De Amsterdammers onder ons kennen SLA wel. Een saladbar in Amsterdam met – 2 jaar na de opening – inmiddels 5 vestigingen. Wat ik zo ontzettend leuk vind aan SLA is de focus op groente. In Nederland eet slechts 5 % van de mensen voldoende groente. Terwijl er zoveel gezondheidswinst te behalen valt als we nou allemaal eens wat meer groente zouden eten. Uit eten gaan maakt het er vaak niet makkelijker op. Eigenlijk is het dramatisch, de hoeveelheid groente die je in een restaurant op je bord krijgt.

Bij SLA is dat echt anders. Daar eet je bijvoorbeeld een salade met gerookte heilbot, belugalinzen en bladspinazie, of een courgettesoep met waterkers. Je kunt ook je eigen salade samenstellen. Eén van de eerste versies van de menukaart van SLA heb ik nog steeds op mijn prikbord in de keuken hangen als salade-inspiratiebron. Maar dat hoeft niet meer…want vanaf vandaag is er het SLA kookboek, boordevol recepten van al die heerlijkheden die ze in hun vestigingen verkopen.

Sla boekreview

Het kookboek SLA

Dat ik fan ben van SLA mag duidelijk zijn. Dat heeft vooral te maken met de positieve manier waarop gezond eten gepromoot wordt, de moderne vormgeving van de saladbars en de lekkere recepten. Ook de prijs is fijn. Gezond eten hoeft niet duur te zijn! De gerechten bij SLA bestaan vooral uit whole foods: veel groente, peulvruchten, noten, zaden en volkorenproducten. Bewust koken, zonder pakjes en zakjes, en je niet om de tuin laten leiden door de commercie is de boodschap. Een boodschap waar ik me helemaal ik kan vinden. Het boek bestaat uit o.a. salade-, hummus-, soep- en saprecepten met prachtige foto’s.

Sla boekreview

Voorin het boek vind je boodschappentips en meer algemene voedingsadviezen. Daar moet ik beroepshalve een paar kritische noten bij plaatsen.

  • Zo staat er beschreven dat Keltisch zeezout en Himalayazout gezondere zoutsoorten zijn dan tafelzout. Helaas valt dat best mee (even off topic..dat wil ik nou zo graag naar een lab sturen, om te laten onderzoeken. Zijn er meer mensen die dat willen?). Het gehalte natrium in deze twee zoutsoorten is niet heel verschillend van keukenzout. En minder zout eten is overall gewoon beter. Meer over zout kun je lezen in de blog van Maud.
  • Daarnaast worden kokosbloesemsuiker, agavesiroop en ahornsiroop genoemd als gezondere vervanger van suiker. Everdien schreef daar een blog over: uit haar zoektocht bleek dat alle suikers, ook de suikers die meer natuurlijk worden genoemd voornamelijk uit sucrose, fructose en glucose bestaan. Je lichaam maakt daarbij geen onderscheid in opname vanwege het soort suiker, ook niet als er extra vitaminen en mineralen zijn toegevoegd. Dus gebruik je gezonde verstand: te veel suiker en zout is nooit goed. Ook niet als het een mooie (marketing) naam heeft.

Ondanks dat denk ik dat dit SLA kookboek een mooie aanwinst is in mijn kookboekenkast. Hopelijk inspireert SLA nog veel meer mensen om gezonder (meer groente!) te eten. En ga zeker eens langs als je een dagje in Amsterdam bent.

Bekijk op bol.com