Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?

Boekreview: KeetSmakelijk Peuter Soepboek

Door | 2017-01-07T09:51:48+00:00 19 juli 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews|Onderwerpen: , |
  • PEUTERSOEPBOEK
Dat veel kinderen te weinig groenten eten is ondertussen bekend. Denk jij ook vaak ’s avonds aan tafel dat het wel wat meer had gekund? Dan kun je vast wat advies gebruiken. In deze blogserie met groentetips voor kids laten we zien hoe je de aanbevolen hoeveelheid groenten per dag gemakkelijker haalt. De tweede in de serie (lees hier deel 1 over snackgroenten): een review van het Keet Smakelijk Peuter Soepboek.

Keet Smakelijk is het bedrijf van Laura Emmelkamp & Scato van Opstall. Als jonge ouders ontdekten zij hoe lastig het kan zijn om peuters te leren vast voedsel – groenten in het bijzonder- te eten. Maar dat je met humor heel ver komt. Hun ervaringen delen ze via Keet Smakelijk met andere ouders, op een aantrekkelijke en speelse manier.

Na het eerste Keet Smakelijk-boek , voor ‘lekkerbekken vanaf 4 jaar’, verscheen dit voorjaar het Peuter Soepboek. Inmiddels ligt de tweede druk in de schappen, inclusief kleurplaten voor de kleine koters. Wel even kopiëren, anders ben je je recept kwijt ;-).

Informatief boekje

Het Peuter Soepboek is geen kookboek waar je 365 dagen lang een ander recept uit kunt kiezen. Het compacte boekje is vooral een informatief magazine, waarin de grondbeginselen van de peuter(op)voeding staan uitgelegd.

En dat doet Keet Smakelijk op een heldere manier, zonder met een vingertje te wijzen. Zinnen als ‘Liefde is ook ‘nee’ zeggen, als je peuter een zakje chips wil.’ of ‘geef geen blauwe smurfenlimonade’ maken het boekje prettig leesbaar. Een positieve en speelse benadering dus.

Tussendoor vind je de soeprecepten. Het zijn er slechts zeven, maar de recepten zijn zeker verrassend. Ingrediënten als knolselderij en pastinaak kom je in kinderkookboeken niet veel tegen.

PEUTERSOEPBOEK

Boordevol groenten

De recepten zijn voor vier personen en zitten boordevol groenten. Uitgaande van twee volwassenen, één kind van vijf jaar en een peuter, zouden de soepen minimaal 650 gram groenten moeten bevatten, als dit het enige groentemoment zou zijn. De meeste recepten voldoen hier ruimschoots aan, zeker als je ook het bijgerecht maakt.

De bijgerechten maken de recepten wel wat bewerkelijker. Daar zit een jong gezin met een volle agenda niet altijd op te wachten. Dit geldt niet voor alle recepten. De pompoensoep en de knolselderijsoep zijn volledige maaltijdsoepen.

Zoutloos

Alle recepten in het Peutersoepboek zijn zoutloos. Wel zo veilig voor peuters. Zij mogen maximaal 3 gram zout per dag, omdat hun nieren nog niet meer zout kunnen verwerken. De wat oudere kinderen en volwassenen kunnen de soep naar smaak kruiden met bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, currypasta of gewoon zout en peper.

Samengevat maakt dit het Peutersoepboek tot een informatief en voedingskundig verantwoord boekje met soeprecepten. Een leuke manier om je kinderen meer groenten aan te bieden.

Bron

  1. Website Voedingscentrum (geraadpleegd op 16 juni 2015)

Bekijk op bol.com

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  ?

Sjoukje (1979) is opgeleid als Voedings- en gezondheidswetenschapper (Wageningen Universiteit, 2002). Na een jarenlange loopbaan als epidemioloog, heeft Sjoukje in 2014 de opleiding journalistiek voor academici gevolgd. Nu is ze freelance werkzaam als journalist/tekstschrijver en redacteur.

Reacties

Schrijf een reactie