fbpx

Boekreview: Chef het Samen met tomaat

Door |2017-03-25T23:06:16+00:0025 maart 2017|Categorieën: Reviews|Onderwerpen: , |
  • chef het samen
Wat een leuke opdracht was dit om te doen, kinderkookboeken zijn voor mij nog een ver van mijn bed show dus daarom extra leuk om hier even in te duiken. Ik was erg benieuwd naar de insteek van het boek, zijn het gezonde recepten, is makkelijk te bereiden en vooral leuk om te doen voor kinderen? Ik ben benieuwd, de voorkant van het boek spreekt in ieder geval al aan!

Keet Smakelijk

Keet Smakelijk is een online platform wat als doel heeft om gezinnen te inspireren om meer groente te eten. Het kookboek Chef het Samen is hier een mooi voorbeeld van. Dit kookboek is geschreven voor en door kinderen en groente – met tomaat als hoofdgroente – speelt hierin een grote rol. In elke stap van het schrijven van dit kookboek zijn kinderen betrokken, bij het uitproberen van de recepten tot aan het fotograferen!  In totaal hebben 40 kinderen meegewerkt aan het schrijven van dit kinderkookboek, grapjes en leuke foto’s ontbreken dan ook niet.

Naast Chef het Samen zijn er van Keet Smakelijk nog 2 andere familiekookboeken verschenen; het Peuter Soepboek en Keet Smakelijk deel 1.

chef het samen

De recepten

Zoals je in de inhoudsopgave kunt zien zijn de recepten voor elk moment van de dag, je kunt iets maken van ontbijt tot diner. Het kookboek heet niet voor niets Chef het Samen met tomaat, in elk recept wordt (naast andere groente) tomaat gebruikt.

Wat mij meteen opviel is dat het vers & zelf maken heel erg wordt gepromoot, waar wij bij I am a Foodie groot voorstander van zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het recept van zelf tomaten ketchup maken waarbij wordt uitgelegd dat in kant &klare ketchup wel 43 suikerklontjes zitten! Waar ik heel blij van werd, naast het gebruik van veel groente, is de keuze voor peulvruchten (linzen/kikkererwten), verse kruiden, geen vlees en in de meeste gevallen volkoren producten. In de meeste recepten wordt geen extra zout toegevoegd, maar wordt er gebruik gemaakt van (verse) kruiden wat prima smaakmakers zijn in plaats van zout.

De lay-out

Wat meteen opvalt is dat het een vrolijk boek is met veel kleurgebruik, elke recept heeft een andere kleur! Het boek heeft een duidelijke inhoudsopgave waarin elke gang staat beschreven. De recepten lopen wel in elkaar over, wat ik zelf wat minder praktisch vind. Wat in dit kinderkookboek anders is dan ik normaal gewend ben is dat elke stap van het recept een foto heeft met een klein stukje tekst. Dit komt duidelijk en goed te volgen over. Wat mij aan de volgorde van het boek erg aansprak is dat voordat er met de recepten wordt begonnen eerst duidelijk wordt uitgelegd hoe moeilijk de recepten zijn, hoe je het beste ingrediënten kunt afwegen, wassen, het omgaan met keukenapparatuur (veiligheid) en wat je met het afval moet doen (afvalscheiding). Een paar hoofdstukken waar ik zelf ook nog wat van kon leren en die echt toegevoegde waarde geven zijn; waar komen tomaten vandaan, welke tomaten zijn er allemaal en hoe kweek je zelf tomaten. Ook bij deze hoofdstukken ontbreken de leuke foto’s en de flinke dosis humor niet!

chef het samen

Opvallende punten

Wat mij erg aanspreekt is dat het kookboek niet alleen gericht is op kinderen leren koken maar ook op vele andere educatieve aspecten zoals, duurzaamheid, veiligheid en gezondheid. Daarnaast wordt er uitgebreid aandacht besteed aan waar een tomaat vandaan komt, welke soorten tomaten er zijn, hoe je deze het beste kunt bewaren én hoe je deze zelf kunt kweken( een zakje zaadjes zit bij het boek)! Ook zijn er een soort van ‘’wist je datjes’’ te vinden in het boek, zoals op bladzijde 45 waar de te lage groente inname van kinderen in Nederland wordt besproken, het effect van landbouw/veeteelt op het klimaat en nog veel meer. Daarnaast is de betrokkenheid van kinderen bij het maken van het boek niet alleen erg leuk maar ook een leerzame ervaring!

Conclusie

Chef het Samen met tomaat is veel meer dan alleen een kinderkookboek, de schrijvers proberen op een leuke manier kinderen kennis te laten maken met de vele aspecten van groente. Daarnaast is het niet een doorsnee kookboek, kinderen zijn van begin tot eind betrokken bij het maken van Chef het Samen, wat voor boek vol foto’s en vele grapjes zorgt. Aan het enthousiasme om kinderen meer groente te laten eten kan het in ieder geval niet liggen, ik kan het boek zeker aanraden!

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Voedingswetenschapper

Voeding heeft van kinds af aan al een rol gespeeld in mijn leven. Als klein meisje vond ik het al leuk om te koken en stond ik dan ook graag in de keuken om mijn moeder te helpen en later zelf recepten uit te proberen. Daarna typte ik dan de recepten uit op de typemachine, wat leuk is het om nu nog eens terug te bladeren en te zien dat mijn receptenkeuze toen vooral bestond uit lekkere dingen zoals koekjes en toetjes, dat is nu wel anders! Het is dan ook niet zo vreemd dat ik na de middelbare school heb gekozen voor de opleiding Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit, met als specialisatie Voeding in Gezondheid en Ziekte. Inmiddels ben ik alweer even afgestudeerd en werkzaam als klinisch datamanager hematologie bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?