fbpx

Boek-review: SLA

Door |2017-01-07T09:58:42+00:0010 juni 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews|Onderwerpen: , |
De Amsterdammers onder ons kennen SLA wel. Een saladbar in Amsterdam met – 2 jaar na de opening – inmiddels 5 vestigingen. Wat ik zo ontzettend leuk vind aan SLA is de focus op groente. In Nederland eet slechts 5 % van de mensen voldoende groente. Terwijl er zoveel gezondheidswinst te behalen valt als we nou allemaal eens wat meer groente zouden eten. Uit eten gaan maakt het er vaak niet makkelijker op. Eigenlijk is het dramatisch, de hoeveelheid groente die je in een restaurant op je bord krijgt.

Bij SLA is dat echt anders. Daar eet je bijvoorbeeld een salade met gerookte heilbot, belugalinzen en bladspinazie, of een courgettesoep met waterkers. Je kunt ook je eigen salade samenstellen. Eén van de eerste versies van de menukaart van SLA heb ik nog steeds op mijn prikbord in de keuken hangen als salade-inspiratiebron. Maar dat hoeft niet meer…want vanaf vandaag is er het SLA kookboek, boordevol recepten van al die heerlijkheden die ze in hun vestigingen verkopen.

Sla boekreview

Het kookboek SLA

Dat ik fan ben van SLA mag duidelijk zijn. Dat heeft vooral te maken met de positieve manier waarop gezond eten gepromoot wordt, de moderne vormgeving van de saladbars en de lekkere recepten. Ook de prijs is fijn. Gezond eten hoeft niet duur te zijn! De gerechten bij SLA bestaan vooral uit whole foods: veel groente, peulvruchten, noten, zaden en volkorenproducten. Bewust koken, zonder pakjes en zakjes, en je niet om de tuin laten leiden door de commercie is de boodschap. Een boodschap waar ik me helemaal ik kan vinden. Het boek bestaat uit o.a. salade-, hummus-, soep- en saprecepten met prachtige foto’s.

Sla boekreview

Voorin het boek vind je boodschappentips en meer algemene voedingsadviezen. Daar moet ik beroepshalve een paar kritische noten bij plaatsen.

 • Zo staat er beschreven dat Keltisch zeezout en Himalayazout gezondere zoutsoorten zijn dan tafelzout. Helaas valt dat best mee (even off topic..dat wil ik nou zo graag naar een lab sturen, om te laten onderzoeken. Zijn er meer mensen die dat willen?). Het gehalte natrium in deze twee zoutsoorten is niet heel verschillend van keukenzout. En minder zout eten is overall gewoon beter. Meer over zout kun je lezen in de blog van Maud.
 • Daarnaast worden kokosbloesemsuiker, agavesiroop en ahornsiroop genoemd als gezondere vervanger van suiker. Everdien schreef daar een blog over: uit haar zoektocht bleek dat alle suikers, ook de suikers die meer natuurlijk worden genoemd voornamelijk uit sucrose, fructose en glucose bestaan. Je lichaam maakt daarbij geen onderscheid in opname vanwege het soort suiker, ook niet als er extra vitaminen en mineralen zijn toegevoegd. Dus gebruik je gezonde verstand: te veel suiker en zout is nooit goed. Ook niet als het een mooie (marketing) naam heeft.

Ondanks dat denk ik dat dit SLA kookboek een mooie aanwinst is in mijn kookboekenkast. Hopelijk inspireert SLA nog veel meer mensen om gezonder (meer groente!) te eten. En ga zeker eens langs als je een dagje in Amsterdam bent.

Bekijk op bol.com

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

3 Comments

 1. Anne W 11 juni 2015 at 8:01 - Beantwoorden

  Boek winnen

 2. Marie 11 juni 2015 at 8:54 - Beantwoorden

  Leuk dat SLA nu een kookboek heeft! Vind alleen je review niet echt inzichtelijk maken wat er nu precies in staat en beetje jammer dat het 90% over zout en suiker gaat…. Dan is dit toch niet echt een boekreview? Waar is het voorbeeld recept, wat is uniek aan t boek? Zijn de recepten ook voor doordeweekse dag te maken? Enz enz

  • Marijke 11 juni 2015 at 11:31

   haha je hebt gelijk dit is mijn wat vrije interpretatie van een review. Had er even een andere naam aan moeten geven

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?