- I'm a Foodie - https://www.iamafoodie.nl -

December recept: notenrisotto

Notenrisotto

In de maanden oktober, november en december is het herfst! In de herfst kunnen we voorzichtig weer genieten van een warme soep of een lekkere stamppot, natuurlijk op basis van typische herfstgroenten. Groente- en fruitsoorten uit het seizoen eten is niet alleen milieu bewust, lekker en gezond, maar ook relatief goedkoop! Milieubewuste keuzes in de herfst zijn bijvoorbeeld bleekselderij, pastinaak, koolsoorten, pompoen, raapstelen, ui, venkel, wortel, mandarijn en peer. De komende maanden presenteer ik iedere maand een recept voor een gezonde avondmaaltijd op basis van producten uit het herfstseizoen en volgens de RGV.  Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.

Inspiratie

Het is december! 2018 is bijna om en voor we het weten is het weer januari en bevinden we ons in de winter. Op koude decemberdagen snakken we naar een rijke warme maaltijd. Dan zit je met risotto wel goed! Laatst at ik vegetarische risotto in een restaurant met noten als vervanging voor de in risotto veel gebruikte kip of spekjes. De noten in combinatie met de champignons zijn een absolute aanrader. Helaas is risotto niet altijd een gezonde keuze i.v.m. een hoog verzadigd vet gehalte en een hoog zout gehalte. Dit risottorecept van www.gezondensnel.nl met zilvervliesrijst heb ik hier en daar wat aangepast en wat blijkt? Ook risotto kan super gezond zijn!
Wil je nog meer groente toevoegen? Kies dan ook eens voor bleekselderij, doperwten of venkel.

Bereidingstijd: 40 minuten

Prijs per persoon: €2,76 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)

Extra benodigdheden:

Voedingswaarde per persoon: energie 691 kcal, eiwit 21,6 g, koolhydraten 65 g, vet 37 g, waarvan verzadigd 5,9 g, voedingsvezel 8,5 g, zout 0,43 g, natrium 172 mg.

Ingrediënten (voor ca. 4 porties)

Bereiding

Bron
Voedzaam en snel (2018). Risotto van zilvervliesrijst met groente. Geraadpleegd op 5 oktober 2018.