- I'm a Foodie - https://www.iamafoodie.nl -

Broodbeleg – (Sandwich)Spread the word!

broodbeleg
Wel of juist géén brood eten. Minder brood. Wel brood eten maar dan alléén speltbrood. Of koolhydraatarm. Volkoren! Mais? Ehh.. Tja. Klinkt bekend? Jawel, deze discussie is al even gaande. Dan nu een blog met mijn visie over brood? Nope. Ik pas. 😉 Deze blog gaat over broodbeleg. Want –of je nou wel of geen brood eet- ik ga ervanuit dat het merendeel van ons zich in een bepaalde mate tegoed doet aan broodbeleg; al is het maar een plakje worst of een lik uit de pot met chocopasta.

Less is more!

Jij als Foodie kijkt vast al regelmatig op de achterkant van een potje & pakje. En ik zal niks nieuws vertellen als ik zeg dat de gemiddelde chocoladehagelslag meer bevat dan alleen cacao. Maar wat mij opvalt is dat zo’n beetje ALLE broodbeleg producten extra toevoegingen bevatten. Van E- nummers, glucose- fructosestroop tot zout. Zelfs de verse vleeswaren zijn in de reguliere supermarkten amper verkrijgbaar zonder een scala aan E- nummers. Nou is dat heus niet perse een ramp en vaak ook enigszins noodzakelijk- niemand wordt blij van een beschimmeld pakje vleeswaren na 1 dag koelkast.- Waar ik wel wat op tegen heb zijn de E-nummers die worden toegevoegd als smaakversterkers. Idem voor alle suikervarianten (wist je dat er zo’n 50 benamingen zijn voor suiker?!). Soms is het fijn om meer te krijgen dat je had verwacht. Maar in het kader van broodbeleg geldt: less is more!

Inspector Gadget

Ik ging wederom als Inspector Gadget door de gangpaden van de supermarkt. Ik zal globaal weergeven wat mij is opgevallen. Ik kijk dus vooral naar toevoegingen in producten, onafhankelijk van de ‘gezondheidswaarde’.

Hartig beleg:

Zoet beleg:

Zoals je begrijpt gaat het hier om een gemiddelde indruk. Tussen merken zit vaak ook nog een wereld van verschil.

Hier volgen een aantal tips zodat je hopelijk makkelijker keuzes kunt maken:

Hartig beleg:

nut-butter

Zoet beleg:

aardbeien op brood

Er zijn natuurlijk nog véél meer prima producten verkrijgbaar. Deze blog is bedoelt om je bewuster te maken en op weg te helpen betreft het maken van bewustere keuzes.

Heb jij nog aanvullingen, tips of leuke recepten voor beleg? Ik hoor het graag!