Zoals jullie weten word ik weleens gevraagd door diverse media (o.a. tijdschriften, nieuwssites e.d.) om mee te werken aan reportages, opinies en reviews. Meestal gaat het om artikelen over voeding in populaire tijdschriften. Hier werk ik graag aan mee om wetenschappelijk onderbouwde informatie over voeding uit dragen, en natuurlijk om I’m a Foodie meer bekendheid te geven.

Mijn ervaring is dat het over het algemeen freelance journalisten of tekstschrijvers zijn die de opdracht hebben een artikel te schrijven over een bepaald onderwerp. Dit zijn meestal geen voedingsdeskundigen en soms winnen ze daarom advies in bij experts. Zo werd ik onlangs door 2 verschillende redacteuren van Santé magazine gevraagd om mee te werken aan 2 artikelen. Twee artikelen die wat mij betreft helaas totaal verkeerd uit pakten!

Artikel 1: Waarom kom ik altijd aan op dezelfde plekken?

Het eerste artikel ging over plaatselijk aankomen. De vragen de ik van de redacteur ontving waren als volgt:
  • Nieuwe kilo’s belanden altijd op (één) specifieke zone(s) van je lichaam. Bij de een is dit de buik, bij een ander de billen en nog weer iemand anders krijgt dikke benen. Hoe kan dit?
  • Waarom is dit zo verschillend en persoonlijk?
  • Heeft dit te maken met je voedingspatroon? Met je hormonen?
  • Wat kunnen we hier aan doen?

Mijn antwoord was als volgt:

Vetverdeling over het lichaam is voor een groot deel erfelijk bepaald. Onze geslachtshormonen spelen hier een grote rol in. Alleen grote veranderingen in deze hormonen zullen ook veranderingen in vetverdeling teweegbrengen, denk dan bijvoorbeeld geslachtsveranderende hormoonbehandeling en hormonale veranderingen in de menopauze. De hormonale regulatie van de vetverdeling is een heel ingewikkeld proces waar naast geslachtshormonen ook andere hormonen bij betrokken zijn, zoals cortisol, groeihormoon en insuline.
Een toename van cortisol kan bijvoorbeeld meer vetopslag op de buik veroorzaken, en dit vetweefsel zelf heeft omgekeerd ook weer effect op de activiteit van hormonen.  Simpel gezegd kan dik worden (meer vetweefsel) an sich zorgen voor hormonale veranderingen, toename van hoeveelheid buikvet en het metabool syndroom.
Je leest tegenwoordig veel over hormoonbalanstherapie, echter er is geen wetenschappelijk basis om dat te adviseren. Helaas, de enige oplossing is afvallen. En omdat de vetverdeling op je lichaam grotendeels erfelijk bepaald is kun je van een appel geen peer maken…ook niet met lokaal vet verbranden zoals weleens wordt beweerd. Absoluut geen sexy boodschap, maar om vet te verliezen op nare plekken zul je over je hele lichaam moeten afvallen. Mogelijk kun je je lichaamsvorn met sport wel beïnvloeden / “shapen” door bijv. het (kracht)trainen van verschillende spiergroepen. Wellicht kun je bij een fitnessexpert te rade gaan hiervoor? Daar weet ik weer minder van af.

Wat kwam er in de Santé?

Het resultaat kun je hieronder zien: een artikel waarin de indruk wordt gewekt dat je met specifieke voedingsmiddelen wél je lichaamsvorm kunt beïnvloeden, met een nieuwe expert: Jesse van der Velde. De incrowd weet wel wat dat betekent ;-). Gelukkig heb ik het manuscript voor publicatie kunnen lezen. Zoals je kunt begrijpen kan ik mij niet vinden in dit artikel en is mijn bijdrage eruit gehaald.

Sante onzin Sante onzin

Artikel 2: Vijf voedingsadviezen om én gezond én slank te zijn in 2015

De redacteur mailde mij dit:

Wat als ik een groot kader bij mijn fitnesstuk maak met vijf voedingsadviezen van jouw hand om én gezond én slank te zijn in 2015? Stel je wilt dit jaar echt afvallen en door voeding je weerstand opbouwen, wat zouden dan vijf ‘gouden’ regels van jouw hand zijn? Tips & tricks die voor iedereen werken?

Mijn antwoord was als volgt:

1. Afvallen?

Begin dan niet aan allerlei wonderdiëten, pillen en andere wondermiddelen als je wil afvallen. Het klinkt enorm saai, maar gewichtsreductie draait voornamelijk om het creëren van een negatieve energiebalans. En dit volhouden.1 Kilo staat grofweg gelijk aan 8000 kilocalorieën. Deze moet je dus verbranden óf minder eten om af te kunnen vallen. Idealiter combineer je deze twee; dus meer bewegen én minder eten. Als je daardoor structureel een tekort van 500 kilocalorieën per dag creëert kun je in een maand 1.5-2 kilo afvallen. Beperk je niet alleen tot kilocalorieën tellen maar kies bewust voor volwaardige voeding: groente, fruit, peulvruchten, volle granen, noten en zaden.

2. Minder (rood) vlees

Mensen die veel rood vlees eten, hebben een verhoogde kans op het krijgen van dikke darmkanker. Eet maximaal 500 gram per week. Minder vlees eten is ook nog eens goed voor het milieu!

3. More veggies!

Uit recent grootschalig onderzoek bleek: Mensen die dagelijks vijf porties groente (375 gram) en 300 gram fruit aten, hadden 42 procent minder kans om voortijdig te overlijden dan mensen die minder groen aten. Slechts 5 procent van de Nederlanders krijgt nu de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit binnen. Maar het is echt zo: heel veel groenten eten is gewoon gezonder. Dus doen!

4. Superfoods?

Het foodplatform iamafoodie.nl ben ik begonnen omdat er op internet zo ontzettend veel fabels en marketingpraatjes te vinden zijn over voeding. Samen met een aantal collega diëtisten en (voedings)wetenschappers probeer ik de onderbouwing te vinden voor diverse voedingshypes en trends zoals superfoods. Onze bevindingen zijn niet verrassend. Van acai-bessen val je niet af, en een shot tarwegras bevat absoluut niet de dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als 2 kg groente. Toch zijn de meeste superfoods zoals bessen en zaden heus wel gezonde producten. Maar laat je niet misleiden, wondermiddelen zijn het niet: als je basis ongezond is heb je heel weinig profijt van deze producten en kost het je alleen maar heel veel geld.

5. Minder bewerkte producten

In bewerkte producten, dus zo’n beetje alles wat uit een fabriek komt zit vaak veel slecht vet, veel zout en veel suiker en vaak maar heel weinig gunstige voedingstoffen. Het teveel eten van suiker, zout en slecht vet geeft een hoger risico op allerlei aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Als je ervoor kiest om deze producten niet of minder te eten boek je zeker gezondheidswinst. Leer bijvoorbeeld pastasaus zelf maken en eet op die manier veel meer groente en minder zout en suiker dan saus uit een pot.

6. Wat drink jij?

Een glas vruchtensap of frisdrank levert al gauw 5 suikerklontjes. Met één glas zit je dus al bijna op de maximale dagelijkse aanbeveling (van de Wereld Gezondheids Organisatie) tav suiker. Kies liever voor koffie, thee, water, groentesap, of maak je eigen flavoured water met fruit en kruiden. En makkelijker kilocalorieën besparen kan haast niet!

En wat kwam er in de Santé?

Nee, niet 5 tips, maar een artikel met 101 tips mét mijn naam en foto (met de titel voedingscoach) erboven! Vol met onzintips zoals: neem zeezout in plaats van keukenzout,  drink lauw water met citroen, van bananen gaat je vetverbranding omhoog etc…Beste Santé dit was echt niet de afspraak en ik vind het artikel om te huilen!

Sante onzin

sante onzin

Wat heb ik hiervan geleerd?

  • De meeste artikelen over voeding in magazines worden geschreven door tekstschrijvers/freelance journalisten zonder voedingskennis (m.u.v. Karine Hoenderdos natuurlijk);
  • Een genuanceerde boodschap is niet sexy;
  • Redacties lijken er alles aan te doen om de bladen vol te krijgen. Afstemming én afspraken nakomen is hierin blijkbaar van secundair belang;
  • En ik ben gek dat ik mijn tijd en energie (gratis!) steek in deze onzin!