Topfit met een tophockeyster. Dat is wat Ellen Hoog met haar boek ‘In Perfecte Conditie’ beoogt. Het boek bevat naast recepten – 45 stuks in totaal – ook 6 work-outs. Tot zover lijkt het overzichtelijk maar bij het openslaan van het boek treedt er bij mij als lezer toch enige verwarring op. Basis van de verwarring: wat is de beoogde doelgroep?

Ontbijt & smoothies

De opbouw van het boek is op zich overzichtelijk. De recepten beginnen bij de smoothies en het ontbijt en eindigen bij het diner en de ‘guilty pleasures’. Overigens staan er ook bij de ‘power snacks’ wel wat guilty pleasures. De carrotcake met pure chocolade – die overigens verrukkelijk is! – bevat zo’n 450 kcal per portie. Ik heb er dus wel een licht schuldgevoel aan overgehouden door deze carrotcake mijn ‘testpanel’ voor te schotelen onder het mom dat het geen kwaad kon omdat er groente in zat.

De recepten zelf zijn leuk en smakelijk en doch niet altijd even vernieuwend. Zo ontbreekt ook een moderne klassieker als de wrap met avocado en zalm niet. Gelukkig is er aan de meeste recepten wel een persoonlijke twist gegeven – in dit geval door mango toe te voegen. Zeker aardig is dat vrijwel elk recept vergezeld gaat met een ‘Culi Tip’ ofwel een variatietip. Jammer is dan weer wel dat de totale bereidingstijd niet wordt vermeld bij de recepten. Overigens worden ook de calorieën, koolhydraten, vetten en eiwitten niet vermeld. Hoewel daar voors en tegens voor te bedenken zijn is het iets wat je wel zou verwachten in een boek met sportrecepten.

Verwarrend

De verwarring begint een klein beetje bij het lezen van de ‘Sport Tip’ bij de recepten. Ten eerste vanwege het hoge ‘superfood-gehalte’ van deze tips zoals “kokosbloesemsuiker is volledig ongeraffineerde suiker die je veel en gedurende lange tijd energie geeft”, “chocolade is relatief gezond vanaf 72% cacao” en “kokosolie zit boordevol energie”. Dat laatste is technisch gezien trouwens wel correct. Kokosolie bevat net als alle andere oliesoorten 900 kcal per 100 ml. Dat is behoorlijk wat energie. (Maar ik neem aan dat u als lezer mijn punt begrijpt dat het qua voedingskundige onderbouwing nog wel wat wenkbrauwen doet fronsen).

Het tweede puntje van verwarring zijn wat tegenstrijdigheden. Zo mag ik aan de granola geen noten toevoegen omdat dat mijn prestatievermogen door het hoge vet- en vezelgehalte zou dalen maar zitten ze wel ruimschoots in de energieballetjes die worden aangeraden voor een training of in de rust. Op beide heb ik overigens prima 2 uur kunnen fietsen en ze zijn bijzonder smakelijk dus zeker een aanrader om te proberen.

Verwarringspuntje drie is de aard van de tips. Stel dat ik als beginner in perfecte conditie zou willen raken. Dan interesseert het mij echt niet dat de nitraten uit bietensap mijn prestatievermogen bevorderen – wat overigens bij zowel beginners als bij absolute topsporters sowieso nog maar de vraag is.

de perfecte conditie

Work-outs

Punt drie hangt ook samen met de inhoud van de work-outs. Hoewel ik ze als goed getraind persoon prima kan volbrengen heb ik zelden een beginner gezien die 3×10 herhalingen ‘plank naar rotatie’ moeiteloos kon volbrengen (work-out 1). En dan heb ik het nog niet over de shuttle run (work-out 2) en laat staan de lateral/diagonal jumps (work-out 4). Met die laatste denk ik zomaar dat er heel wat ongetrainde kniebanden in meer of mindere mate schade op gaan lopen. Ook is het jammer dat er weinig richting aan de work-outs wordt gegeven. Er wordt aangeraden om te beginnen met twee work-outs maar je mag zelf kiezen welke en wanneer. Een tikkie vrijblijvend dus voor de dolende persoon die zijn fitheid wil verbeteren.

Voor wie is dit boek?

De vraag is en blijft: voor wie is dit boek? Niet voor de echte beginner qua sport. Niet voor de leek op het gebied van voeding. Niet voor degenen die al in een perfectie conditie zijn. En ook echt niet voor degenen die – zoals ik – in een laten we voor het gemak zeggen landelijk gebied wonen waar ik de groenteboer in vertwijfeling achter laat als ik vraag om bimi en cavolo-nero en de supermarkt medewerker hoofdbrekens bezorg in de zoektocht naar het grijze zout en de freekeh.

Het boek is vooral interessant die een inkijkje willen hebben in het leven van de tophockeyster Ellen Hoog. Er zit een hele duidelijke persoonlijke touch aan zowel op het gebied van de work-outs als de – met een superfoodsausje overgoten – recepten. Er zijn ook ongetwijfeld genoeg mensen die het maar wat leuk vinden om de favoriete smoothie of lunch van een topatleet te bereiden dan wel dezelfde work-outs te doen.

Het is een absoluut mooi vormgegeven boek. Aan de visuals is zichtbaar veel aandacht besteed en gaat verder dan de standaard fotootjes van een bordje pasta uit een dertien-in-een-dozijn kookboek. Het is een aanrader voor sportieve types die leuke ideeën willen opdoen voor work-outs en gerechten. Maar voor de beginner is dit niet de bijbel naar succes.