Hoe maak je jonge foodies wegwijs in voedingsland? Je wilt kinderen wat meegeven over waar ons eten vandaan komt, zonder dat het saai of een droge tekst wordt. Een combinatie van informatie, humor en doordenkers verpakt in aantrekkelijke teksten en mooie illustraties. Daar is “Ons mooie voedselboek” goed in geslaagd. In dit grootformaat boek lees je, aan de hand van het boodschappenlijstje van het jongetje Pepijn en zijn hondje Pepper, alles over de route die ons voedsel maakt. Waar komen bananen vandaan? Waarom is vis gezond? Hoe maak je boerenkoolpannenkoekjes? En waar kun je een dagje meevaren op een garnalenkotter?

Genoeg te zien en te lezen

In dit boek wisselen bondige informatieve teksten elkaar af met feitjes, mopjes, raadsels en recepten. Door de vrolijke en kleurrijke illustraties is elke bladzijde weer een feest om te zien. Met het omslaan van de pagina’s ontdek je steeds weer iets nieuws, elk onderwerp komt uitgebreid aan bod. Je kunt op verschillende manieren de verhaallijn volgen, zo pas je het aan op het niveau en interesse van elk kind. Leuk om samen te lezen en te bekijken of er zelf mee aan de slag te laten gaan. En zeker ook geschikt als onderdeel van een lesprogramma waar ook de doe-opdrachten goed van pas komen.

Heel actueel is ook het “Recept voor een sterk en gezond lijf”, ofwel de voedingsrichtlijnen uit de Schijf van Vijf. Met de meest actuele adviezen in de basis, zoals dagelijks een handje noten en peulvruchten. Er is in het boek ook oog voor duurzaamheid door de aandacht voor fair trade, biologisch en alternatieven voor vlees. Je volgt de hele route van het voedingsmiddel tot op het bord.

Puntjes op de i

Sommige uitspraken zijn naar mijn mening op het randje, bijvoorbeeld de tekst ”aardbeien bevatten net zo weinig koolhydraten als een appel, dus je wordt er niet dik van”. Dit gaat voorbij aan de energiebalans, want voor alles geldt een bepaalde mate. Daarnaast zitten er in een schaaltje aardbeien veel minder koolhydraten ten opzichte van 1 appel (schaaltje aardbeien à 100 gram: 5 gram koolhydraten, een gemiddelde appel met schil 17 gram koolhydraten). Daarnaast wordt het voorbeeld genoemd dat er meer vitamine C in een handje aardbeien zit dan in een sinaasappel, maar dat verschil gaat alleen op als je 100 gram vergelijkt. Maar geen kind die daarvan wakker ligt, hooguit een alerte diëtist/gezondheidswetenschapper.

Ons mooie voedselboek

Op pad

Al met al een mooi boek waar kinderen veel van kunnen leren en wat ook aanzet tot actie. Van lekker zelf een aardbeienplantje kweken tot er samen iets lekkers mee maken. Achterin staan bezoekadressen waar je de praktijk achter de volkorenboterham of de aardappelen kunt zien. Eten is beleven. Op dit boek zouden nog veel leuke opvolgers kunnen komen met andere voedingsmiddelen, er is genoeg om te ontdekken voor kinderen (én volwassenen). Je raakt niet uitgekeken!

Illustrator: Jenny Lindhout |  voor kinderen vanaf 8 jaar
Bekijk op bol.com &rel=nofollow