Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Biologisch vlees of kiloknaller: Zeg kip, betaal jij of ik?

Door | 2017-01-08T19:38:56+00:00 24 mei 2014|Categorieën: Foodbasics, I'm a Foodie blog, Kritisch kiezen & kopen|Onderwerpen: , , |
  • biologisch vlees
Daar sta ik dan. In de supermarkt. Ditmaal voor het schap met (biologisch) vlees. Voor één soort al tal aan keuzemogelijkheden. Neem het reguliere aanbod, de kilo knaller, biologisch vlees, 1 tot 3 sterren etc… Pff.. Als je bewust boodschappen wil doen is ‘even je mandje volgooien na een drukke dag’ er niet meer bij. Vaak is de verleiding dan groot om je winkelwagen vol te laden met het goedkoopste product -meestal de aanbieding waar je over struikelt als je met je karretje komt binnenrollen- Toch? Het vergt enige kennis en planning. Al die labels; ik weet soms niet meer wat het precies inhoudt. En mijn planning gaat halverwege de werkdag meestal een eigen leven leiden.

biologisch vlees

Bonusaanbieding: besluiteloosheid

In de supermarkt houd ik van snel & makkelijk. Liever besteed ik tijd aan het bereiden van mijn maaltijd, of andere leuke dingen! Maar nu lijkt het alsof mijn winkelmandje gevuld is met besluiteloosheid & onduidelijkheid. Wat mij betreft heb ik daar genoeg zegeltjes voor gespaard.

Was het maar zo simpel dat we gewoon één soort vlees hadden, met het keurmerk: Happy Meat! (c.q. lang, vrolijk & gezond leven gehad, springend, huppelend & grazend in het veld- of zoiets; je snapt m’n punt). Persoonlijk geeft mij dat een fijn gevoel: rekening houden met dierenwelzijn en het milieu. En uit onderzoek van dagblad Trouw blijkt dat velen het met mij eens zijn als het op dierenwelzijn aankomt (1). Hoe komen er dan toch zoveel kiloknallers van het schap op het bord terecht!? Want helaas is een plofkip meer regel dan uitzondering.. (wat zegt ons nageslacht over een paar jaar als we vragen ‘Wat zegt het kipje?’.. ‘Plof- plof’ i.p.v. ‘Tok- tok’?!). Onwetendheid, gemak, kosten of struisvogelpolitiek? Ik denk een beetje van allemaal.

biologisch vlees

Supermarkt Safari & Keuze Jungle

En het aanbod stopt natuurlijk niet bij het vlees schap. Tegenwoordig heb je voor elk product zoveel keuze. Tijd voor onderzoek! Laat ik beginnen met dierenwelzijn. In deze blog gericht op vlees:

  • Wat betekenen al die keurmerken & labels?
  • Wat bereik je ermee om voor een bepaald keurmerk te kiezen?
  • And last, but not least: hoe zit het kostentechnisch? Want laten we eerlijk zijn; dat is toch niet onbelangrijk.

Ik heb alvast een globaal overzicht gemaakt (2), wat je hopelijk helpt als je de volgende keer op supermarkt safari bent. Hieronder zal ik het verder toelichten.

biologisch vlees
BLK staat voor Beter Leven Kenmerk van de dierenbescherming.

(Biologisch) vlees: sterrenkunde

Het gemiddelde vlees dat in de supermarkt ligt heeft helaas weinig rekening gehouden met dierenwelzijn of het milieu. Kiloknallers zijn nog gunstiger voor onze portemonnee. Maar zo’n lage prijs kan alleen maar ten koste van het dier. Ofwel, het dier betaalt de hoogste prijs (3).

Op initiatief van de dierenbescherming is er het Beter Leven Keurmerk (BLK). Want kies je voor een BLK dan kies je sowieso voor vlees waarvan het dier een beter leven heeft gehad dan het reguliere aanbod. Hier geldt: hoe meer sterren, hoe beter. Lees ook de blog van Sandra over duurzaamheid en diervriendelijkheid. Zo krijgt een vleeskuiken (een kip die voor het vlees wordt gehouden) met 1 ster al meer ruimte in de stal en minder antibiotica. Een vleeskuiken met 2 sterren krijgt o.a. meer tijd om te groeien en heeft meer uitloop (4). 3 sterren staan op biologische producten of producten die daarmee vergelijkbaar zijn qua dierenwelzijn.

Een vleeskuiken zonder keurmerk wordt niet ouder dan 6 weken, heeft daarvoor een beweegruimte van 1 A4tje en staat voornamelijk in zijn eigen stront. Je kunt je voorstellen dat deze beesten sneller ziek zijn, waardoor er meer antibiotica nodig is (5). Eet smakelijk… Mij is de eetlust in ieder geval wel enigszins vergaan.

biologisch vlees

Bio- Logica!

En natuurlijk hebben we nog de biologische producten. Wat houdt biologisch nou precies in? Hier wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met dierenwelzijn en het milieu -Joepie!- In verschillende voorschriften is vastgelegd wat daaronder wordt verstaan (6). Je herkent biologische producten aan, uiteraard, de term ‘biologisch’ of het EKO- keurmerk. Zo leeft een biologische kip langer (minimaal 81 dagen), krijgt deze minder antibiotica en mogen de kuikens na 6 weken naar buiten. Ze eten biologisch voer en worden met meer respect behandeld. Voor de teelt van biologisch veevoer (hetgeen wat de dieren eten) wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

biologisch vlees

Zo, dat waren de labels. Wat nu praktisch gezien? Laten we ook de financiën niet vergeten in deze tijden van crisis en een portemonnee met ondergewicht. Keurmerk te duur? Hierbij een aantal suggesties om toch een bijdrage te kunnen leveren!

(Biologisch) vlees & vega: which meat to eat?

Ik ben behoorlijk geschrokken van de beelden die ik voorbij heb zien komen betreft de vee- industrie. Ik ga zeker vaker voor vegetarisch en anders biologisch vlees! Hoe sta jij er tegenover? Heb jij nog tips over dierenwelzijn?

Bronnen

  1. http://www.trouw.nl/tr/nl/5948/Dierenwelzijn/article/detail/3655757/2014/05/15/Driekwart-Nederlanders-wijst-megastallen-af.dhtml#.U3Ty9tjY4ls.facebook
  2. www.milieucentraal.nl. http://www.milieucentraal.nl/keurmerken/inhoud/voeding/vlees. Geraadpleegd op 15 mei 2014.
  3. www.wakkerdier.nl. http://www.wakkerdier.nl/campagnes/kiloknaller-campagne. Geraadpleegd op 15 mei 2014.
  4. www.beterleven.dierenbescherming.nl
  5. www.wakkerdier.nl. http://www.wakkerdier.nl/vee-industrie/vleeskuikens. Geraadpleegd op 15 mei 2014.
  6. www.rijksoverheid.nl. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veehouderij/biologische-veehouderij-en-scharrelveehouderij. Geraadpleegd op 15 mei 2014.
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Sportdiëtist

Ik ben Marjolein Vos, werk- en wonend in Groningen, 27 jaar (oktober 1988), waarvan 6 jaar werkzaam als (sport)diëtist. De afgelopen jaren heb ervaring opgedaan binnen verschillende settingen, patiëntgroepen & ziektebeelden. Als sportdiëtist ben ik verbonden geweest aan verscheidene topsportclubs. Na een aantal jaren in loondienst heb ik sinds 2 jaar (2014) de stap genomen om samen met mijn collega een eigen praktijk te starten: Diëtistenpraktijk Pelster & Vos.

Reacties

4 Reacties

  1. Tycho 25 mei 2014 at 8:45- Beantwoorden

    Misschien ook een tip. Biologische aanbiedingen (groot) inkopen en invriezen.

    • Marjolein Vos 16 juni 2014 at 11:57

      Absoluut! Bedankt Tycho!

  2. Ollie 30 mei 2014 at 10:18- Beantwoorden

    De beste tip heb ik hier nog niet voorbij zien komen: koop minder courante delen. Een kip(borst)filet is niet alleen het duurste maar ook nog eens het meest smakeloze stuk van de kip. Kippenpoten of -vleugels zijn al een stuk goedkoper en nog lekkerder ook. De echte winnaar qua prijs is een biologische soepkip. Hiermee kan je niet alleen soep maken, maar je kan hem bijvoorbeeld ook stoven.Scoort op welzijn milieu en prijs allemaal ++++!

    • Marjolein Vos 16 juni 2014 at 11:56

      Bedankt voor de goede tips Ollie!

Schrijf een reactie