Hét boek dat je moet lezen voordat je (ooit nog) aan een dieet begint, zo staat er omschreven. Dr. Felix Kreier en Dr. Maarten Biezeveld, beiden kinderarts in het OLVG in Amsterdam, schreven dit boek om uit te leggen hoe je kunt zorgen voor succesvol gewichtsverlies met een blijvend resultaat, i.p.v. het veelvoorkomende (en zeer frustrerende) jojo- effect. Dit leggen ze uit aan de hand van hun Hamster-breinmethode. Want, zo stellen de artsen, bij het afvalproces raken verschillende hersengebieden met elkaar in conflict. Door grip te krijgen op het samenspel van onze hersenen, zouden we duurzaam op gewicht kunnen komen en daar ook blijven. Ofwel, weten hoe je brein werkt en hoe je hier zo goed mogelijk op kunt inspelen. Je raadt het al: die hamster op de voorkant van het boek vertegenwoordigt één van die betreffende hersengebieden. En die hamster, die moeten we tevreden krijgen én houden!

Food for thought

Het boek is opgedeeld in 3 delen: Het spel tussen je hersengebieden, Grip op het samenspel en tot slot De Hamster-breinmethode. Het eerste deel beschrijft de verschillende hersengebieden, inclusief de hiervoor genoemde hamster. Deze hamster staat voor onze hypothalamus. Dit kleine, maar zeer belangrijke, hersengebied regelt erg veel voor ons, waaronder het in de gaten houden van de voedselvoorziening. Is er ineens minder voedsel dan verwacht? Dan schiet de hamster in de stress! En een gestreste hamster zal er alles aan doen om het afvalproces te saboteren. Uiteraard spelen ook andere hersengebieden een rol, waaronder de prefrontale cortex, het limbisch systeem en de externe cortex. Laatstgenoemde is overigens geen daadwerkelijk hersendeel. De schrijvens willen hiermee benadrukken dat we ook (in sterke mate) beïnvloed worden door factoren van buitenaf, zoals reclame en sociale media. Factoren van buitenaf kunnen natuurlijk ook heel helpend zijn, zoals een gesprek met een coach (zoals een diëtist zou ik zeggen!) of het ontvangen van steun en complimentjes.

Hardlopers zijn doodlopers

De auteurs pleiten voor geleidelijk afvallen; maximaal 200 gram per week. O.a. omdat onze hamster niet houdt van snelle veranderingen. Ineens minder eten, ineens veel afvallen? Nee, nee, onze hamster is verre van flexibel. Veranderingen moeten gaandeweg geïntegreerd worden, zodat hij eraan kan wennen en niet in de weerstand schiet. Het boek geeft weer hoe deze processen doorwerken in ons brein en benadrukken maar weer dat blijvende gedragsverandering tijd kost. In deel twee van het boek krijg je ook tips om grip te krijgen op dit samenspel. Zo houden we onze hamster (hypothalamus) tevreden met een goede nachtrust, regelmaat en stressmanagement. Om daadwerkelijk aanpassingen door te kunnen voeren is veel focus en aandacht nodig; het deel waarover de prefrontale cortex de regie heeft. Planning is key! Het limbisch systeem speelt op zijn beurt o.a. een belangrijke rol bij beloning, en draagt bijvoorbeeld bij aan het goede gevoel wanneer het lukt om de juiste keuzes te maken. Het helpt daarbij om stil te staan bij je successen en deze te vieren!

Hamster-breinmethode

In het laatste deel vind je het plan van aanpak, gericht op de hiervoor genoemde punten. Er wordt verder niet dieper ingegaan op voedingsadviezen, al noemen ze wel geregeld het vergelijken van calorische waarden. Dit geeft natuurlijk inzicht, maar persoonlijk kijk ik liever naar de verdere waarde van voeding. Neem bijvoorbeeld een handje cashewnoten; dit is erg calorierijk. Echter, deze noten bevatten goede vetzuren en vezels, wat beide zorgt voor verzadiging. Terwijl een plakje ontbijtkoek minder calorieën levert, maar niet echt bijdraagt aan gezondheid en verzadiging.

Take your time

Ofwel, de welbekende, maar o zo belangrijke adviezen voor langdurige gedragsverandering: het vergroten van je bewustwording, plannen, zorgen voor rust, beweging en je eetgedrag monitoren. Wat dat betreft niks nieuws, maar het boek biedt handige achtergrondinformatie en leert je te begrijpen hoe ons brein hierin een grote, niet te onderschatten, rol speelt. Vooral aan te raden voor degene die met crash dieet nummer zoveel wil beginnen. Read this & think again!

Er wordt aanvullend een digitaal ondersteuningsprogramma aangeboden. Meer informatie vind je op www.hausofhamster.com