.

Verschillen 

Hoe zit het met de bestrijdingsmiddelen of voedingswaarde? Onderzoek laat zien dat biologische gewassen over het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Wat er niet op gespoten wordt, zit er natuurlijk ook niet in. Doorgaans zijn de gehaltes klein en vallen meestal binnen de veiligheidsnormen. Het is onduidelijk of deze restwaardes een probleem zijn voor de volksgezondheid. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat in biologische groente- en fruitsoorten iets meer mineralen en vitaminen zitten. In sommige producten zijn bijvoorbeeld iets hogere waardes vitamine C of mineralen gevonden. De verschillen zijn echter zo klein dat het maar de vraag is of het een impact heeft op de voedingswaarde van ons totale eetpatroon. 

Smaak, milieu en gezondheid  

Kortom er is nog geen duidelijk bewijs dat biologische groenten en fruit beter zijn voor je gezondheid. Er is meer onderzoek nodig. Objectief gezien zijn biologische producten trouwens ook niet lekkerder. Tijdens een blinde test proeven mensen het verschil doorgaans niet. Misschien is het idee wat maakt dat het lekkerder smaakt? Mogelijk is dat al voldoende voor jou om voor bio te kiezen? Of misschien spelen milieuaspecten voor jou een belangrijke rol. Als je biologische groenten en fruit wilt eten is dat natuurlijk prima, maar bezuinig in ieder geval niet op de hoeveelheid omdat het zo veel duurder is. Echte gezondheidswinst zul je namelijk eerder boeken door te zorgen dat je voldoende groenten en fruit binnenkrijgt ongeacht of het biologisch is of niet. 


Deze column is eerder in het Santé magazine verschenen.