De maanden september, oktober, november en december staan in het teken van de herfst! Je kunt de herfst zien als overgangsfase van de warme zomer naar de koude winter. Voor de echte foodies onder ons is de herfst een geliefd seizoen. De herfst staat namelijk ook wel bekend als het oogstseizoen. Dat betekent heel veel verse seizoensproducten in de herfstmaanden! Denk hierbij bijvoorbeeld aan boerenkool, pompoen, witlof en paddenstoelen.
In het recept van de week presenteer ik jullie de komende weken hoofdgerechten die voldoen aan de richtlijnen gezonde voeding (RGV) in het herfstthema op basis van allerlei seizoensproducten. Een gerecht dat voldoet aan de RGV levert tussen de 400 en 700 kcal per persoon, bevat veel groenten en vezels, en weinig zout en verzadigd vet. De verschillende soorten groente en fruit van het seizoen vind je terug in de Groente- en fruitkalender van Milieu centraal.
December inspiratie: Quinoa
Ik vond mijn inspiratie voor dit recept op www.vegadutchie.nl waar ik een salade recept van quinoa met onder andere bieten en zoete aardappel vond. Maar het wordt steeds kouder buiten. Hebben we dan nog zin in een koude salade als avondmaal? Het leek mij in ieder geval een leuke uitdaging om de combinatie quinoa, bieten en zoete aardappel te gebruiken maar dan in een warm hoofdgerecht. Zo gezegd, zo gedaan en met verassend lekker resultaat! Dit gerecht ga ik zeker vaker maken. Je proeft de zoete aardse smaken van de bieten en zoete aardappel in combinatie met een klein zuurtje van de appel en het scherpe van de bosui. Daarnaast oogt het gerecht ook nog aantrekkelijk met die vrolijke kleuren. En mocht je te veel hebben gemaakt, dan kun je dit de volgende dag zowel opgewarmd als koud gebruiken als lunch!
Bereidingstijd: 45 minuten
Prijs per persoon: €2,84 (wanneer je alle ingrediënten nieuw aanschaft)
Voedingswaarde: Energie 418 kcal, Eiwit 8,2 g, Koolhydraten 49,3 g, Vet 18,5 g, waarvan verzadigd 5,1 g, voedingsvezel 9,3 g, natrium 310 mg.
Ingrediënten
voor 4 personen
- 320 g quinoa
- 2 grote rode bieten
- 2 grote zoete aardappelen (bataten)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 zure appels
- 3 bosuitjes
- 60 g ongezouten pecannoten
- Peper & zout
Bereiding
- Verwarm een koekenpan en rooster hierin de pecannoten op laag vuur en leg ze vervolgens apart om af te koelen
- Schil de bieten en hak ze in blokjes van 1 cm
- Breng een pan met weinig water aan de kook en kook de blokjes biet ruim 15 minuten (met weinig water behoud je de smaak van de bietjes beter)
- Breng nog een pan water aan de kook en kook hierin de quinoa zo lang als op de verpakking staat aangegeven
- Schil de zoete aardappelen en snijd ook deze in blokjes van 1 cm
- Verhit wat boter in een koekenpan en bak de blokjes zoete aardappel
- Snijd de ui en de knoflook fijn en voeg deze na 8 minuten toe
- Giet de quinoa af wanneer het gaar is en voeg toe aan de zoete aardappel blokjes
- Giet nu ook de blokjes biet af en voeg deze toe
- Roer alles goed door elkaar en laat het nog even twee minuutjes op laag vuur aan staan zodat de smaken zich goed vermengen
- Voeg naar smaak wat peper en zout toe
- Schil de appel en snijd deze in blokjes
- Snijd de bosuitjes in ringetjes
- Haal de quinoa van het vuur en meng de appel en bosui er door. – — Serveer de quinoa met wat geroosterde peccannoten (en eventueel wat overgehouden appel en bosui) on top!
Tip: Ben je een geitenkaas liefhebber? Dan kun je er als finishing touch wat geitenkaas over verkruimelen.
Bron
- Pelgrum, J. Quinoa bieten & zoete aardappel salade. Geraadpleegd op 4 december 2014
Hoi ik heb dit recept net gemaakt. Mijn vraag is zou je het ook koud kunnen eten? Of is lauw het lekkerst?
Ik wil t vanavond bij een buffet serveren.