Voeding en gedrag, twee belangrijke pijlers uit de/mijn dagelijkse praktijk. Als ik mijn cliënten simpelweg een lijstje mee zou geven onder het mom van “zo moet je gezond eten”, hoe lang houden ze het dan vol denk je? Misschien zijn ze heel gemotiveerd en pakken ze het advies op. Maar wat gebeurt er als je alleen je voedingspatroon verandert en niet je gedrag? Dan heb je weinig geleerd en loop je binnen de kortste keren in je eigen valkuilen. En die valkuilen kunnen heel wat strijd met jezelf opleveren. Als je ondanks je goede voornemens toch zwicht voor die reep chocolade voelt dat misschien als falen. En die gedachte zet je misschien weer aan tot…juist, meer eten.

Ontspannen eten: bewustwording

Het boek “Ontspannen eten” helpt je om de controle weer terug te nemen, met mindfulness als uitgangsbasis. Auteur Rita Zeelenberg is mindfulness-trainer én ervaringsdeskundige, en helpt je met dit boek om op een gezonde en ontspannen manier met voeding om te gaan. In het boek komen verschillende soorten thema’s aan bod, met daarbij praktische oefeningen. In het boek staan bijvoorbeeld de zeven soorten honger beschreven. Heb je bijvoorbeeld maaghonger of ooghonger? Heb je eten nodig om te voeden, of eet je bijvoorbeeld omdat je net iets lekkers zag tijdens de reclame? Het boek onderscheidt geen goed of slecht hierin, het gaat juist om de bewustwording en hoe je erop reageert. Negativiteit is overbodig en helpt niet, genieten is belangrijk en zinvoller. Genieten doe je door met aandacht te eten. Voorkom dus afleiding bij de maaltijd, neem kleine porties en kleine hapjes en eet deze rustig en kauw uitvoerig. Gebruik je zintuigen tijdens het eten en proef bewust, neem pauzes om aandacht te hebben voor de verzadiging.

Oefening baart kunst

Het boek bevat naast uitleg, mooie quotes en anekdotes ook een duidelijk stappenplan waarmee je met de belangrijkste oefeningen aan de slag kan, de “doe-route”. Maar doordat het boek zo toegankelijk is en prettig leesbaar is zou ik zeggen: sla de rest dus zeker niet over! Het boek is mooi vormgegeven en je kan er makkelijk tussendoor een stukje uit lezen door de overzichtelijke koppen. Bij alle hoofdstukken zit ook een recept, passend bij het onderwerp. Het was even schakelen toen na het eerste hoofdstuk “ontspannen eten” er opeens een recept over mayonaise kwam, maar bij elk recept staat daarom ook uitleg voor de keuze.

In het boek zitten ook verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek in de vorm van weetjes. Dit vormt een mooie brug tussen onderzoek en praktijk. De auteur geeft bij de bronvermelding ook aan dat het boek niet bedoeld is als actueel overzicht van wetenschappelijk onderzoek, maar vooral ter illustratie. Mooi aan het boek is dat er geen deur wordt dichtgegooid naar kennis over voeding. Luisteren naar je lichaam betekent niet dat je niks over voeding hoeft te weten of toe te passen. Er worden geen echte voedingsadviezen gegeven, hierin wordt aanbevolen een diëtist of gewichtsconsulent te raadplegen. Maar voor alles rondom deze adviezen is het boek absoluut een aanrader. Het helpt je de balans te vinden in je eetgedrag. Ontspannen eten, stap voor stap!

Bekijk op bol.com