Voor de verjaardag van I’m a Foodie schreef ik een gastblog over chocoladecakejes. Nou blijkt dat sommigen van jullie toch wel erg benieuwd waren naar het recept. Daarom laat ik jullie graag zien hoe je deze gekke cakejes maakt.
Het recept voor deze chocoladecakejes is zonder tarwe of andere granen en dus gluten-vrij. Het magische ingrediënt is de zwarte boon. Dat klinkt misschien heel raar, maar geloof me.. je proeft het echt niet (Als je het niet weet, in ieder geval).
En waarom zou je nou zo’n cake met bonen maken als je niet allergisch bent voor gluten? Gewoon omdat het leuk is. En omdat bonen natuurlijk heel gezond zijn.
Deze cake is gezoet met honing. Je kan ook ahornsiroop of gewoon suiker (100 gram) gebruiken. Je zou het zelfs kunnen proberen met Stevia, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Laat het me vooral weten als je iets lekkers hebt gemaakt.
Helaas is een degelijke keukenmachine wel een vereiste voor het maken van een chocoladecake met bonen. De bonen moeten namelijk helemaal super fijn worden. Cake met stukjes bonen wil je liever niet.
De cake is heel lekker met wat slagroom, crème fraiche of een beetje jam.
Veel plezier met dit recept! Laat het vooral weten als je nog vragen hebt.
Ingrediënten
(12 cupcakes of één 20 cm cake)
- 250 gram zwarte bonen, gekookt en uitgelekt
- 5 eieren, op kamertemperatuur
- 60 gram cacaopoeder
- 1 snufje zeezout
- 1 theelepel vanille-extract
- 100-120 ml honing
- 100 gram boter, op kamertemperatuur
Bereiding
- Verwarm je oven op 160 graden en zet je cakevorm of muffinpan klaar met eventueel bakpapier of muffinvormjes erin.
- Mix de bonen samen met het zout en de vanille en 3 eieren helemaal fijn in een keukenmachine.
- Klop de boter en de honing samen tot een gladde witte massa in een grote kom en klop hier één voor één de laatste 2 eieren door.
- Zeef het cacaopoeder en het bakpoeder samen in een kom en meng het goed.
- Giet het bonenmengsel bij de honing en de boter en klop dit goed door elkaar.
- Spatel dan voorzichtig het cacaopoeder erdoorheen.
- Giet het beslag in muffinvormpjes of in je cakevorm.
- Bak de chocoladecake gaar in 40-45 minuten tot de top van de cake omhoog springt als je er zachtjes op drukt. Cupcakes hebben ongeveer 30 minuten nodig.
- Laat de cake afkoelen en serveer. Eet smakelijk!
Deze gastblog is geschreven door Stephanie de Wit
Stephanie is een foodie. Samen met haar man en 3 kinderen probeert ze gezond eten en lekker eten met elkaar in balans te houden. Op haar website Kookles Thuis wil ze anderen inspireren om méér en beter te koken. Ze schrijft ook over koken met kinderen, koken uit eigen tuin en het plannen van maaltijden.
Beste Stephanie,
Leuk recept, ik ga het zeker proberen!
Ik heb alleen 1 vraagje, in stap 4 schrijf je: Zeef het cacaopoeder en het bakpoeder samen…. Maar in de ingrediëntenlijstje staat geen bakpoeder. Hoeveel heb je nodig?
Daarnaast is bakpoeder niet altijd glutenvrij, dus daar moet wel goed op gelet worden voor de mensen die allergisch zijn voor gluten.
Groetjes,
Manon
Hi Manon,
Leuk dat je reageert. Het klopt, het bakpoeder dat op de ingrediëntenlijst hoort te staan is ergens verdwaald. Je hebt 1 theelepel nodig. Het bakpoeder van Dr. Oetker is glutenvrij, het word gemaakt met maiszetmeel.
Heerlijk zulke recepten! Zelf heb ik ze pas gemaakt met dadels ipv honing. Heerlijk zoet en lekker vullend.