X-mas is coming! Een tijd van gezelligheid en vaak lekker (en veel) eten. Hoe kun je zorgen dat je de kerstdagen overleeft zonder extra kerstkilo’s? Check mijn kook- en eettips! En ga je zelf iets kokkerellen? Ik heb een aantal I’m a foodie-proof voorgerechten verzameld van mijn Favo Foodblogs. Klik op de foto voor het recept. Ken jij een recept wat hierin echt niet mag ontbreken? Let me know! Ook kerst-eettips zijn uiteraard welkom! Have a Foodie X-mas!

Do’s

  • Verwerk veel groenten in je voorgerecht. De meeste groentesoorten bevatten nauwelijks calorieën: Denk hierbij aan gegrilde groenten, slasoorten, rauwkost en paddestoeltjes.
  • Verwerk fruit in je voorgerecht bijvoorbeeld in een salade;
  • Maak heldere soep of bind je soep met aardappel, peulvruchten en/of groenten;
  • Drink een glas water voor het eten om je maag al een beetje op te vullen;
  • Ga je uitgebreid dineren? Doe dan overdag en de volgende dag rustig aan met eten. Ik hou niet van het woord balansen, maar daar komt het wel een beetje op neer ;).

Dont’s

  • Vermijd/beperk producten met een hoog vetpercentage zoals room, mayonaise, olie, boter, vette vleessoorten, vette kaassoorten, en bladerdeeg. Deze producten leveren verhoudingsgewijs veel calorieën:  1 gram vet levert 9 calorieën t.o.v. 1 gram koolhydraten en 1 gram eiwit: 4 calorieën. Vind alternatieven voor dressings op olie/mayo basis. Bind je soep met iets anders dan room, zoals (zoete) aardappel. Kies voor rode sauzen;
  • Gebruik bij voorkeur geen vette soorten vlees, en kies voor magere soorten zoals ossehaas, varkenshaas, kipfilet, rosbief, tartaar, carpaccio, fricandeau, ham en biefstuk;
  • Kaas..hoe heerlijk ook.. De meeste kaassoorten bevatten veel zout en calorieën:  Pas de verhoudingen in het recept indien mogelijk aan; iets meer groenten, iets minder kaas.

I’m a Foodie proof kerst voorgerechten
  carpaccio met courgette munt en feta Lauwwarme-salade-met-paddestoelen Pompoensoep-met-geroosterde kikkererwten   Italiaanse-courgettesoep Veldsla-met-geitenkaas-en-frambozen De-simpelste-bloemkoolsoep   Meloensoep-met-parmaham-en-basilicum Tonijn-op-een-krukje-van-komkommer Salade-met-kip,-mango,-rode peper

Courgettepasta met Parmaham, zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten en balsamicocrème Pastinaaksoep met zoete aardappel & amandelolie Kruidensalade met geitenkaas

Kerst Hoofdgerechten kerst nagerechten