fbpx

Budgetproof – BBC Eat well for less

Door |2017-01-07T11:22:38+00:004 februari 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Reviews|Onderwerpen: |
  • Eat-well-for-less budgetproof en gezond
Vanwege de urenlange “even geduld “ mededeling op NPO1 en 2 kwam ik vorige week donderdag al zappend op de BBC terecht en bleef geboeid kijken naar Gregg Wallace die ik herkende van Masterchef.

Januari en februari zijn de maanden dat iedereen de broekriem aantrekt na de (te) dure decembermaand met veel lekker eten. Dus wordt er bezuinigd en gelijnd. De BBC speelt daar op in met ‘Eat well for less?‘. Een serie waarin iedere week een gezin de uitdaging aangaat om voor minder geld lekker en gezond te eten. En ook hier op I’m a Foodie geeft Gaby Herweijer budget tips.

Bekijk hier de aflevering.

Food swap

De families worden gevolgd tijdens het boodschappen doen en leveren hun bonnetjes van een week shoppen in. Vervolgens worden de gebruikelijke merken omgeruild voor goedkopere (huis)merken, zonder dat de gezinsleden dat kunnen merken. Alle producten worden overgedaan in neutrale verpakkingen en voorzien van een witte sticker met de naam. De truc is dat niet álle merken worden vervangen. Hilarisch om te zien hoe vader Booth moppert op de ‘nieuwe’ jam terwijl dat toch echt dezelfde is die hij altijd al op zijn toast smeerde.

Feiten en fabels

Een vast onderdeel van het programma dat voedingskundigen aan zal spreken: feit of fabel met diëtiste Lucy Jones. Zo wordt in de aflevering van de familie Booth ontrafeld dat sinaasappelsap van concentraat qua voedingswaarde even goed is als het veel duurdere direct geperst sap in een pak. Een blindproeverij op straat levert een gemengd beeld op; ongeveer de helft verkiest het ene sap boven het andere.

Kritiek

In Engeland zelf is er ook kritiek op het programma. Zo zouden de families niet representatief zijn voor een groot deel van de eilandbewoners die toch echt beduidend minder te besteden hebben. En het is een schande om vader Booth een alcoholvrij biertje voor te zetten. Ook worden er nogal wat open deuren ingetrapt volgens TV-recensent Christopher Stevens van de Daily Mail. Want het is toch logisch dat je geen bonen in blik koopt als je er al zeven hebt staan in de voorraadkast? Maar ja, in de praktijk kom ik ook wel eens thuis met een pot pindakaas terwijl er nog twee stonden.

Goedkoop niet altijd duurzaam

Goedkoop is niet altijd goed voor bijvoorbeeld het milieu of dierenwelzijn. Soms kun je door een andere keuze te maken geen geld besparen maar wel aandacht geven aan aspecten als lokaal en duurzaam. Bijvoorbeeld door de beroemde ‘sausages’ voor het Engelse ontbijt vers bij de lokale slager te halen in plaats van diepgevroren per kilo in de supermarkt. En om de aanbiedingen als 2e gratis voor spullen die snel bederven links te laten liggen. Want hoe vaak verdwijnt die gratis tweede zak sla alsnog in de vuilnisbak? In Engeland wordt per jaar 7 miljoen ton aan voedsel verspild. Nederland is niet veel beter; Nederlandse consumenten gooien ieder jaar voor zo’n € 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim € 150 per persoon. Ofwel zo’n 50 kilo. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo’n € 2,5 miljard aan voedsel.

Slot

Na een week maakt de familie de balans op. Welke van de producten willen ze houden (ze weten dan nog niet wat er verwisseld is) en welke niet? De Booth’s kiezen voor vlees van de lokale slager en de goedkopere jus d’orange maar willen wel graag de oude thee en het vertrouwde bier met alcohol terug. Al met al kunnen ze toch flink besparen zonder dat ze het gevoel hebben in te leveren op smaak. Tijd voor een Nederlandse versie van ‘Eat well for less’? Tot die tijd vind je op de BBC website een heleboel nuttige tips, infographics en filmpjes.

BBC serie Eat well for less? Iedere donderdag om 21.00 Nederlandse tijd op BBC1

Feiten en cijfers verspilling voedsel consumenten in 2013’, Factsheet van Milieu Centraal en het Voedingscentrum over voedselverspilling

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist en voedingskundig jurist

Voeding is een rode draad in mijn hele loopbaan en privéleven. Als afgestudeerd diëtist en jurist heb ik mij gespecialiseerd in levensmiddelenrecht. Als verwoed verzamelaar van (oude) kookboeken ben ik veel in de keuken te vinden waarin ik laat zien dat duurzaam, gezond en lekker heel goed samengaan. Schrijven doe ik ook graag: hier op I'm a Foodie, op mijn eigen site Kitchen Table Happiness en kookboekenreviews op Kookboekennieuws.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?