fbpx

De boodschap van een voedingswetenschapper is niet sexy: hoe er zoveel onzin in magazines komt!!

Door |2017-01-07T11:07:32+00:005 mei 2015|Categorieën: I'm a Foodie blog, Wat vinden de Foodies?|Onderwerpen: , |
 • Sante onzin
Zoals jullie weten word ik weleens gevraagd door diverse media (o.a. tijdschriften, nieuwssites e.d.) om mee te werken aan reportages, opinies en reviews. Meestal gaat het om artikelen over voeding in populaire tijdschriften. Hier werk ik graag aan mee om wetenschappelijk onderbouwde informatie over voeding uit dragen, en natuurlijk om I’m a Foodie meer bekendheid te geven.

Mijn ervaring is dat het over het algemeen freelance journalisten of tekstschrijvers zijn die de opdracht hebben een artikel te schrijven over een bepaald onderwerp. Dit zijn meestal geen voedingsdeskundigen en soms winnen ze daarom advies in bij experts. Zo werd ik onlangs door 2 verschillende redacteuren van Santé magazine gevraagd om mee te werken aan 2 artikelen. Twee artikelen die wat mij betreft helaas totaal verkeerd uit pakten!

Artikel 1: Waarom kom ik altijd aan op dezelfde plekken?

Het eerste artikel ging over plaatselijk aankomen. De vragen de ik van de redacteur ontving waren als volgt:
 • Nieuwe kilo’s belanden altijd op (één) specifieke zone(s) van je lichaam. Bij de een is dit de buik, bij een ander de billen en nog weer iemand anders krijgt dikke benen. Hoe kan dit?
 • Waarom is dit zo verschillend en persoonlijk?
 • Heeft dit te maken met je voedingspatroon? Met je hormonen?
 • Wat kunnen we hier aan doen?

Mijn antwoord was als volgt:

Vetverdeling over het lichaam is voor een groot deel erfelijk bepaald. Onze geslachtshormonen spelen hier een grote rol in. Alleen grote veranderingen in deze hormonen zullen ook veranderingen in vetverdeling teweegbrengen, denk dan bijvoorbeeld geslachtsveranderende hormoonbehandeling en hormonale veranderingen in de menopauze. De hormonale regulatie van de vetverdeling is een heel ingewikkeld proces waar naast geslachtshormonen ook andere hormonen bij betrokken zijn, zoals cortisol, groeihormoon en insuline.
Een toename van cortisol kan bijvoorbeeld meer vetopslag op de buik veroorzaken, en dit vetweefsel zelf heeft omgekeerd ook weer effect op de activiteit van hormonen.  Simpel gezegd kan dik worden (meer vetweefsel) an sich zorgen voor hormonale veranderingen, toename van hoeveelheid buikvet en het metabool syndroom.
Je leest tegenwoordig veel over hormoonbalanstherapie, echter er is geen wetenschappelijk basis om dat te adviseren. Helaas, de enige oplossing is afvallen. En omdat de vetverdeling op je lichaam grotendeels erfelijk bepaald is kun je van een appel geen peer maken…ook niet met lokaal vet verbranden zoals weleens wordt beweerd. Absoluut geen sexy boodschap, maar om vet te verliezen op nare plekken zul je over je hele lichaam moeten afvallen. Mogelijk kun je je lichaamsvorn met sport wel beïnvloeden / “shapen” door bijv. het (kracht)trainen van verschillende spiergroepen. Wellicht kun je bij een fitnessexpert te rade gaan hiervoor? Daar weet ik weer minder van af.

Wat kwam er in de Santé?

Het resultaat kun je hieronder zien: een artikel waarin de indruk wordt gewekt dat je met specifieke voedingsmiddelen wél je lichaamsvorm kunt beïnvloeden, met een nieuwe expert: Jesse van der Velde. De incrowd weet wel wat dat betekent ;-). Gelukkig heb ik het manuscript voor publicatie kunnen lezen. Zoals je kunt begrijpen kan ik mij niet vinden in dit artikel en is mijn bijdrage eruit gehaald.

Sante onzin Sante onzin

Artikel 2: Vijf voedingsadviezen om én gezond én slank te zijn in 2015

De redacteur mailde mij dit:

Wat als ik een groot kader bij mijn fitnesstuk maak met vijf voedingsadviezen van jouw hand om én gezond én slank te zijn in 2015? Stel je wilt dit jaar echt afvallen en door voeding je weerstand opbouwen, wat zouden dan vijf ‘gouden’ regels van jouw hand zijn? Tips & tricks die voor iedereen werken?

Mijn antwoord was als volgt:

1. Afvallen?

Begin dan niet aan allerlei wonderdiëten, pillen en andere wondermiddelen als je wil afvallen. Het klinkt enorm saai, maar gewichtsreductie draait voornamelijk om het creëren van een negatieve energiebalans. En dit volhouden.1 Kilo staat grofweg gelijk aan 8000 kilocalorieën. Deze moet je dus verbranden óf minder eten om af te kunnen vallen. Idealiter combineer je deze twee; dus meer bewegen én minder eten. Als je daardoor structureel een tekort van 500 kilocalorieën per dag creëert kun je in een maand 1.5-2 kilo afvallen. Beperk je niet alleen tot kilocalorieën tellen maar kies bewust voor volwaardige voeding: groente, fruit, peulvruchten, volle granen, noten en zaden.

2. Minder (rood) vlees

Mensen die veel rood vlees eten, hebben een verhoogde kans op het krijgen van dikke darmkanker. Eet maximaal 500 gram per week. Minder vlees eten is ook nog eens goed voor het milieu!

3. More veggies!

Uit recent grootschalig onderzoek bleek: Mensen die dagelijks vijf porties groente (375 gram) en 300 gram fruit aten, hadden 42 procent minder kans om voortijdig te overlijden dan mensen die minder groen aten. Slechts 5 procent van de Nederlanders krijgt nu de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit binnen. Maar het is echt zo: heel veel groenten eten is gewoon gezonder. Dus doen!

4. Superfoods?

Het foodplatform iamafoodie.nl ben ik begonnen omdat er op internet zo ontzettend veel fabels en marketingpraatjes te vinden zijn over voeding. Samen met een aantal collega diëtisten en (voedings)wetenschappers probeer ik de onderbouwing te vinden voor diverse voedingshypes en trends zoals superfoods. Onze bevindingen zijn niet verrassend. Van acai-bessen val je niet af, en een shot tarwegras bevat absoluut niet de dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als 2 kg groente. Toch zijn de meeste superfoods zoals bessen en zaden heus wel gezonde producten. Maar laat je niet misleiden, wondermiddelen zijn het niet: als je basis ongezond is heb je heel weinig profijt van deze producten en kost het je alleen maar heel veel geld.

5. Minder bewerkte producten

In bewerkte producten, dus zo’n beetje alles wat uit een fabriek komt zit vaak veel slecht vet, veel zout en veel suiker en vaak maar heel weinig gunstige voedingstoffen. Het teveel eten van suiker, zout en slecht vet geeft een hoger risico op allerlei aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Als je ervoor kiest om deze producten niet of minder te eten boek je zeker gezondheidswinst. Leer bijvoorbeeld pastasaus zelf maken en eet op die manier veel meer groente en minder zout en suiker dan saus uit een pot.

6. Wat drink jij?

Een glas vruchtensap of frisdrank levert al gauw 5 suikerklontjes. Met één glas zit je dus al bijna op de maximale dagelijkse aanbeveling (van de Wereld Gezondheids Organisatie) tav suiker. Kies liever voor koffie, thee, water, groentesap, of maak je eigen flavoured water met fruit en kruiden. En makkelijker kilocalorieën besparen kan haast niet!

En wat kwam er in de Santé?

Nee, niet 5 tips, maar een artikel met 101 tips mét mijn naam en foto (met de titel voedingscoach) erboven! Vol met onzintips zoals: neem zeezout in plaats van keukenzout,  drink lauw water met citroen, van bananen gaat je vetverbranding omhoog etc…Beste Santé dit was echt niet de afspraak en ik vind het artikel om te huilen!

Sante onzin

sante onzin

Wat heb ik hiervan geleerd?

 • De meeste artikelen over voeding in magazines worden geschreven door tekstschrijvers/freelance journalisten zonder voedingskennis (m.u.v. Karine Hoenderdos natuurlijk);
 • Een genuanceerde boodschap is niet sexy;
 • Redacties lijken er alles aan te doen om de bladen vol te krijgen. Afstemming én afspraken nakomen is hierin blijkbaar van secundair belang;
 • En ik ben gek dat ik mijn tijd en energie (gratis!) steek in deze onzin!
Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Klinisch diëtist, voedingswetenschapper en docent in het VUmc & founder I'm a Foodie

Marijke Berkenpas is oprichter en eigenaar van I'm a Foodie, en online platform over voeding in relatie tot gezondheid. Daarnaast is ze klinisch diëtist en voedingswetenschapper, en werkt ze als diëtist in het VUmc in Amsterdam op de afdeling Maag-, darm-, lever- en nierziekten. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert dat Marijke samen schreef met Gaby Herweijer, Jolien Klamer en Liesbeth Smit en dat voedingswetenschap naar je bord vertaalt.

Reacties

11 Comments

 1. Saskia 6 mei 2015 at 6:32 - Beantwoorden

  Wow..

  Nou dankzij dit artikel heb je er in ieder geval een wekelijkse bezoeker bij: MIJ

 2. Tess 6 mei 2015 at 7:05 - Beantwoorden

  Jeetje wat naar zeg.. Goed dat je dit deelt!

 3. Lilian 6 mei 2015 at 9:42 - Beantwoorden

  Wat erg dit! Ik ben blij dat soort blaadjes niet lees.

 4. Sascha 7 mei 2015 at 5:27 - Beantwoorden

  Als student voeding en dietetiek word ik hier zo blij van! Die blaadjes zijn om te huilen en mensen blijven het geloven en gaan dan aan mij vertellen: ”ja maar ik las dus wel dat het echt zo is dat als je ….” En ik zeg tegenwoordig maar gewoon..prima, in plaats van uitleg te geven met goede wetenschappelijke onderbouwing, is te ingewikkeld en niet sexy..want, mensen willen niet op hun gedrag worden aangesproken maar willen de schuld geven aan bijvoorbeeld gluten, of gewoon zout(?).

 5. Marlies 7 mei 2015 at 10:31 - Beantwoorden

  Ik had beide artikelen in het blad gelezen en dacht toen bij de tips: oh leuk, Marijke van iamafoodie. Maar ik was aan het zoeken en vond dat die tips helemaal niet overeen kwamen met de artikelen op iamafoodie.nl. Klopt dus.
  Jammer/stom dat je woorden zo verdraaid zijn…

 6. DeedyLicious 7 mei 2015 at 1:46 - Beantwoorden

  Jeetje, wat schandalig zeg van dit soort ‘grote’ bladen. Dat ze iets willen veranderen, ok. Maar daar moet je de auteur dan wel toestemming voor vragen. Goed dat je dat even duidelijk hebt gemaakt. Een leermomentje zeggen we dan maar 😉

 7. Marijke 8 mei 2015 at 5:50 - Beantwoorden

  Er staat een spatie in de link naar je site. Hierdoor krijg je een niet bestaande pagina te zien.

 8. Marijke 8 mei 2015 at 6:27 - Beantwoorden

  @marijke: tnx voor je feedback. De link werkt weer.

 9. Stephanie Stelten 8 mei 2015 at 4:01 - Beantwoorden

  Heel vervelend! Liever een saaie boodschap dan een die niet klopt!

 10. Elize 11 mei 2015 at 7:31 - Beantwoorden

  Herkenbaar verhaal. Ik heb mijn docenten er ontzettend vaak over horen klagen. Bijvoorbeeld ook over tv optredens waar dan net één onhandig zinnetje uit werd gehaald en de hele boodschap op die manier werd verdraaid.
  Zelf heb ik het gelukkig nog niet zo extreem meegemaakt, maar heb laatst wel in een krant gestaan waarbij het artikel flink anders was geworden dan de versie die ik voor het geplaatst werd had goedgekeurd. Toen ik vroeg waarom het zo anders was geworden en er zelfs ineens spelfouten instonden kreeg ik als antwoord dat de journalist toch op het laatste moment van gedachten was veranderd en het iets simpeler mocht voor de lezers. En die spelfouten? “Haast, haast, druk, druk… Je kent het wel”. Erg jammer, maar gelukkig was er niet echt iets helemaal fout qua informatie. Alleen als ik journalist was zou ik het toch anders aanpakken. Of nou ja, daarom ben ik waarschijnlijk ook wetenschapper en geen journalist haha! 😉

 11. Erik 11 mei 2015 at 7:28 - Beantwoorden

  Zou het kunnen dat de magazines moeten “overleven” door het geld van heel wat adverteerders van “ongezonde” voeding, of – erger nog – niet-gezondmakende-voeding die allerlei gezondheidsvoordelen probeert te claimen (zoals margarines en youghourt)?? Die adverteerders bepalen voor een groot deel de inhoud van de artikels, direct of (meestal) indirect.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?