Hartstikke lekker: voorkomen is beter dan genezen

‘Voorkomen is beter dan genezen’ luidt de treffende ondertitel van dit kookboek, wat volgens de titel zelf ‘hartstikke lekker’ is. Geschreven door twee zussen: cardioloog Annemieke en grafisch ontwerper Janine. Zelf zijn zij grootgebracht met bewuste eetgewoonten, mede uit noodzaak in verband met een chronisch zieke vader. Door omgeving en werk dus erg bewust van het effect van (on)gezonde voeding!

Annemieke heeft veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van voeding op gezondheid. Aan de hand van dit boek kun je dus evidence-based koken. De achterkant van het boek zegt mij dat ik ruim 100 recepten kan verwachten; Eenvoudig, gezond en lekker. Optimaal van vetsamenstelling en weinig suiker en zout. Klinkt veelbelovend!

harstikke lekker

Mediterrane dieet

Het boek bevat informatie over onder andere het mediterrane dieet -volgens de zussen het meest gezonde ‘dieet’ dat je kunt volgen- Vetten, suikers & zout staan als te doen gebruikelijk ook in de schijnwerpers. Binnen de recepten worden vet, suiker & zout echter ver weggehouden van de coulissen, gezien zij hier hooguit een kleine bijrol hebben. Tussen de hiervoor genoemde onderwerpen door vind je een veelheid van uiteenlopende recepten die in gezelschap komen van prachtige foto’s. Er zijn recepten voor lunch, borrel en vooraf. Voor het hoofdgerecht valt te kiezen uit soep, pasta en salades maar ook vlees, vis en groente. Natuurlijk mogen zoete lekkernijen niet ontbreken en dat is dan ook zeker niet het geval.

Bij de recepten staan de hoeveelheid natrium en vet aangegeven, waarbij de nadruk ligt op het beperken van verzadigd vet. De recepten hebben een uiteenlopende moeilijkheidsgraad, welke voor sommigen iets te enthousiast is vrees ik (denkend aan een aantal patiënten van mij). Aan de andere kant; Iedereen kan proberen en experimenteren.

Persoonlijke touch

De zussen spreken vanuit persoonlijke ervaringen en geven een klein kijkje in hun leven. De persoonlijke touch gecombineerd met een prettige, vlotte schrijftaal geven het boek net dat beetje extra ‘umami’ zullen we maar zeggen. 😉

Ik maakte de, makkelijk te realiseren, havermuffins. A keeper! Als ik de moed heb ga ik me hierna wagen aan de gravadlax met wodka, sinaasappel en mosterd of venkelsla met aardperen en truffelaardappels. Een mooi kookboek met nuttige info en inspirerende recepten!

Bekijk op bol.com