fbpx

Boekreview: Puur en Eerlijk

Door |2017-01-08T10:57:31+00:009 november 2014|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews|Onderwerpen: , |
  • puur en eerlijk
puur en eerlijkTeun van de Keuken, ik ben er fan van. Van zijn naam alleen al, maar ook zijn optreden in het door mij geliefde programma ‘Keuringsdienst van Waarde’. Hoewel ik geen columns in het Parool van hem lees en dus niet weet hoe zijn schrijfstijl is, was ik erg benieuwd naar zijn boek ‘Puur en Eerlijk’. Bij de vraag wie dit boek wilde reviewen heb ik dan ook enthousiast ‘ja’ geroepen. De achterkant belooft al veel: Teun koopt niet graag knollen voor citroenen, en zeker geen citroenen voor knollen. Kom maar op met alle sappige feiten over de herkomst van pure producten!

Inhoud: Puur en Eerlijk

Het boek blijkt echter een reeks aan korte verhalen van circa 2 tot max 3 bladzijdes te zijn, over uiteenlopende onderwerpen. Hij zet vraagtekens bij verse (ingevroren of ontdooide) vis, smaakmakers om ham naar ham te laten smaken en waarom een lasagne die van Oost naar West-Europa wordt getransporteerd maar €0,95 kost.

Van der Keuken geeft antwoord op de vraag of je überhaupt nog wel iets kunt eten: ‘Ja hoor, gewoon zelf koken met verse producten’ en geeft hier uiteindelijk zijn eigen 10 geboden mee. Hij geeft voornamelijk zijn denkwijze en onge(zee)zouten mening weer. Uiteenlopend over politiek, Holleeder scooters, EKOwinkels van vroeger, milieubewustzijn, tot aan de irritatie van 5 minuten vragenlijsten, dikmakende bedrijven die sport sponsoren, Guerilla tactieken van Oxxio verkopers en het nut van varkens adopteren.

Conclusie

Al met al schrijft Teun zeer vermakelijk en ben ik het verrassend vaak met zijn mening eens. Het is echter geen boek over de herkomst van (pure) producten, zoals ik van tevoren gedacht had. Daarentegen bevat het wel veel grappige uitspraken als: ‘onbespoten, half-beschimmelde groentes, verkocht door half-beschimmelde mensen’. Ook is het boek mooi geïllustreerd met Clooney-achtige foto’s waarbij Teun een kopje niet milieu- en snobbige vrienden- vriendelijke Nespresso drinkt. Het is zeker een aanrader als je voor het slapengaan een paar vlot geschreven, luchtige verhaaltjes wilt lezen.

Bekijk op bol.com

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Sportdiëtist & bewegingswetenschapper

Mijn naam is Titia van der Stelt en ik ben bewegingswetenschapper en sportdiëtist. Van jongs af aan heb ik altijd veel gesport: schaatsen, hardlopen, fitness en wielrennen. Bij het wielrennen kwam voeding wel eens ter sprake: gelletjes, sportdranken, koolhydraten stapelen, macaroni met suiker en vooral goed drinken. Met honger naar het juiste antwoord en meer, ben ik zelf de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de HAN in Nijmegen gaan volgen. Tijdens mijn tweede en derde jaar Voeding & Diëtetiek heb ik ook mijn Propedeuse fysiotherapie behaald. Daarna ging ik naar Curaçao om af te studeren en besloot ik om fysiotherapie niet verder af te maken.

Reacties

Eén reactie

  1. Els 11 november 2014 at 12:03 - Beantwoorden

    Lijkt me een leuk boek en ik zag dat ze hem in de bibliotheek hebben, dus hij staat nu op mijn to-read lijst

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?