fbpx

Boekreview: Detox voor kinderen?

Door |2017-01-08T11:33:20+00:0020 september 2014|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews, Trends & Hypes|Onderwerpen: , |
  • detox
Boterhammetje of twee belegd met worst en kaas plus ‘iets lekkers’ in de lunchtrommel, stukje fruit, een koekje en een pakje drinken voor de ochtendpauze. Niks mis mee toch? Volgens Jacqueline van Lieshout wel. Detox-coach en schrijfster van In 28 dagen van gifbelt naar tempel bracht eerder dit jaar een vervolg op de markt: Van gifbelt naar tempel Kinderen met het kookboek Tempelkookboek Kinderen [1].

Detox, wat voeger gewoon ontgiften of ontslakken heette, is ‘in’ net als superfoods. Er zijn even zovele voor- als tegenstanders te vinden. Van Lieshout geeft zelf ook aan dat ze met ‘detoxen’ vooral bedoelt het ontgiften van je eetpatroon en niet zozeer het ontgiften van je lichaam [2].

Detox

Dit boek maakt dat je op een nieuwe manier naar voeding gaat kijken met tips die je makkelijk op kunt volgen.” Echt makkelijk en voedingskundig verantwoord vind ik de regels niet, zeker niet op langere termijn. Zo worden koemelk, gluten, ongefermenteerde soja en suiker in de ban gedaan. Richtlijnen om een volwaardig eetpatroon te behouden bij het schrappen van diverse voedingsmiddelen ontbreken. Door langere tijd geen brood te eten kan onder andere een tekort aan jodium ontstaan, tenzij je bijvoorbeeld Jozo zout gebruikt (bij het zelf brood bakken of in de warme maaltijd) maar dat meldt het boek niet.

Smaakversterkers zijn volgens de auteur gevaarlijk, net als de meeste E-nummers. Ook hier valt de wereld uiteen in twee kampen. “E-nummers moeten er uit als het kan en erin als het moet”, zo vat Jaap Seidell het mooi samen. Dus geen kleurstoffen voor een snoepjesregenboog maar wel conserveermiddelen voor de voedselveiligheid. Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU; in zijn bijdrage aan het boek gaat hij met name in op ons veranderde eetpatroon met veel (zoete) dranken en tussendoortjes als oorzaak voor toenemend overgewicht onder kinderen. Verder vind je in het boek veel interviews met opiniemakers en ervaringsdeskundigen. Zoek je harde wetenschappelijke onderbouwing? Dan is dit geen boek voor jou.

detox

We kopen maar weten al lang niet meer waar het vandaan komt en wat er precies in zit

Hier heeft Jacqueline wel een punt. Een rustpauze inlassen en bewust aandacht besteden aan wat we onze kinderen (en onszelf) te eten geven is geen gek idee. En van de acht zogenaamde ‘toppers’ zijn er genoeg waar iedere voedingskundige blij van wordt als die wat vaker op de eettafel zouden staan; groenten, vers fruit, bonen & peulvruchten, ongezouten noten en zalm. Ook de tips om kinderen te betrekken bij het kopen en koken en hoe je het gezellig houdt aan tafel zijn aanraders.

Bronnen

  1. Van gifbelt naar tempel kinderen, hoe houd je kinderen gezond met voeding, Jacqueline van Lieshout, Kosmos Uitgevers [2014]
  2. Zie voor artikel over detoxen met MDL-arts Lisbeth Mathus-Vliegen en Jacqueline van Lieshout het magazine Gezond Eten, Juli 2014p.52-54

Bekijk op bol.com

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist en voedingskundig jurist

Voeding is een rode draad in mijn hele loopbaan en privéleven. Als afgestudeerd diëtist en jurist heb ik mij gespecialiseerd in levensmiddelenrecht. Als verwoed verzamelaar van (oude) kookboeken ben ik veel in de keuken te vinden waarin ik laat zien dat duurzaam, gezond en lekker heel goed samengaan. Schrijven doe ik ook graag: hier op I'm a Foodie, op mijn eigen site Kitchen Table Happiness en kookboekenreviews op Kookboekennieuws.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?