fbpx

Crowdfunding voor boek met 500 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Door |2017-01-08T19:18:07+00:0026 augustus 2014|Categorieën: I'm a Foodie blog, Kritisch kiezen & kopen|Onderwerpen: |
  • Voedselverspilling boek
Elk jaar gooit de gemiddelde Nederlander 50 kg goed eten weg. €150 aan dure boodschappen zo de prullenbak in. De consument is verantwoordelijk voor 42% van alle voedselverspilling. Gelukkig zijn er allerlei toffe initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan restaurant Instock en de soeplijn die de meiden van Kromkommer middels crowdfunding gelaunched hebben. Sandra Buijing is YFM-academy member en schreef eerder al 3 blogs met No Waste tips: voedselverspilling- Hoeveel verspil jij? en voedselverspilling – aan de slag: deel1 & deel 2. Ook Daisy Scholte maakt zich hard voor No Waste en bundelt in het grote keukenboek 500 tips tegen voedselverspilling! “Met eenvoudige tips kun je eten beter bewaren, verwerken in bijzondere recepten of een nieuwe bestemming geven.

Voedselverspilling: nooit meer kopen voor de prullenbak

Tijdens haar vele horecabaantjes viel het Daisy steeds meer op met hoeveel gemak mensen eten weggooien. “Ik ging zelf experimenteren en anti-verspillingstips verzamelen. Tot vervelends aan toe viel ik ouders, vrienden, huisgenoten en collega’s lastig met mijn  kliektechnieken en restjesrecepten. Toen ik voor het Voedingscentrum de campagne tegen voedselverspilling Hoezo50kilo mocht gaan doen, kon ik mijn inspiratie met een veel groter publiek delen. Nu is het tijd om mijn ideeën te bundelen in een mooi boek, zodat mensen nooit meer eten kopen voor de prullenbak.”

Het grote Keukenboek

De grootste verspillers in de voedselketen zijn de consumenten. Juist daar richt Daisy zich op met haar nieuwe boek. “Het is geen doorsnee kookboek. Dit boek hoort in elke keuken thuis. Per ingrediënt krijg je bewaartips, lees je hoe je de houdbaarheid kan verlengen en wat voor lekkers je allemaal kan maken als je er een klein beetje van over hebt. Bij elk ingrediënt komt een verrassend recept, een tip van een expert en laat ik weten in welk seizoen het product het meest duurzaam te verkrijgen is. Wist je bijvoorbeeld dat je de steel van broccoli kan eten? Dat je druiven kan invriezen? Of dat je een gekookte aardappel als bindmiddel in een saus kan verwerken?”

Voedselverspilling boek

Crowdfunding

De ontwikkeling van het boek is in volle gang. Samen met vormgever Jill Overmaat is Daisy druk bezig de meer dan 500 tips tegen voedselverspilling te bundelen. Om de eerste druk mogelijk te maken zijn de meiden in samenwerking met groene website hetkanWel een crowdfundingcampagne gestart. “Voor de eerste druk en de promotie hebben we 15.000 euro nodig. Door een boek via onze crowdfundingactie in de voorverkoop te kopen kun je ons helpen het doelbedrag voor eind augustus te halen. Als dat lukt heb je niet alleen een mooi, grappig, origineel en superhandig keukenboek, je helpt ook mee voedselverspilling te verminderen. En door niets meer te verspillen heb je die investering zo terugverdiend.” De campagne duurt nog 5 dagen en op moment van schrijven zitten de meiden op 89%. Geef de meiden het laatste steuntje in de rug en koop het boek!

No Waste Feest

Als de campagne een succes wordt zijn alle donateurs uitgenodigd om tijdens het grote No Waste Feest de lancering van het boek te komen vieren. Je kunt Daisy en Jill al steunen met een bedrag van 25 euro. Dan ontvang je als één van de eersten het grote Keukenboek en maak je het bovendien mogelijk om echt iets tegen verspilling te doen. Check Crowdaboutnow voor meer informatie en zie je hoe de dames kan steunen.

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?