fbpx

Boekreview: Eet Q

Door |2017-01-08T10:55:47+00:0012 november 2014|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews|Onderwerpen: , |
  • boekreview
Misschien herken je dit wel: je zit in de stress en de verleiding is groot om wat chocolade of chips te pakken. Even wat eten, even je gedachten verzetten, even je verstand op nul. En als je toch begonnen bent aan dat ene koekje, dan mag dat volgende koekje ook wel. Nu maakt het toch niet meer uit. Herkenbaar?

Boekreview Eet Q

Susan Albers gaat in haar boek Eet Q uitgebreid in op de voedingskeuzes die je maakt en de samenhang daarvan met emotionele intelligentie. Hoe beter je omgaat met bepaalde emoties, des te meer grip je hebt op je eetgedrag. Klinkt logisch, erkennen is één ding…maar hoe ga je er mee aan de slag? De EAT methode kan je daarbij helpen. EAT staat voor E (Emoties herkennen), A (Accepteren) en T (Toeleggen). Daarbij is het belangrijk om je blokkades te herkennen, als je van tevoren nadenkt over moeilijke situaties, kan je op dat moment beter handelen. De verschillende barrières worden hierin meegenomen zoals stress en sociaal eten.

Wetenschappelijke onderzoeken

In het boek wordt regelmatig verwezen naar wetenschappelijke onderzoeken, je wordt hierin aan de hand genomen zodat het gboekreviewoed te begrijpen is. Zo wordt het inzichtelijk waarom we bepaald gedrag vertonen en waarom we ons kunnen “overeten”. Het boek bevat anekdotes die kunnen leiden tot herkenning, ook heftige gebeurtenissen en trauma’s worden hierin niet ontweken. Ook staan er bij elk hoofdstuk oriënterende vragen, je merkt dat bewustwording van je gedrag een belangrijk onderdeel is van het boek.

Wist je dat we in veel gevallen elkaar eetgedrag kopiëren? Of eten om elkaar een plezier te doen? Denk maar aan met z’n allen een toetje bestellen. Of een stukje taart eten omdat het anders “ongezellig” is. Ook blijkt dat vrouwen in elkaars gezelschap geneigd zijn om tegelijkertijd een hap te nemen, dit gedrag wordt ook wel mimicry genoemd. Onderzoekers denken dat dit te verklaren is doordat we op elkaar gericht zijn, een andere verklaring kan zijn dat we elkaar nadoen om te voorkomen dat je “ongepast”eet of uit de gratie raakt bij je tafelgenoot.

Screen je eigen eetgedrag met quizvragen

Ook staan er een aantal quizvragen in het boek om jezelf te screenen op bepaald eetgedrag. De auteur zegt hier ook van dat deze quizvragen niet wetenschappelijk onderbouwd zijn, maar dat ze wel kunnen helpen bij het beoordelen wat voor eter je bent, of hoe je met situaties omgaat. Het boek bevat veel interessante, goed onderbouwde theorieën die goed gecombineerd zijn met praktische tips voor in het dagelijks leven. Het boek gaat niet inhoudelijk in op wat gezonde voeding is, en is daarom heel geschikt voor de mensen die zeggen: “Ik weet wat ik moet doen, maar ik doe het niet”. Dit boek kan je zeker op weg helpen om je eetgedrag onder de loep te leggen en er vervolgens ook echt iets mee te doen!

Bekijk op bol.com

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  (kinder) diëtist & Gezondheidswetenschapper in mijn eigen praktijk Everdien Foodcoaching

Mijn naam is Everdien van der Leek, diëtist met de master “Nutrition & Health” op zak. Ik ben werkzaam als diëtist en gezondheidswetenschapper in mijn eigen praktijk Everdien Foodcoaching in Leiden. Naast mijn praktijk geef ik ook voedingsvoorlichting aan groepen, schrijf ik blogs en werk ik als vrijwilliger mee aan het project “Op de kook toe”. De veelzijdigheid van het voedingsvak maakt het uitdagend.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?