fbpx

Boekreview: hartstikke lekker

Door |2017-01-07T09:28:42+00:0029 november 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews|Onderwerpen: , |
  • hartstikke lekker

Hartstikke lekker: voorkomen is beter dan genezen

‘Voorkomen is beter dan genezen’ luidt de treffende ondertitel van dit kookboek, wat volgens de titel zelf ‘hartstikke lekker’ is. Geschreven door twee zussen: cardioloog Annemieke en grafisch ontwerper Janine. Zelf zijn zij grootgebracht met bewuste eetgewoonten, mede uit noodzaak in verband met een chronisch zieke vader. Door omgeving en werk dus erg bewust van het effect van (on)gezonde voeding!

Annemieke heeft veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van voeding op gezondheid. Aan de hand van dit boek kun je dus evidence-based koken. De achterkant van het boek zegt mij dat ik ruim 100 recepten kan verwachten; Eenvoudig, gezond en lekker. Optimaal van vetsamenstelling en weinig suiker en zout. Klinkt veelbelovend!

harstikke lekker

Mediterrane dieet

Het boek bevat informatie over onder andere het mediterrane dieet -volgens de zussen het meest gezonde ‘dieet’ dat je kunt volgen- Vetten, suikers & zout staan als te doen gebruikelijk ook in de schijnwerpers. Binnen de recepten worden vet, suiker & zout echter ver weggehouden van de coulissen, gezien zij hier hooguit een kleine bijrol hebben. Tussen de hiervoor genoemde onderwerpen door vind je een veelheid van uiteenlopende recepten die in gezelschap komen van prachtige foto’s. Er zijn recepten voor lunch, borrel en vooraf. Voor het hoofdgerecht valt te kiezen uit soep, pasta en salades maar ook vlees, vis en groente. Natuurlijk mogen zoete lekkernijen niet ontbreken en dat is dan ook zeker niet het geval.

Bij de recepten staan de hoeveelheid natrium en vet aangegeven, waarbij de nadruk ligt op het beperken van verzadigd vet. De recepten hebben een uiteenlopende moeilijkheidsgraad, welke voor sommigen iets te enthousiast is vrees ik (denkend aan een aantal patiënten van mij). Aan de andere kant; Iedereen kan proberen en experimenteren.

Persoonlijke touch

De zussen spreken vanuit persoonlijke ervaringen en geven een klein kijkje in hun leven. De persoonlijke touch gecombineerd met een prettige, vlotte schrijftaal geven het boek net dat beetje extra ‘umami’ zullen we maar zeggen. 😉

Ik maakte de, makkelijk te realiseren, havermuffins. A keeper! Als ik de moed heb ga ik me hierna wagen aan de gravadlax met wodka, sinaasappel en mosterd of venkelsla met aardperen en truffelaardappels. Een mooi kookboek met nuttige info en inspirerende recepten!

Bekijk op bol.com

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Sportdiëtist

Ik ben Marjolein Vos, werk- en wonend in Groningen, 27 jaar (oktober 1988), waarvan 6 jaar werkzaam als (sport)diëtist. De afgelopen jaren heb ervaring opgedaan binnen verschillende settingen, patiëntgroepen & ziektebeelden. Als sportdiëtist ben ik verbonden geweest aan verscheidene topsportclubs. Na een aantal jaren in loondienst heb ik sinds 2 jaar (2014) de stap genomen om samen met mijn collega een eigen praktijk te starten: Diëtistenpraktijk Pelster & Vos.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?