Een van de eerste blogs die ik een aantal jaar geleden begon te volgen was Vegadutchie van Jolijn Pelgrum. Toen haar veganistische kookboek ‘Vegadutchie’ uitkwam, dacht ik ‘die moet ik hebben!’. Extra leuk dus dat ik hem hier mag reviewen voor I’m a Foodie :-).
Het eerste wat mij opvalt aan het boek zijn de kleurige foto’s en strakke layout. Het is een kleurrijk en vrolijk boek, met af en toe een gekleurde pagina of mooie foto van Jolijn. Het boek begint met een kort verhaal over Jolijn zelf: hoe ging ze naar een plantaardige leefstijl, hoe werd haar blog geboren en een korte inleiding over het boek zelf. Vervolgens gaat het boek door met het hoofdstuk ‘in de keukenkastjes’, een lijst met producten die Jolijn zelf in haar keukenkastjes heeft staan, met een korte uitleg bij elk product.
Vegan kookboek
Verder is het boek opgedeeld in de hoofdstukken ontbijt, smoothies & drankjes, lunch, avondeten, toetjes & snacks en bodyrecepten. Wat ik leuk vind is dat er aan het begin van elk hoofdstuk een korte introductie te lezen is en ook boven elk recept een kort verhaaltje staat. Af en toe staan er nog wat pagina’s met informatie tussen de recepten door, zoals mindful eten, wat het naast alleen een kookboek ook een redelijk informatief boek maakt. Wat in deze info pagina’s mist, is iets over de volwaardigheid van veganistische voeding. Een mens kan prima veganistisch door het leven en zal niet snel tekorten ontwikkelen, maar bijvoorbeeld vitamine B12 is uitsluitend uit dierlijke bron verkrijgbaar (denk aan vlees, zuivel en eieren) en hiervoor heeft een veganist dus suppletie nodig. Daarnaast zijn veel recepten met amandel-, kokos- of rijstmelk, welke eigenlijk weinig eiwitten bevatten en daarom geen volwaardige vervanger te noemen zijn. Beter zou je dan kunnen kiezen voor een voor een sojamelk verrijkt met calcium, vitamine B2 en B12. Lees hier meer over plantaardige melkvervangers.
Recepten
Waarin dit kookboek zich onderscheidt van andere kookboeken, zijn de bodyrecepten! Zoals het woord misschien al zegt, deze recepten zijn niet om op te eten, maar voor je body ;-). Leuk om eens je eigen ‘eetbare’ gezichtsmasker te maken! De recepten in het Vegadutchie kookboek zijn naar mijn mening gemakkelijk, goed toegankelijk voor de hobbykok en bevatten een ruime hoeveelheid groenten (al is dat natuurlijk niet heel gek voor een veganistisch kookboek ;-)) en er wordt gebruik gemaakt van volkoren granen. Af en toe staan er minder bekende ingrediënten in de ingrediëntenlijst, zoals dashi of rozenknopjes, maar dan staat hier altijd een verwijzing bij van wat het is en waar je dit kunt kopen. Ik heb het bananenbrood met chocolade gemaakt en ik kan je vertellen, dat is een aanrader.
Ik denk persoonlijk dat dit kookboek voor de veganisten zelf niet veel toevoegt qua receptuur, maar ben je geïnteresseerd in het veganisme, wil je meedoen of doe je nu toevallig mee aan de veganchallenge of wil je gewoon vaker plantaardig eten (lees hier over de voordelen van een plantaardig dieet, voor zowel mens als milieu) dan geeft dit boek inspiratie genoeg!
Geef een reactie