fbpx

Boekreview: Havermoutje

Door |2017-01-07T11:11:44+00:006 april 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews|Onderwerpen: |
  • Havermoutje
Havermout. Kleurloos, vormloos en geurloos (al zou karton wat mij betreft in de buurt komen). Dat was 5 jaar geleden mijn beeld van havermout en al haar te bedenken zusters (zoals pap en dergelijke, brrr). Als mijn huisgenoot ermee in de weer was, dan meed ik zorgvuldig de keuken. Jarenlang dacht ik niet aan havermout. Ik zag haar niet staan, had haar niet nodig. De chemie ontbrak tussen ons en ik had dat geaccepteerd.

Inderdaad. Hello, vooroordeel! 😉

Havermoutje metamorfose

Vooral het laatste jaar zag ik mijn omgeving echter steeds enthousiaster worden over dit –voor mij- nietszeggende prutje. Op social media verschenen elke ochtend steeds appetijtelijker foto’s van havermout. Havermout werd versierd. Er werd gesjanst met kruiden en fruit. Noten en zaden. Amandelmelk of kokos. Havermout onderging een metamorfose. Ze werd hip. Ze werd een superfood en dat hoort in de schijnwerpers. Dat het ook nog eens gezond is, dat mag duidelijk zijn. Je kent vast Gaby´s blog al over de gezondheidsvoordelen van dit goedje en ook hebben wij al eerder recepten gedeeld.

Ok. Ik beken dat ik te lang in mijn kortzichtige vooroordeel ben blijven hangen. Ook ik maak nu regelmatig gebruik van havermout. Als ontbijt met appel en kaneel tot havermoutmuffins. Dat het heerlijk en hip is, dat weten Pascalle Bonnier & Mathijs Kok al heel lang. Zij hebben hun keuken zelfs omgetoverd tot havermoutlab en posten dagelijks een heerlijk recept op social media. Nu is ook hun boek ‘Havermoutje’ verschenen! Vandaag dan ook de review over dit boek. Ik kan alvast zeggen: als ik nog steeds het niet zo vriendelijke vooroordeel jegens havermout had gehad, dan was dat na het lezen van dit boek zeker veranderd!

Havermout variaties

De ondertitel van dit kookboek is ‘van pasta tot pannenkoek’. Pascalle & Mathijs laten namelijk zien dat je met havermout oeverloos kunt variëren, veel verder dan alleen ontbijtjes! Het duo wil dan ook inspireren om meer te variëren en experimenteren met havermout. Ik ben benieuwd! Het boek start met het hoofdstuk ‘Havermout voor dummies’; alles wat je moet weten over havermout. Wist je bijvoorbeeld dat havermout van origine een onkruid is?

Het gaat vooral om de recepten, waarvan het boek 70 bevat. Mocht het nog niet duidelijk zijn: in elk recept is havermout verwerkt. Het start met basisrecepten, met o.a. een recept voor havermelk. Vervolgens is het kookboek opgedeeld in ontbijt-, lunch-, snack-, en dinerrecepten. Wat mij allereerst opvalt is de vormgeving, welke ik erg aantrekkelijk vind o.a. door de prachtige foto’s. Dit opzich maakt al dat ik zin heb om in de keuken te gaan staan! De recepten zijn erg gevarieerd en absoluut creatief. Voor iedereen zit er wel iets tussen; van makkelijk tot meer ingewikkelder recepten, zoals pasta van havermout.

Havermoutje

Mijn favorieten? De rauwe haverpaaseitjes en het glutenvrij haverbonkie!

Een leuk kookboek voor degene die het leuk vindt om nieuwe dingen te proberen! Voor de haverfans maar ook zeker voor degene die dezelfde mening heeft als ik 5 jaar geleden: laat dit boek dan je relatietherapeut zijn :P.

Bekijk op bol.com

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Sportdiëtist

Ik ben Marjolein Vos, werk- en wonend in Groningen, 27 jaar (oktober 1988), waarvan 6 jaar werkzaam als (sport)diëtist. De afgelopen jaren heb ervaring opgedaan binnen verschillende settingen, patiëntgroepen & ziektebeelden. Als sportdiëtist ben ik verbonden geweest aan verscheidene topsportclubs. Na een aantal jaren in loondienst heb ik sinds 2 jaar (2014) de stap genomen om samen met mijn collega een eigen praktijk te starten: Diëtistenpraktijk Pelster & Vos.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?