Én? Hoe gaat het met de goede voornemens? Op de eerste dag van 2014 heb ik een aantal suggesties gegeven voor mobiele apps die je kunnen helpen om je goede voornemens te behalen. Vandaag neem ik je mee in de wereld van de connected devices.

Internet of Things

De storm van alle apps voor smartphone, tablet, Facebook en Spotify is inmiddels iets gaan liggen. Hierbij zijn we nu aanbeland in een veel grootschaligere ontwikkeling: Internet of Things. Hiermee wordt bedoeld dat alle apparaten die er zijn, die er nog gaan komen én diverse services met elkaar worden verbonden. Via het Internet kan je alles managen, met als doel je leven eenvoudiger te maken. De koelkast geeft aan wanneer de melk op is, de verwarming leert van jou aanwezigheid en de lampen passen zich automatisch aan op je stemming. Dit zijn slechts de eerste ontwikkelingen.

Wearables

Binnen de ontwikkeling van connected devices nemen wearables een bijzondere plaats in. Wearables is een hippe term waarmee draagbare apparaten worden bedoeld die in contact staan met andere apparaten. Wearables zijn bij uitstek goed te gebruiken voor Quantified Self doeleinden. In deze blog beschrijf ik enkele voorbeelden van wearables die ikzelf gebruik of die ik wil gaan gebruiken. Ik hoor graag van je hoe je de wearables toepast en op welke wijze je meer in control bent van je eigen lichaamsbeweging en eetgedrag.

Dagelijkse routine zaken: slapen, eten & drinken, bewegen

Ontbijten, werken, lunchen, werken, avondeten, sporten & ontspanning en slapen. Zeg nou zelf dat is een eenvoudig leefpatroon 😉 Voor de dagelijkse routine zijn inmiddels diverse wearables op de markt gebracht. Nike Fuelband, Fitbit Flex en de Jawbone Up zijn de betrouwbare merken in dit segment. In gebruik zijn ze vergelijkbaar met elkaar. Enkele key features zijn: stappenteller, monitoring lichaamsactiviteit en bij langdurige inactiviteit krijg je een vibratie, bijhouden slaapritme en niet onbelangrijk je hebt inzicht in het aantal verbrande calorieën. Allemaal hebben ze een gratis mobiele app om eenvoudig je gegevens in te zien. De investering is eveneens gelijk en rondom de €100. Ik heb gekozen voor de Fitbit omdat deze als enige draadloos connectie kan maken met mijn Nexus 4 smartphone (Android). Ohja, en ik vind de koppeling met de Foodzy app een enorm voordeel. Mijn eet en drinkinname voer ik in de app in en die koppelt automatisch met mijn calorieverbruik met de Fitbit. Zo heb ik altijd transparant inzicht in mijn energiebalans

Fitbit

Quantify alles?

QS2_MelonHet meten van de dagelijkse routine is eenvoudig te omarmen. Ik wil je graag enkele andere voorbeelden van Quantified Self niet onthouden. Lastig om je concentratie te houden? Geen probleem het Kickstarter project Melon biedt uitkomst. Doe de Melon om je hoofd en die geeft inzicht in je focus flow. De Lumo is een andere functionele toepassing. Veel mensen zitten met een kromme rug. Het zit lekker en je bent uiteraard niet bewust van je eigen zitgedrag. De Lumo helpt echt! Je doet een comfortabele Lumo-band om je middel. De band registreert of je goed zit. Zodra dat niet het geval is geeft de band een trilling om je houding te corrigeren. Uiteraard middels een mobiele app wordt je zitgedrag gevisualiseerd.

Of wil je alleen je stappen tellen? Met de Moves en Accupedo app worden eenvoudig je stappen geteld. In de Appstores staan nog tientallen andere vergelijkbare stappentel-apps. Weet wel dat deze apps veel energie van je batterij vragen. Twee keer opladen per dag is niet mijn hobby!

Quantified de toekomst in!

Naar mijn idee is Quantified Self niet een trend, maar juist het begin van iets groters. Nieuwe technieken stellen ons in staat om ons gedrag te monitoren. Op die manier draagt het weer een steentje bij aan een bewuster leefgedrag. De voorbeelden in deze blog zijn slechts het begin. In rap tempo komen er handige apparaten bij. Succes met het behalen van je voornemens. Hopelijk helpen de nieuwe technologieën je hierbij een handje 🙂