‘Detoxen’…..ik heb er al vaak over gepost. En dan weet je ook dat ‘detoxen’ met bijvoorbeeld sapjes en supplementen niet werkt! Ik blijf erover praten omdat het aanbod van detoxsappen en -pillen lijkt te blijven groeien.

De mythe van detoxen 

Betrouwbaar bewijs dat commercieel verkrijgbare detox-producten gifstoffen uit het lichaam verwijderen ontbreekt. Er zijn weliswaar studies die dat suggereren, maar de kwaliteit ervan is heel erg laag. Ondanks het gebrek aan bewijs blijven bedrijven beweren dat hun detoxkuren “wetenschappelijk onderbouwd” zijn en gebruiken ze hier en daar wat ingewikkelde termen om je te overtuigen.

De gebreken van detox onderzoek

Tekortkomingen bij detox onderzoeken zijn bijvoorbeeld:

  • Geen placebo waardoor niet te achterhalen is wat precies de effecten veroorzaakt heeft. Soms werd bijvoorbeeld naast een ‘detox-supplement’ ook een hypo-allergene voeding voorgeschreven. 
  • Weinig deelnemers
  •  De hoeveelheid en het type gifstoffen in het lichaam zijn niet gemeten. In plaats daarvan is er bijvoorbeeld gekeken naar subjectieve verbeteringen van gezondheidsklachten waarvan wordt aangenomen dat ze gerelateerd zijn aan de ophoping van gifstoffen.
  • Er is vaak gekozen voor uitkomstmaten waarvan onduidelijk is wat de praktische betekenis ervan is.

Word ook een expert 

Wil je echt iets doen voor je gezondheid? Kijk dan eens welke verbeteringen je kunt maken om je totale voedingspatroon gezonder te maken. Dat kan vaak al door kleine stappen te nemen. Hierbij kan ons boek ‘Eet als een expert‘ je helpen.