Geen Supersize me, maar Smartsize Me. Met dit boek smartsize je jezelf, je gewoontes en je porties. Deze wetenschappelijk onderbouwde methode helpt je om je eetgedrag onder de loep te nemen om zo je gewichtsdoel te bereiken. Verwacht geen dieetboek, geen kant en klare dagschema’s maar juist een handige toolbox met veel praktische handvatten. Maar wat is de theorie achter de smartsize?

Smartsize Me

Onze porties zijn in de afgelopen jaren steeds groter geworden. De medium van toen is de small van nu. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen door een grotere portie soms wel 30% meer eten. Niet omdat ze meer trek hebben, maar omdat er meer op hun bord ligt.

smartsize

Afvalmethode

Er is inmiddels heel wat onderzoek gedaan naar verschillende invloeden op de voedingsinname. Je kan hierbij denken aan portiegrootte, de indeling in de supermarkt maar ook hoe je je eten bewaart. Liggen er bij jou op tafel of je bureau altijd wat snoepjes binnen handbereik? Grote kans dat je er dan ook meer van eet. Ga je slim met verleidingen om, scheelt dat dus toch aardig wat calorieën. En dat klinkt dus niet alleen logisch, maar dat blijkt ook uit onderzoek.

Smartsize me is een wetenschappelijk onderbouwde afvalmethode. De onderzoeken die in het boek worden aangehaald worden uitgelegd op een goed leesbare manier. En nog fijner, er wordt ook een mooi rijtje bijpassende tips bij gezet. Zo weet je de theorie, maar kan je dus ook aan de slag met de praktijk. Je maakt daarbij bijvoorbeeld ook een SWOT-analyse om je eet en beweeggedrag onder de loep te nemen. Wat zijn factoren die daarbij een rol spelen vanuit jezelf (bijvoorbeeld motivatie), en welke van buitenaf (verjaardagen, feestjes)? Daarbij ga je ook met het stuk gedrag aan de slag. Je bent zelf degene die kiest en bepaalt wat er op je bord ligt.

Smartsize Me: Recepten

In het laatste deel van het boek staan recepten. Een leuke toevoeging, maar daar zitten wat mij betreft wat verbeterpunten. Positief is de altijd ruime hoeveelheid groenten, dat zorgt ervoor dat je ook goed verzadigd raakt. Maar er wordt niet expliciet genoemd dat je bij pasta volkorenpasta kunt nemen, idem bij wraps. Minder vind ik ook de focus op vetarm (er zijn ook goede vetten en ze verzadigen!) en in sommige recepten wordt er suiker gebruikt (bijvoorbeeld in een muffinrecept, gebruik dan liever banaan). De recepten zijn wel leuk als je bepaalde basisrecepten zoals een pasta bolognaise of nasi gezonder/smartsize wil maken. En natuurlijk hoeft daar geen pakje of zakje bij te pas te komen.

Ofwel: dit boek brengt genoeg ideeën en hulpmiddelen om je voedingspatroon te Smartsizen. Ga aan de slag met veel handige tips tegen verleidingen in de supermarkt en in je huis. Door kleine aanpassingen kun je zelf invloed uitoefenen op je eetgedrag. Zonder dat het ingewikkeld is, maar wel zodat het werkt!

Bekijk op bol.com

Meer interessante boeken lezen? Wat denk je van ons eigen boek: Eet als een expert 🙂