fbpx

Boekreview: Vegadutchie, 100% vegan kookboek

Door |2017-01-07T09:34:13+00:009 november 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews|Onderwerpen: , |
  • vegan kookboek
Een van de eerste blogs die ik een aantal jaar geleden begon te volgen was Vegadutchie van Jolijn Pelgrum. Toen haar veganistische kookboek ‘Vegadutchie’ uitkwam, dacht ik ‘die moet ik hebben!’. Extra leuk dus dat ik hem hier mag reviewen voor I’m a Foodie :-).

Het eerste wat mij opvalt aan het boek zijn de kleurige foto’s en strakke layout. Het is een kleurrijk en vrolijk boek, met af en toe een gekleurde pagina of mooie foto van Jolijn. Het boek begint met een kort verhaal over Jolijn zelf: hoe ging ze naar een plantaardige leefstijl, hoe werd haar blog geboren en een korte inleiding over het boek zelf. Vervolgens gaat het boek door met het hoofdstuk ‘in de keukenkastjes’, een lijst met producten die Jolijn zelf in haar keukenkastjes heeft staan, met een korte uitleg bij elk product.

Vegan kookboek

Verder is het boek opgedeeld in de hoofdstukken ontbijt, smoothies & drankjes, lunch, avondeten, toetjes & snacks en bodyrecepten. Wat ik leuk vind is dat er aan het begin van elk hoofdstuk een korte introductie te lezen is en ook boven elk recept een kort verhaaltje staat. Af en toe staan er nog wat pagina’s met informatie tussen de recepten door, zoals mindful eten, wat het naast alleen een kookboek ook een redelijk informatief boek maakt. Wat in deze info pagina’s mist, is iets over de volwaardigheid van veganistische voeding. Een mens kan prima veganistisch door het leven en zal niet snel tekorten ontwikkelen, maar bijvoorbeeld vitamine B12 is uitsluitend uit dierlijke bron verkrijgbaar (denk aan vlees, zuivel en eieren) en hiervoor heeft een veganist dus suppletie nodig. Daarnaast zijn veel recepten met amandel-, kokos- of rijstmelk, welke eigenlijk weinig eiwitten bevatten en daarom geen volwaardige vervanger te noemen zijn. Beter zou je dan kunnen kiezen voor een voor een sojamelk verrijkt met calcium, vitamine B2 en B12. Lees hier meer over plantaardige melkvervangers.

vegan kookboek

Recepten

Waarin dit kookboek zich onderscheidt van andere kookboeken, zijn de bodyrecepten! Zoals het woord misschien al zegt, deze recepten zijn niet om op te eten, maar voor je body ;-). Leuk om eens je eigen ‘eetbare’ gezichtsmasker te maken! De recepten in het Vegadutchie kookboek zijn naar mijn mening gemakkelijk, goed toegankelijk voor de hobbykok en bevatten een ruime hoeveelheid groenten (al is dat natuurlijk niet heel gek voor een veganistisch kookboek ;-)) en er wordt gebruik gemaakt van volkoren granen. Af en toe staan er minder bekende ingrediënten in de ingrediëntenlijst, zoals dashi of rozenknopjes, maar dan staat hier altijd een verwijzing bij van wat het is en waar je dit kunt kopen. Ik heb het bananenbrood met chocolade gemaakt en ik kan je vertellen, dat is een aanrader.

Ik denk persoonlijk dat dit kookboek voor de veganisten zelf niet veel toevoegt qua receptuur, maar ben je geïnteresseerd in het veganisme, wil je meedoen of doe je nu toevallig mee aan de veganchallenge of wil je gewoon vaker plantaardig eten (lees hier over de voordelen van een plantaardig dieet, voor zowel mens als milieu) dan geeft dit boek inspiratie genoeg!

Bekijk op bol.com

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Gezondheidswetenschapper & (sport)diëtist

Mijn naam is Jolien Klamer en ik hou van alles dat met eten te maken heeft. In 2012 studeerde ik af als diëtist, in 2013 als sportdiëtist. Toen denkende dat een beroep als diëtist helemaal mijn ding was... Omdat ik mijn scriptie zo leuk vond om te schrijven, met SPSS te stoeien en Pubmed in te duiken startte ik op advies van een docent op de hogeschool, via de premaster, met de master Gezondheidswetenschappen. Ik hield (hou nog steeds) van leren en studeren, dus waarom niet?

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?