Mocht je regelmatig in de auto zitten of de radio aan hebben staan thuis of op het werk kan het haast niet anders dan dat je de reclame over Cool Sculpting langs hebt horen komen. Met Cool Sculpting zou je de laatste vetrolletjes kunnen laten bevriezen en als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Die vetrolletjes die zo hardnekkig zijn dat je desondanks het feit dat je je zich een ongeluk sport in de sportschool én hele dagen aan de groentesmoothies zit toch maar niet willen verdwijnen. De oplossing volgens de reclame: Cool Sculpting!
Cryolipolyse
Cool Sculpting is de hippe naam voor cryolipolyse. Want dat klinkt uitermate ernstig en wil natuurlijk niemand ondergaan. De methodiek cyrolipolyse is op de markt gebracht door de firma Zeltiq. Op hun website schrijft de firma dat: ”the company’s first commercial product, the CoolSculpting® system, is designed to selectively reduce stubborn fat bulges that may not respond to diet or exercise. The technology, based on the scientific principle (Cryolipolysis®) that fat cells are more sensitive to cold that the overlying skin and surrounding tissues”. Samengevat: cryolipolyse is een techniek waarbij de onderhuidse vetcellen tijdens een behandeling in korte tijd bevroren worden zodat je er nét een tikkie strakker uit komt te zien in je bikini of zwembroek, zonder dat er verdere schade wordt toegedaan aan andere weefsels zoals de huid.
Cool Sculpting: Waarheid of onzin?
Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Misschien is dat het ook. In de loop der jaren zijn meerdere onderzoeken verschenen naar de techniek om vetcellen te bevriezen. Uit de meeste onderzoeken blijkt dat er bij bevriezing inderdaad een afname is van de onderhuidse (subcutane) vetmassa. Echter, een deel van deze onderzoeken is uitgevoerd in dierstudies. Een ander deel is uitgevoerd door onderzoekers die een directe link hebben met de firma (Zeltiq) die de apparatuur heeft ontwikkeld voor de methode Cool Sculpting. Zo zit één van de vooraanstaande onderzoekers in de medische adviesraad van het bedrijf. De onafhankelijkheid van de methodiek staat dus wel degelijk ter discussie. Dit mede omdat ondanks de mooie plaatjes op de website de precieze fysiologische achtergrond tot op heden nog niet is uitgediept. De beschikbare onderzoeken focussen zich namelijk op de esthetische resultaten (effectmeting) en niet op de fysiologische achtergrond. Er zijn meer onafhankelijke studies met grotere groepen nodig om vast te kunnen stellen wat het effect is op korte en lange termijn en wat de fysiologische achtergrond is van deze methodiek.
Gezondheid -vs- esthetiek
Natuurlijk is het uitermate prettig als je zonder enige inspanning van dat vervelende vetrolletje af zou kunnen komen. Maar heeft dit dan ook nog een gezondheidseffect? Die kans lijkt vrij klein. Sowieso lijkt subcutaan (onderhuids) vet een aanzienlijk kleinere impact te hebben op de gezondheid dan visceraal vet. Visceraal vet wordt voornamelijk in de buikholte opgeslagen en beïnvloedt diverse processen in het lichaam. Mensen met een hoge opslag van vet in de buikholte lopen een groter risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en aandoeningen zoals diabetes. Het viscerale vet heeft als functie om de organen in de buikholte te beschermen maar bij een overschot heeft het juist een negatief gezondheidseffect. Aangezien crypolipolyse zich richt op lokale vernietiging van vetcellen is de kans dat er geen gezondheidsvoordelen te verwachten zijn aannemelijk. Overigens pretendeert het bedrijf geen gezondheidseffecten zoals gewichtsverlies. De focus ligt op het esthetische effect: weg met de onderkin en de ‘lovehandles’.
Hoe onschuldig is het?
Gezien het feit dat de methodiek maar zeer recent op de markt is, is het haast onmogelijk om lange termijn effecten van de behandeling vast te stellen. Wel is de methodiek goedgekeurd door onder meer de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA). Dit maakt het aannemelijk dat er geen grote gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn; al tonen enkele onderzoeken wél aan dat er sprake is van littekenvorming door de bevriezing. Ondanks het feit dat het ook in Nederland op ca. 13 plaatsen wordt aangeboden lijkt nader onderzoek naar het effect en de veiligheid zeker geen overbodige luxe. Temeer omdat er geen wetmatige eisen zijn gesteld aan de behandelaar die cryolipolyse toepast. De man of vrouw in de witte jas hoeft dus geen artsendiploma op zak te hebben.
Voor wie is de methodiek geschikt?
Op basis van het beschikbare onderzoek lijkt bevriezing van de vetcellen geen oplossing te zijn voor diegenen die gezondheidsbedreigend overgewicht hebben. Het biedt dus zeker geen alternatief voor het aannemen van een gezonde(re) leefstijl. De decemberkilootjes los je er echt niet 1,2, 3 mee op. Gezien de bewijzen die er nu liggen lijkt cryolipolyse een aardige methodiek te zijn om er net iets strakker uit te zien – maar slechts in het geval je geen overgewicht hebt. Of er in de Cool Sculpting methodiek potentie zit tot gezondheidswinst is vooralsnog de grote en onbeantwoorde vraag.
Bronnen
- Froes Meyer, P. et al. (2016). Effects of Cryolipolysis on Abdominal Adiposity. 5. Case Rep Dermatol Med. 2016: 6052194
- Ferraro G.A. et al. (2012). Synergistic Effects of Cryolipolysis and Shock Waves for Noninvasive Body Contouring. Aesth Plast Surg, 36, 666–679.
- What is coolsculpting? Geraadpleegd op 04-12-2016
- Palumbo P. et al. (2011) Biological effects of low frequency high intensity ultrasound application on ex vivo human adipose tissue. Int J Immunopathol Pharmacol, Apr-Jun;24 (2) :411-22.
- Fatemi A. (2009). High-intensity focused ultrasound effectively reduces adipose tissue. Semin Cutan Med Surg. Dec;28 (4) :257-62.
- Klein K. et al. (2009). Non-Invasive Cryolipolysis for Subcutaneous Fat
- Reduction Does Not Affect Serum Lipid Levels or Liver Function Tests. Lasers in Surgery and Medicine. 41 (10) :785-790
- Nelson A.A. et al. (2009). Cryolipolysis for reduction of excess adipose tissue. Semin Cutan Med Surg. 28 (4): 244–9
- Manstein D. et al (2008). Selective cryolysis: a novel method of non-invasive fat removal. Lasers Surg Med, Nov;40(9):595-604.
- Fox C.S. et al (2007). Abdominal visceral and subcutaneous adipose tissue compartments: association with metabolic risk factors in the Framingham Heart Study. Circulation. Jul 3;116 (1 ):39-48. Epub 2007 Jun 18.
- Liu J. et al. (2010). Impact of abdominal visceral and subcutaneous adipose tissue on cardiometabolic risk factors: the Jackson Heart Study. J Clin Endocrinol Metab. Dec;95 (12) :5419-26.
- Liu J1, Fox CS, Hickson DA, May WD, Hairston KG, Carr JJ, Taylor HA.
- Sasaki G.H. et al.(2014) Noninvasive selective cryolipolysis and reperfusion recovery for localized natural fat reduction and contouring Aesthet Surg J. Mar;34 (3) :420-31.
- Ingargiola M.J. et al. (2015). Cryolipolysis for fat reduction and body contouring: safety and efficacy of current treatment paradigms Plast Reconstr Surg. 2015 Jun;135 (6) :1581-90
- Derrick C.D. et al. (2015). The Safety and Efficacy of Cryolipolysis: A Systematic Review of Available Literature Aesthet Surg J. Sep;35 (7) :830-6
Geef een reactie