Als je ons boek Eet als een expert heb gelezen weet je dat we op pagina 15 expliciet beloven dat we niet om te kopen zijn:

Geen van ons heeft banden met de levensmiddelenindustrie (of andere partijen die een belang zouden kunnen hebben bij de boodschap die wij uitdragen). We zijn dus niet beïnvloed door deze partijen en hebben nooit geld van ze aangenomen. Ook al worden we er regelmatig voor benaderd, we beloven dat we dat ook niet zullen doen.

Helaas hebben de meeste mensen die mij mailen ons boek niet (goed) gelezen. Ik schrijf graag een onafhankelijk wetenschappelijk advies of aanbeveling, maar verkoop mijn ziel niet en zal nooit tegen betaling voedingsproducten promoten. Toch proberen bedrijven regelmatig mijn geloofwaardigheid  te kopen. Lees mee met de verzoeken die ik regelmatig in mijn inbox krijg.

Of ik mee wil helpen vruchtensappen aan kinderen te verkopen…

Een email van een bedrijf wat een subsidie probeert binnen te halen om vruchtensappen te verkopen aan scholieren:

Beste Liesbeth,

Zoals besproken, hierbij de aanvraag die we a.s. vrijdag indienen inzake de subsidie. We hebben vanuit het subsidie comité bezwaren ontvangen over de aanvraag gezien de huidige problematiek over de ‘vloeibare suikers. Gezien de insteek van het project zijn we blij met deze opmerkingen, omdat we juist met ons programma willen onderzoeken of de dagvers vezelrijke groenten en fruit sappen voor het programma werkelijk een gezondheidswinst opleveren. Daarbij kijken we graag naar de mogelijkheden om voor dit onderzoek/project jouw kennis in te zetten voor dit programma.

In de bijlage zat een subsidievoorstel waar mijn naam werd genoemd als expert, als bewijs dat hun sapjes gezond zouden zijn. Ze hadden in een eerste ronde deze feedback gekregen: “Aanmoedigen van vloeibare suikers als ‘gezond’ is niet wenselijk”. Logisch dat je dan op ‘voedingswetenschapper’ Googelt en probeert om iemand te vinden die de volgende dingen voor je wil bevestigen:

Quote uit hun aanvraag: “Wij delen de mening dat voorverpakte vruchtensappen ‘uit geconcentreerd vruchtensap’ – zoals sinaasappelsap van bijvoorbeeld Appelsientje of CoolBest – veel suikers bevatten waardoor je snel teveel calorieën binnenkrijgt en de zuren tevens slecht zijn voor het gebit.”

Het is interessant dat een verkoper van vruchtensappen eerst zegt dat vruchtensappen dik maken en je tanden verpesten, en vervolgens hun eigen product aan de man willen brengen:

Quote uit hun aanvraag: “Wij werken niet met verse fruitsappen – zoals vers geperste sinaasappelsap uit een sapcentrifuge- omdat je met deze methode niet de vezels binnenkrijgt. Daarbij zijn voor een glas jus vaak meer sinaasappels nodig, waardoor je veel suiker binnen krijgt. Puur natuur: niet gemaakt van ‘geconcentreerde sap’ met toevoegingen van suiker, (citroen)zuur, kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Uitgebalanceerd met zowel rauwe groenten (minimaal suikers) als fruit met schil. De complete versproducten worden geblend (niet slowjuicen) zodat de vezels behouden blijven (hoge vitamine , voedingswaarde en voorkomen van schommelingen in de bloedsuikerspiegel). Dagvers; ’s-morgens gemaakt en binnen enkele uren bezorgd op school (geen 3 maanden houdbaar zoals veel voorverpakte sappen).”

Dus, je krijgt met deze revolutionaire sappen geen vloeibare suiker binnen, ze zijn wel goed voor het gebit en zijn niet houdbaar? Heel bijzonder. Als je mij een email stuurt mag je erop rekenen dat je een eerlijk en wetenschappelijk antwoord krijgt. Dit was mijn reactie:

Beste …

Bedankt voor het opsturen van de aanvraag. Ik heb ze doorgelezen en jullie website bekeken.

Ik wil hier niet mijn naam aan verbinden. Wat jullie beweren op de website gaat in tegen al het wetenschappelijke bewijs over het drinken van sappen en bevordert pseudo-science. Het gebruik van woorden zoals ‘detox’ en ‘ontgiften’ (maar ook dingen als “Fysieke en mentale energieboost”) is misleidend, het bestaat namelijk niet, zie ook dit artikel van Science Based Medicine over de detox scam.

De sapkuren die jullie op de website hebben staan zijn niet gezond en doen niks goeds voor je lichaam. Sap (ook waar de vezels nog inzitten) blijft nog steeds sap, en bevat evenveel suiker als frisdrank of voorverpakte vruchtensappen. Sapkuren ‘ontgiften’ niet, en misleiden mensen doordat ze denken dat ze er gezonder van worden, terwijl ze door een sapkuur juist alleen maar suiker en niet de essentiële voedingsstoffen uit andere voedingsgroepen binnenkrijgen.

Er is alleen bewijs dat het gezond is om fruit en groenten te eten, en zoals ik al aangaf is er geen bewijs dat dit project gunstig zou kunnen zijn voor de gezondheid. Er is zelfs een groot risico dat kinderen er dikker van worden (zie de DrinkStudie van Janne de Ruyter en Martijn Katan). Een goed onderzoek zou hier uitsluitsel over kunnen geven, maar dat duurt jaren om dat goed uit te voeren en moet worden gedaan door een onafhankelijke partij en kost veel geld.

Ik vind het een goed plan om meer groenten en fruit in de scholen te krijgen, maar totdat er voldoende bewijs is dat het geven van sap aan kinderen positieve effecten heeft (en geen enkele nadelige effecten zoals tandbederf) is wat jullie doen geen ethisch verantwoord project. Je stelt kinderen namelijk bloot aan een interventie waarbij ze extra vloeibare suiker binnenkrijgen bovenop hun dagelijkse eten (waarvan we tot nu toe alleen bewijs hebben dat ze daar dikker van worden). Ook omdat jullie zelf claims maken op jullie site die niet kloppen en verwarring over gezondheid in de hand werken kan ik mijzelf hier op geen enkele manier aan verbinden.

Ik heb nooit meer iets van ze gehoord…

ACTIE!

Wil jij ook zo’n uitgebreide email ontvangen? Stuur Liesbeth dan een email waarin je haar vraagt om een ongezond product te promoten of haar naam ergens aan te verbinden, en krijg direct te horen waarom jouw product zo slecht voor de gezondheid is.