Wat een leuke opdracht was dit om te doen, kinderkookboeken zijn voor mij nog een ver van mijn bed show dus daarom extra leuk om hier even in te duiken. Ik was erg benieuwd naar de insteek van het boek, zijn het gezonde recepten, is makkelijk te bereiden en vooral leuk om te doen voor kinderen? Ik ben benieuwd, de voorkant van het boek spreekt in ieder geval al aan!

Keet Smakelijk

Keet Smakelijk is een online platform wat als doel heeft om gezinnen te inspireren om meer groente te eten. Het kookboek Chef het Samen is hier een mooi voorbeeld van. Dit kookboek is geschreven voor en door kinderen en groente – met tomaat als hoofdgroente – speelt hierin een grote rol. In elke stap van het schrijven van dit kookboek zijn kinderen betrokken, bij het uitproberen van de recepten tot aan het fotograferen!  In totaal hebben 40 kinderen meegewerkt aan het schrijven van dit kinderkookboek, grapjes en leuke foto’s ontbreken dan ook niet.

Naast Chef het Samen zijn er van Keet Smakelijk nog 2 andere familiekookboeken verschenen; het Peuter Soepboek en Keet Smakelijk deel 1.

chef het samen

De recepten

Zoals je in de inhoudsopgave kunt zien zijn de recepten voor elk moment van de dag, je kunt iets maken van ontbijt tot diner. Het kookboek heet niet voor niets Chef het Samen met tomaat, in elk recept wordt (naast andere groente) tomaat gebruikt.

Wat mij meteen opviel is dat het vers & zelf maken heel erg wordt gepromoot, waar wij bij I am a Foodie groot voorstander van zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het recept van zelf tomaten ketchup maken waarbij wordt uitgelegd dat in kant &klare ketchup wel 43 suikerklontjes zitten! Waar ik heel blij van werd, naast het gebruik van veel groente, is de keuze voor peulvruchten (linzen/kikkererwten), verse kruiden, geen vlees en in de meeste gevallen volkoren producten. In de meeste recepten wordt geen extra zout toegevoegd, maar wordt er gebruik gemaakt van (verse) kruiden wat prima smaakmakers zijn in plaats van zout.

De lay-out

Wat meteen opvalt is dat het een vrolijk boek is met veel kleurgebruik, elke recept heeft een andere kleur! Het boek heeft een duidelijke inhoudsopgave waarin elke gang staat beschreven. De recepten lopen wel in elkaar over, wat ik zelf wat minder praktisch vind. Wat in dit kinderkookboek anders is dan ik normaal gewend ben is dat elke stap van het recept een foto heeft met een klein stukje tekst. Dit komt duidelijk en goed te volgen over. Wat mij aan de volgorde van het boek erg aansprak is dat voordat er met de recepten wordt begonnen eerst duidelijk wordt uitgelegd hoe moeilijk de recepten zijn, hoe je het beste ingrediënten kunt afwegen, wassen, het omgaan met keukenapparatuur (veiligheid) en wat je met het afval moet doen (afvalscheiding). Een paar hoofdstukken waar ik zelf ook nog wat van kon leren en die echt toegevoegde waarde geven zijn; waar komen tomaten vandaan, welke tomaten zijn er allemaal en hoe kweek je zelf tomaten. Ook bij deze hoofdstukken ontbreken de leuke foto’s en de flinke dosis humor niet!

chef het samen

Opvallende punten

Wat mij erg aanspreekt is dat het kookboek niet alleen gericht is op kinderen leren koken maar ook op vele andere educatieve aspecten zoals, duurzaamheid, veiligheid en gezondheid. Daarnaast wordt er uitgebreid aandacht besteed aan waar een tomaat vandaan komt, welke soorten tomaten er zijn, hoe je deze het beste kunt bewaren én hoe je deze zelf kunt kweken( een zakje zaadjes zit bij het boek)! Ook zijn er een soort van ‘’wist je datjes’’ te vinden in het boek, zoals op bladzijde 45 waar de te lage groente inname van kinderen in Nederland wordt besproken, het effect van landbouw/veeteelt op het klimaat en nog veel meer. Daarnaast is de betrokkenheid van kinderen bij het maken van het boek niet alleen erg leuk maar ook een leerzame ervaring!

Conclusie

Chef het Samen met tomaat is veel meer dan alleen een kinderkookboek, de schrijvers proberen op een leuke manier kinderen kennis te laten maken met de vele aspecten van groente. Daarnaast is het niet een doorsnee kookboek, kinderen zijn van begin tot eind betrokken bij het maken van Chef het Samen, wat voor boek vol foto’s en vele grapjes zorgt. Aan het enthousiasme om kinderen meer groente te laten eten kan het in ieder geval niet liggen, ik kan het boek zeker aanraden!