fbpx

December recept: notenrisotto

Door |2018-12-19T12:28:48+00:0019 december 2018|Categorieën: I'm a Foodie blog, Recepten|Onderwerpen: , |
  • Notenrisotto

In de maanden oktober, november en december is het herfst! In de herfst kunnen we voorzichtig weer genieten van een warme soep of een lekkere stamppot, natuurlijk op basis van typische herfstgroenten. Groente- en fruitsoorten uit het seizoen eten is niet alleen milieu bewust, lekker en gezond, maar ook relatief goedkoop! Milieubewuste keuzes in de herfst zijn bijvoorbeeld bleekselderij, pastinaak, koolsoorten, pompoen, raapstelen, ui, venkel, wortel, mandarijn en peer. De komende maanden presenteer ik iedere maand een recept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het herfstseizoen en volgens de RGV.  Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Het is december! 2018 is bijna om en voor we het weten is het weer januari en bevinden we ons in de winter. Op koude decemberdagen snakken we naar een rijke warme maaltijd. Dan zit je met risotto wel goed! Laatst at ik vegetarische risotto in een restaurant met noten als vervanging voor de in risotto veel gebruikte kip of spekjes. De noten in combinatie met de champignons zijn een absolute aanrader. Helaas is risotto niet altijd een gezonde keuze i.v.m. een hoog verzadigd vet gehalte en een hoog zout gehalte. Dit risottorecept van www.gezondensnel.nl met zilvervliesrijst heb ik hier en daar wat aangepast en wat blijkt? Ook risotto kan super gezond zijn!
Wil je nog meer groente toevoegen? Kies dan ook eens voor bleekselderij, doperwten of venkel.

Bereidingstijd: 40 minuten

Prijs per persoon: €2,76 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Extra benodigdheden:

Voedingswaarde per persoon: energie 691 kcal, eiwit 21,6 g, koolhydraten 65 g, vet 37 g, waarvan verzadigd 5,9 g, voedingsvezel 8,5 g, zout 0,43 g, natrium 172 mg.

Ingrediënten (voor ca. 4 porties)

  • 80 g walnoten
  • 60 g pijnboompitten
  • 250 g kastanjechampignons
  • 2 sjalotjes
  • olijfolie
  • 20 g verse tijm
  • 300 g zilvervliesrijst
  • 750 ml groentebouillon, natriumarm
  • 1 courgette
  • 4 bosuitjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 40 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • Peper en zout naar smaak
  • 15 g verse peterselie, fijngesneden
  • 100 g verse rucola

Bereiding

  • Rooster de walnoten ca. 3 minuten in een koekenpan zonder olie. Voeg na één minuut de pijnboompitten toe en rooster nog 2 minuten mee. Laat afkoelen
  • Snijd de kastanjechampignons in kwarten. Pel en snipper de sjalotjes
  • Verhit olijfolie in een grote pan met dikke bodem en bak de champignons ca. 2 minuten. Ris de blaadjes van de tijm en voeg toe samen met de sjalotjes. Bak het geheel ca. 2 minuten op zacht vuur
  • Voeg de rijst toe aan de groente en bak 1 minuut mee op middelhoog vuur. Voeg de bouillon in 4-5 delen toe tot de rijst gaar is. Wacht telkens tot de bouillon bijna volledig is opgenomen voor het toevoegen van het volgende deel. Roer tussendoor goed
  • Snijd de courgette in blokjes van ca. 1 cm. Snijd de bosuitjes in ringetjes. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de courgette en bosui ca. 2-3 minuten. Roer de courgette en bosui door de risotto samen met de geperste knoflook
  • Breng de risotto op smaak met peper. Roer de Parmezaan door de risotto en bestrooi met de walnoten, pijnboompitten en verse peterselie
  • Serveer met de verse rucola.

Bron
Voedzaam en snel (2018). Risotto van zilvervliesrijst met groente. Geraadpleegd op 5 oktober 2018.

Eet als een expert

Interesse in gezonde voeding?

Check dan ons boek Eet als een expert op bol.com of via de webshop!

 

print dit artikel print dit artikel

  Diëtist & toekomstig student van de master Nutrition & Health in WUR (Wageningen)

Fleur Pasman is begin 2018 afgestudeerd als diëtist. Vanaf juli werkt ze met veel plezier als diëtist in het Deventer Ziekenhuis, daarnaast ontwikkelt ze op freelance basis recepten. Ruim drie jaar geleden is ze begonnen met recepten ontwikkelen voor I’m a Foodie. Naast een enorme passie voor koken, heeft ze ook een passie voor het vergroten van haar kennis op het gebied van voeding en gezondheid. Ze is bijzonder geïnteresseerd in de relatie tussen voeding, de gezondheid van de darmen en het ontstaan van ziekte. In de nabije toekomst staat de master Nutrition & Health aan de Universiteit van Wageningen (WUR) op haar planning.

Reacties

2 Comments

  1. Astrid Amels 24 december 2018 at 11:13 - Beantwoorden

    Parmezaanse kaas is niet vegan……

  2. Martine Loyens 8 januari 2019 at 1:11 - Beantwoorden

    Pijnboompitten zijn niet duurzaam. Gebruik pompoenpitten of zonnebloempitten in de plaats.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Evidence-based foodplatform, geschreven door professionals

De voedingsindustrie houdt je soms voor de gek met misleidende etiketten en voedingsclaims op fabrieksproducten. Daarnaast is op het internet veel onjuiste informatie over voeding te vinden. Tijd voor een onderbouwd tegengeluid! I’m a Foodie is hét platform waarop diëtisten en voedings- en gezondheidswetenschappers hun kennis delen over gezonde voeding.
Wij staan voor gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken. De onderwerpen zijn alledaags, evidence based én direct praktisch toepasbaar in je eigen situatie. Uiteindelijk is de keuze aan jou: op welke manier ga jij gezond eten?