X-mas is coming! Een tijd van gezelligheid en vaak lekker (en veel) eten. Hoe kun je zorgen dat je de kerstdagen overleeft zonder extra kerstkilo’s? Check mijn kook- en eettips! En ga je zelf iets kokkerellen? Ik heb een aantal I’m a foodie-proof voorgerechten verzameld van mijn Favo Foodblogs. Klik op de foto voor het recept. Ken jij een recept wat hierin echt niet mag ontbreken? Let me know! Ook kerst-eettips zijn uiteraard welkom! Have a Foodie X-mas!
Do’s
- Verwerk veel groenten in je voorgerecht. De meeste groentesoorten bevatten nauwelijks calorieën: Denk hierbij aan gegrilde groenten, slasoorten, rauwkost en paddestoeltjes.
- Verwerk fruit in je voorgerecht bijvoorbeeld in een salade;
- Maak heldere soep of bind je soep met aardappel, peulvruchten en/of groenten;
- Drink een glas water voor het eten om je maag al een beetje op te vullen;
- Ga je uitgebreid dineren? Doe dan overdag en de volgende dag rustig aan met eten. Ik hou niet van het woord balansen, maar daar komt het wel een beetje op neer ;).
Dont’s
- Vermijd/beperk producten met een hoog vetpercentage zoals room, mayonaise, olie, boter, vette vleessoorten, vette kaassoorten, en bladerdeeg. Deze producten leveren verhoudingsgewijs veel calorieën: 1 gram vet levert 9 calorieën t.o.v. 1 gram koolhydraten en 1 gram eiwit: 4 calorieën. Vind alternatieven voor dressings op olie/mayo basis. Bind je soep met iets anders dan room, zoals (zoete) aardappel. Kies voor rode sauzen;
- Gebruik bij voorkeur geen vette soorten vlees, en kies voor magere soorten zoals ossehaas, varkenshaas, kipfilet, rosbief, tartaar, carpaccio, fricandeau, ham en biefstuk;
- Kaas..hoe heerlijk ook.. De meeste kaassoorten bevatten veel zout en calorieën: Pas de verhoudingen in het recept indien mogelijk aan; iets meer groenten, iets minder kaas.
Geef een reactie